HomeЗдравјеКои се менталните и физичките здравствени придобивки од вежбањето?

Кои се менталните и физичките здравствени придобивки од вежбањето?

Вежбањето има многу придобивки, и лековити и превентивни, за физичкото и ментално здравје. Секоја количина на вежбање, дури и ако падне под предложената количина, веројатно ќе донесе придобивки.

Вежбањето има корист и за менталното здравје и за визичкото здравје. Навистина, на Националниот институт за стареење велат дека студиите покажуваат дека “да се олесни”е различно.

На Центрите за контрола и првенција на болести (ЦДЦ) велат дека “Редовната физичка активност е една од најважните работи што можете да ги направите за вашето здравје”и секој може да има корист.

Во далечната 1953 година, една пионерска епидемиолошка студија во The Lancet покажа дека стапката на коронарна срцева болест биле пониски кај физички активните кондуктори на автобуси во Лондон отколку кај помалку активните возачи на автобуси.

Според Анеоданешен преглед, од тај ран извештај, истражувачите ја поврзаа физичката неактивност со повеќе од 40 хронични состојби.

Оваа статија разгледува некои специфични придобивки од редовното вежбање за менталното и физичкото здравје.

Го подобрува кардиоваскуларното здравје

  Редовно вежбање е добро за здравјето на срцето. Можни придобивки вклучуваат:

  • Подобрување на нивото на холестерол
  • Намалување на крвниот притисок
  • Намалување на ризикот од срцев удар и срцеви заболувања
  • Намалување на ризикот од мозочен удар

  Намалувањето на ризикот од кардиоваскуларни болести е важна придобивка од вежбањето.

  Прочитајте: Можете ли да започнете со трчање на 40 години?

  Едно лице може да почне да ги искусува придобивките од редовното вежбање веднаш како на ЦДЦ прпорачуваат возрасните да бршат 150 минути неделна активност со барем умерен интезитет.

  Придобивките продолжуваат да се зголемуваат бидеќи луѓето се поактивни од ова.

  2. Помага при управувањето со дијабетесот

  Според Американското здружение за дијабетес (АДА), различните видови на вежбање можат да имаат корист за луѓето со или се изложени на ризик од дијабетес тип 2

  • намалување на кардиоваскуларните ризик фактори
  • подобрување на контролата на гликозата во крвта
  • помага при слабеење
  • помагање за општа благосостојба
  • одложување или спречување на развојот на дијабетес тип 2
  • Вежбањето може да им користи и на луѓето со дијабетес тип 1
  • подобрување на кардиоваскуларната кондиција
  • зајакнување на мускулите
  • подобрување на чувствителноста на инсулин

  АДА вели: „Физичката активност и вежбањето треба да им се препорачаат и препишуваат на сите лица со дијабетес како дел од управувањето со контролата на гликемијата и целокупното здравје“.

  3. Го намалува ризикот од некои видови на рак

  Националниот институт за рак вели дека има „силни докази дека повисоките нивоа на физичка активност се поврзани со помал ризик“ од следниве видови рак:

  • Дебело црево
  • Стомакот
  • Езофагеален
  • Гради
  • Мочниот меур
  • матка (ендометријална)
  • бубрег

  На пример, анализата од 2016 година на 26 студии за рак на дојка, простата и колоректален карцином откри 37% намалување на смртноста специфична за рак кога се споредуваат најактивните пациенти со најмалку активните пациенти.Исто така, може да има врска помеѓу физичката активност и , но доказите се помалку јасни.

  4. Го подобрува менталното здравје и расположението

  Физичката активност може да помогне да се намали анксиозноста, а оваа придобивка може да започне умерена или енергична вежба.

  Долгорочно, редовното вежбање исто така може да помогне да се намали ризикот од депресија

  5. Го подобрува здравјето на коските

  Редовното вежбање може да помогне да се спречи губењето на коскената густина што се случува со стареењето, велат (ЦДЦ)

  Умерено или енергично зајакнување на мускулите и аеробни вежби, како и програми за зајакнување на коските, сите можат да помогнат

  Вистинските придобивки за густината на коските започнуваат со само околу 90 минути вежбање неделно.

  Вежбите за носење тежина, како што се одење и танцување, и вежбите за отпор се особено добри за здравјето на коските.

  6. Помага во градење и зајакнување на мускулите

  Вежбите за носење тежина помагаат да се изградат силни мускули, што е особено важно за возрасните додека стареат.

  7. Ја зголемува шансата за подолг живот

  „Силни научни докази покажуваат дека физичката активност ја одложува смртта од сите причини“, се вели во извештајот од 2018 година од Одделот за здравство и човечки услуги.

  Уште подобро, придобивките почнуваат да се акумулираат со скромни количини умерено до енергично вежбање. Најголемиот скок се случува кога личноста од „неактивна“ станува „недоволно активна“.

  8. Помага во одржување на умерена тежина

  ЦДЦ вели дека има добри докази дека вежбањето може да помогне во одржувањето на тежината со текот на времето, иако може да биде потребно повеќе од препорачаната количина за да се направи тоа.

  Општо земено, за губење на тежината, а потоа и за нејзино одржување, потребна е здрава, урамнотежена исхрана. Лесно е да се прецени бројот на калории што ги согорува вежбањето.

  Прочитајте: Храна без јаглени хидрати

  ЦДЦ дава неколку примери за калориите што би ги согорувало лице со тежина од 154 килограми за време на еден час активност за:

  планинарење: 370 калории

  лесно градинарство: 330 калории

  трчање или џогирање со 5 милји на час: 590 калории

  9. Може да помогне при хронична болка

  Во 2017 година, преглед на Кокрајн Прегледите, кои систематски ги разгледуваат испитувањата за одредени интервенции, испитува дали вежбањето и физичката активност помага при хронична болка кај пациентите. Студијата заклучи дека дефинитивен одговор би барал повеќе истражувања.

  Авторите забележуваат дека иако квалитетот на доказите беше генерално низок, „Постојат некои докази за подобрена физичка функција и променлив ефект и врз психолошката функција и врз квалитетот на животот“.

  Се чини дека ниту една од интервенциите не предизвикува никаква штета. Авторите на прегледот забележаа ограничени докази во врска со подобрувањето на сериозноста на болката.

  10. Помага во спречување на падови кај постарите возрасни лица

  Според ЦДЦ, физичката активност која вклучува повеќе од еден вид, како што се аеробни вежби, тренинг за рамнотежа или зајакнување на мускулите, може да помогне да се намали и ризикот од паѓање и ризикот од повреда од падови кај постарите возрасни лица.

  11. Помага при спиење

  Вежбањето им помага на луѓето да спијат, а некои од придобивките може да започнат веднаш. Редовното вежбање може да помогне со:

  • зголемување на ефикасноста на спиењето подобрување на квалитетот на сонот и длабок сон
  • намалување на дневната поспаност
  • намалување на потребата од лекови за спиење

  12. Помага при остеопороза

  Бидејќи вежбањето може да го подобри здравјето на коските, може да ја третира или спречи остеопорозата

  Редовното вежбање помага и во спречување на падови и фрактури поврзани со мускулна слабост и недостаток на рамнотежа, што е особено важно за луѓето со остеопороза.

  13. Ја подобрува функцијата на мозокот и го намалува ризикот од деменција

  Редовното вежбање може да го намали ризикот од деменција и Алцхајмерова болест кај возрасните.

  Кај луѓето постари од 50 години, вежбањето подобрува и одредени аспекти на познанието, како што е брзината на обработка.

  Прочитајте: Три пијалоци за намалување на високиот крвен притисок

  Студијата од 2016 година ги прегледа доказите кои укажуваат дека физичката активност, когнитивната активност (како учење нови вештини) и исхраната во медитерански стил го промовираат „здравјето на мозокот“ кај постарите возрасни лица.

  Резултатите сугерираат дека овие однесувања, можеби во комбинација, може да помогнат да се задржат когнитивните манифестации на стареење и невродегенеративни болести.

  Резиме

  Редовното вежбање може да го намали ризикот од многу сериозни болести, да го подобри менталното здравје и расположението и да го продолжи животниот век. Вежбањето им користи на сите.

  Некои придобивки се јавуваат со многу мали зголемувања на физичката активност за луѓето кои моментално се неактивни.

  Must Read

  loading...