HomeЗдравјеМоже ли Алое Вера да помогне со дијабетес тип 2?

Може ли Алое Вера да помогне со дијабетес тип 2?

Со дијабетес тип 2, телото не може да го регулира нивото на шеќер во крвта самостојно, а луѓето со здравствена состојба мора да се потпрат на промените во исхраната , вежбањето , управувањето со стресот , а понекогаш и оралните лекови и инсулин , според Американското здружение за дијабетисти (АДА) ) .

Некои луѓе го надополнуваат својот план за лекување со природни пристапи, како што се  капсули од алое вера .

„Јас сум дијабетичар и ако можам да земам помалку пилули, јас сум спремен за тоа“, вели Ширли Винслет , регистриран диететичар во болницата „Оатанана“ во Оатанана, Минесота, специјализирана за дијабетес .

Истражувањата за потенцијалните придобивки од алое вера за лекување на дијабетес тип 2 се ограничени, но ако барате поприроден третман, оваа опција можеби вреди да се изведе кај вашиот тим за здравствена заштита.

Еве еден почетник за тоа како алое вера може да ви помогне да управувате со дијабетес.

Преглед на Алое Вера и неговите нагласени придобивки

Алое вера, вкусено растение што обично се наоѓа во топлите земји (за потеклото се смета дека е Судан ), се користи во традиционалната медицина повеќе од 2.000 години,според преглед објавен јануари 2015 година во весник на традиционална и комплементарна медицина .

Моќна антиинфламаторна , алое вера се користи за лекување на разни здравствени поплаки, вклучувајќи запек , колика и висок крвен притисок , иако, најверојатно, сте запознати со тоа како третман за сончање. Всушност, алое вера беше официјално наведена како заштитник на кожата во првата пишана колекција на познати формули за обични лекови во 1820 година (позната како американска фармакопеја ), според книгата „ Хербална медицина: биомолекуларни и клинички аспекти“ .

Постојат две супстанции од алое вера кои се користат во здравствени производи: јасен гел кој најчесто се нанесува на кожата за олеснување на изгорениците и псоријазата , и жолт латекс што може да се земе преку уста како лек за запек, велат од клиниката Мајо . Гелот, исто така, може да се земе преку уста во форма на додаток за лекување на други состојби, вклучително и остеоартритис , болести на цревата и треска, според Националниот центар за комплементарно и интегрално здравје (NCCIH) .

Според хербалната медицина , алое вера содржи повеќе од 200 активни супстанции, вклучувајќи:

Овие компоненти веројатно работат заедно за да ги понудат потенцијалните придобивки од растението.

Можни придобивки од алое вера за дијабетес тип 2

„Постојат некои податоци кои укажуваат на тоа дека алое вера може да помогне во намалување на нивото на гликоза во крвта“, вели Вандана Шет, РДН, ЦДЕ , национален портпарол на Американската академија за исхрана и диететика  и автор на „ Мојата индиска табела“ .

На пример, преглед објавен во јуни 2016 година во  Journalурнал за алтернативна и комплементарна медицина цитира истражување што сугерира додатоци на алое вера може да го намалат шеќерот во крвта за 46,6 милиграми на децилитар (mg / dL) и нивото на крвта A1C за 1,05 проценти. Мешањето на шеќерот во крвта и мерењата A1C се користат за дијагностицирање на дијабетес, според клиниката Мајо , а А1Ц обично се користи за да се каже колку добро нивото на шеќер во крвта се управува во просек во текот на еден период од три месеци, вели Националниот институт за дијабетес и дигестивен и Болести на бубрезите (NIDDK) .

Слично на тоа, студија објавена во Планта Медика откриле дека 30 учесници со дијабетес тип 2 кои земале капсула гел од 300 мг алое вера еднаш на секои 12 часа за два месеци, забележале значителни здравствени подобрувања. Во споредба со плацебо групата, групата алое вера го намали нивото на шеќер во крвта што се пости во просек за 4,8, нивото на A1C во крвта за 8,07 проценти, вкупниот холестерол за 8,35 проценти и липопротеинскиот холестерол со ниска густина (ЛДЛ, познат и како „лош Холестерол) за 4,48 проценти.

Зошто алое вера може да помогне во лекувањето на дијабетес тип 2? Според авторите на а преглед објавен во февруари 2016 година во весник на Клиничка аптека и терапевтика, додатоците на алое вера може да ја намалат апсорпцијата на шеќер во гастроинтестиналниот тракт после оброк, да го стимулираат распаѓањето на шеќерот и да го спречат производството на шеќер.

Ризици од алое вера кај лица со дијабетес тип 2

За жал, алое вера не е решение без ризик за намалување на шеќерот во крвта кај луѓе со дијабетес тип 2. Всушност, ефектите за намалување на шеќерот во крвта на алое вера можат да дојдат со други последици. 

Според NCCIH , луѓето со дијабетес тип 2 кои користат лекови за намалување на шеќерот во крвта, треба да бидат претпазливи за орално земање на алое вера. Ако ги комбинирате двете, можете да испратите крвно ниво на шеќер во крвта (сериозна состојба позната како хипогликемија ), забележува Клиниката Мајо . „Ако земате какви било лекови што значително го намалуваат шеќерот во крвта, додавањето на алое вера може да предизвика хипогликемија, што е исто толку лошо како и хипергликемијата , ако не и полошо“, вели Винслет. Кога нивото на шеќер во крвта е прениско , може да се чувствувате замор, несигурно и потење и да развиете неправилен ритам на срцето. Кога хипогликемијата се влошува, може да доживеете забуна, заматен вид, напади или дури и губење на свеста.

И бидејќи се покажало дека алое вера има лаксативни ефекти, може да ја намали апсорпцијата – а со тоа и ефективноста – на други орални лекови, се вели во NCCIH.

Како да додадете Алое Вера во Планот за третман на дијабетес

Доколку сте заинтересирани да додадете додаток на алое вера во вашиот план за третман на дијабетес, најдобро е прво да разговарате со вашиот лекар. Но, дури и ако лекарот ви даде сè очигледно, продолжете со претпазливост. Следете го вашиот шеќер во крвта внимателно за да избегнете ниски реакции на шеќер во крвта, вели Шет.

Уште повеќе, започнете да ги најавувате своите искуства кога додавате алое вера во вашиот план за третман на дијабетес. „Јас секогаш им велам на моите пациенти, кога ќе започнете нешто ново, или ако одите од една диета до друга, весник на несакани ефекти“, вели Винслет. Напишете како се чувствувате (на пример, енергични или уморни) секој ден, колку земате и кои други несакани ефекти – доколку ги има – може да ги доживеете.

Бидејќи ФДА не става додатоци преку истиот ригорозен проверка како и конвенционалните лекови, ќе сакате да барате додаток на гел од алое вера што е трето лице тестирано за безбедност. Неколку врвни агенции за тестирање вклучуваат NSF International , ConsumerLab и USP .

Кое е вистинското дозирање на Алое Вера за дијабетес?

Потребно е повеќе истражување за ефектите на алое вера за дијабетес тип 2 пред здравствените работници да препорачаат точни дози, вели Шет. Постојното истражување може да понуди поим: Во студијата за растенија Медицина , учесниците со дијабетес тип 2 кои земале 300 мг капсули гел од алое вера еднаш на секои 12 часа за два месеци забележале подобрувања во шеќерот во крвта, А1Ц, вкупниот холестерол и ЛДЛ холестеролот, без несакани ефекти.

Тоа, рече, тоа се додатоци – и ќе сакате да размислите двапати пред да слезете гел од алое вера или сурови лисја од растението алое вера. Во прегледот објавен во Journalурналот за клиничка фармација и терапевтика,  истражувачите пријавиле поголем ризик од лоши реакции кога учесниците земале дози помеѓу 600 и 15,000 мг на ден. Сурови, мелени лисја од алое вера, сок од алое вера и капсули со гел од алое вера, исто така, беа поврзани со негативни несакани ефекти, вклучувајќи дијареја, болки во стомакот и грчеви, како и слабост на мускулите.

Must Read

loading...