HomeМотивацијаЗошто е време за новогодишна револуција во резолуција

Зошто е време за новогодишна револуција во резолуција

Има одредена енергија што доаѓа со нова година, наплив на мотивација е толку силна, нè убедува дека ова е година во која конечно ќе изгубиме килограми, се здрави, стануваме подобра личност, се откажавме од пушењето и, се разбира, спаси го светот.

Тој мотивационен бран на плима се движи толку брзо, честопати се фрламе во вообичаените новогодишни резолуции без да престанеме да си поставуваме многу важно прашање:

Што навистина сакам за себе оваа година? И не само оваа, туку секоја година?

Следното прашање е исто толку важно:

Како да го добијам?

Пред да ги поставите истите стари цели за слабеење, направете ја оваа година да работите за реална, трајна промена.

Што навистина сакате?

Ништо не е во ред со цел да изгубите тежина. Повеќето од нас би можеле да издржат да изгубиме неколку килограми (или 10 или 20) и нема сомнение дека сите би изгледале и се чувствувавме подобро ако тоа го сторивме. Проблемот е, мотивацијата што нè тера да губење телесната тежина, без разлика дали станува збор за нова година или само за нова сезона, неизбежно згаснува откако другите работи ќе бидат приоритетни. Одеднаш, тој интензивен порив да се види како скалата се спушта, се заменува со реалниот живот и неговите одговорности – одењето на работа, приближувањето на децата на училиште, справувањето со студот што го фативте за време на викендот и слично.

Идејата за губење на тежината е токму тоа – прекрасна идеја која лежи некаде во иднина. Можете да направите тренинг денес и знаете дека придонесува за таа идна цел, но тешко е да размислите за тоа што вежба сега ви дава. Сè што знаете е дека сте го сториле и вашето тело сè уште изгледа прилично исто како и претходно.

Постојат некои прилично иритирачки вистини за слабеење со кои е тешко да се соочите:

  • Процесот на слабеење е бавен . Всушност, обично е побавно отколку што очекуваме и скоро секогаш побавно отколку што сакаме да биде. Кога нашите резултати не се мерат со целата таа напорна работа, тој рафал на мотивација што го почувствувавме на 1 јануари бргу бледне.
  • Не можете да го надоместите изгубеното време . Ако ги поминавте последните шест месеци во кома за вежбање, враќањето со цела недела од 2 часовни вежби е рецепт за болка, исцрпување, повреда и интензивно несакање на вежбање.
  • Мора да вежбате повеќе отколку што мислите . Ова е трета вистина која е најважна. Има одредено количество вежби што треба да ги постигнете своите цели и, за повеќето од нас, тоа е повеќе отколку што мислиме (околу 150 – 300 минути вежба со умерен интензитет неделно). Уште повеќе збунувачки е фактот дека на секого ни треба различна количина на вежбање заснована на различни фактори – како што се нивото на фитнес, возраста, полот, генетиката, типот на телото, маснотиите на телото, тежината, диетата, животниот стил и планетарното усогласување, да именуваме неколку.

Овие вистини е тешко да се проголтаат, но, откако ќе ги разберете, полесно е да го прифатите процесот на слабеење со помалку вина и фрустрација и повеќе уживање бидејќи се фокусирате на тоа каде сте во процес, а не каде сакате да бидете или посакувате да сте биле. Признавањето на овие факти значи разбирање дека треба:

  • Бидете трпеливи. Треба да одвоите време кога олеснувате во вежбање. Тоа значи да се остави настрана целта да се губат телесната тежина брзо и да се фокусираат повеќе на давање на вашето тело и умот, времето потребно за да се засилат.
  • Експериментирате . Ако не сте вежбале долго време (или некогаш), нема да бидете совршени во тоа од првиот ден. Може да започнете програма само за да сфатите дека не работи. Можеби распоредот не е точен, можеби вежбањето не го прави тоа за вас, или можеби не сте ни сигурни зошто не работат. Овозможувајќи ова време да експериментирате, проценете ја вашата програма и да направите промени може да го намалат напредокот во слабеењето на краток рок, но да ве одведат до солидна програма што можете да ја направите за годините што доаѓаат на долг рок.
  • Најдете начин да продолжите . Дури и кога не губите тежина или животот се зафаќа. Дури и кога не се чувствувате како тоа или ќе започнете да се сомневате во себе. Што и да се случува во вашиот ум, вашиот живот, вашето тело, мора да најдете начини да продолжите да вежбате низ сето тоа.

Понекогаш, да знаете што треба да сторите за да ја постигнете вашата цел, може да ви помогне да одлучите дали таа цел е навистина добра за вас. Помислете на прашањата поставени на почетокот на овој напис:

Што навистина сакам за себе и како го добивам тоа?

Оваа година, имате избор. Можете да го направите она што секогаш сте го правеле или можете да направите нешто поразлично. Без разлика дали е нова година или едноставно нов ден, секогаш го имате овој избор и, уште подобро, имате слобода да ги преиспитате своите избори во секое време. Она што работи денес можеби не работи утре. Признавањето на тоа и одговарањето на тоа со решенија, наместо да се надминете себеси, е првиот чекор во создавање трајна промена.

Must Read

loading...