HomeЖивотен стилМашки - женски пријателства - дали се можни?

Машки – женски пријателства – дали се можни?

Кога станува збор за машко – женско пријателство и нивните потенцијални проблеми, повеќето луѓе имаат свои аргументи за или против. Повеќето од овие аргументи се засноваат на сопственото искуство, затоа не треба да се сметаат за правила, туку како совети.

Со оглед на тоа што веројатно сте слушнале вакви субјективни проценки за постоењето на пријателско-машко-пријателство, важно е да се земе во предвид она што го кажува психологијата или да се сумираат можните објаснувања за пријателството меѓу мажите и жените преку истражување.

Дали е можно машко – женско пријателство или не и зошто тие понекогаш можат да бидат проблем – дознајте подолу.

Машко – женски пријателства во истражувањето

Истражувањата за оваа тема започнаа пред околу дваесет години . Во 2000 година, истражувачите на Блеске и Бус одлучија да ги испитаат учениците и нивните проценки за предностите и недостатоците на пријателството меѓу мажите и жените. Откако ги сумираа сите резултати, тие заклучија дека двата пола ги оценувале исти или слични јаки и слаби страни кога станува збор за оваа тема.

Тие изјавија дека уживаат да се дружат со пријатели од спротивниот пол, особено кога треба да разговараат и да размислуваат за одредена тема, да ја подобрат самодовербата, да ги прошират социјалните мрежи, да ги почитуваат и да споделуваат ресурси. Меѓутоа, кога требаше да се наведат недостатоците или потенцијалните проблеми на ваквите пријателства, и мажите и жените забележаа слични тешкотии што можат да се појават во пријателството меѓу мажите и жените.

Забележале дека љбомората често се јавува кај пријатели од спротивниот пол кога станува збор за запознавање со друга личност, а збунетоста околу статусот на врската или пријателството е често присутна. Многу од нив забележале дека, заради дружење со пријатели од спротивниот пол, честопати се случуваат сурови и помалку привлечни однесувања кон потенцијални романтични партнери.

Интересно е да се забележат некои противречности во мислењата меѓу мажите и жените. Поточно, мажите сметале дека се занимаваат со интимни односи со женски пријатели како предност на ваквите пријателства, додека жените тоа го припишуваат на неповолни страни. Како резултат, мажите со поголема веројатност да одговорат потврдно отколку жените (22% од мажите наспроти 11% од жените) кога беа прашани дали тие влегле во интимни односи со женски пријатели. Жените објавија дека физичката заштита на нивните пријатели е голема предност во ваквите пријателства.

Prijateli

Само пријатели – или не?

Со оглед на резултатите од истражувањето до денес, лесно може да се види дека мажите и жените понекогаш можат да имаат многу различни желби и цели со пријателите од спротивниот пол. Додека и двајцата понекогаш можат само да побараат пријател и ништо повеќе, некои сè уште имаат различни планови. Поради некоординирана желба, се јавуваат проблеми во разбирањето на пријателството меѓу мажите и жените, па затоа е навистина тешко да се дефинира точно „зона на пријатели“ .

Она што некои веруваат е тврдењето дека пријателската зона е всушност многу нееднаква врска во која е тешко да се процени што точно значи споделување на ресурси подеднакво во корист на обете страни. Имено, проблемот се јавува кога „пријателите само“ стануваат „пријатели со привилегии“ каде границите на пријателствата се менуваат и престануваат да важат.

Иако некои жени и мажи навистина сакаат да имаат таков „пријателски“ однос, факт е дека веќе не станува збор за пријателство, туку за нешто што неправилно се обидоа да го објаснат. Најважно е да се запамети е дека за вистинско пријателство меѓу мажите и жените е неопходно да се имаат усогласени цели и желби . Сите неусогласености со текот на времето стануваат премногу тешки за задоволување, а врската се расипува или се зголемува на ниво, што секако не е веќе пријателство.

karanica

Успешно машко – женско пријателство – дали се можни?

Истражувањата до денес, како и искуствата на многу луѓе, потврдуваат дека мажите и жените навистина можат да бидат пријатели, иако тие често имаат многу различни очекувања за тоа што значи пријателството. Сепак, постои заедничка основа за пријателство меѓу мажите и жените кои, со малку напор, можат да создадат задоволителни пријателства (во повеќето ситуации).

1. Разберете ги различните потреби за пријателство помеѓу мажите и жените.

Повеќето луѓе размислуваат само за тоа што сакаат, а не за тоа што сакаат другите луѓе. Иако не е наша грижа што сака некој друг, понекогаш (за среќен и мирен живот) е важно да се балансираат сопствените потреби и потреби на другите луѓе. Истата работа е и со пријателството, но и со која било друга врска. Бидејќи сите луѓе се различни, целите во пријателствата на луѓето исто така често се разликуваат.

Додека некои луѓе само сакаат да се дружат , некои сакаат нешто повеќе. За да имате пријателство, мора да знаете како да ги дефинирате сопствените потреби и цели во однос на другата личност и да ги почитувате разликите што секогаш постојат. Меѓутоа, ако забележите непомирливи разлики во потребите и целите во одредена врска, немојте воопшто да се впуштате во такви пријателства затоа што некој, заради своите целосно погрешни желби и намери, ќе ве искористи и ќе ве повреди.

2. Комуницирајте ги сопствените намери и желби.

Фрустрацијата, гневот и проблемите се јавуваат кога и двете страни не се искрени во своите намери и желби во одредена врска Ако навистина сакате само пријателство, покажете го и јасно и гласно дефинирајте ги вашите намери. Исто така, значи дека ако сметате дека тие не се пријателски настроени, вие исто така комуницирате дали врската може да преживее на пријателско ниво.

Честопати луѓето велат една работа и прават друго. Ова е токму причината зошто се појавуваат нејаснотии и проблеми, а честопати и погрешна слика за пријателството меѓу мажите и жените. Во секој случај, важно е двете страни јасно да дефинираат што сакаат, а што не. За да имате успешна врска со друга личност, треба да знаете како да ги комуницирате вашите желби, но и да ги слушате другите.

3. Бидете фер до крај!

Понекогаш и двете страни сакаат да станат нешто повеќе со текот на времето и да го градат своето пријателство на чекор на љубов и посветеност. Понекогаш и двете страни само сакаат да се забавуваат или да искористат финансиски придобивки. Без оглед на што се работи, станува збор за избалансирани и усогласени желби кои имаат добра основа за подобрување.

Кога обете страни имаат желба да го претворат пријателството во романтична врска, проблемот не треба да постои сè додека желбите јасно комуницираат со другата личност. На крајот на краиштата, во ваквите односи, обичните пријателства честопати не траат долго, но на крајот се развиваат во друга форма на врска, во зависност од желбите и целите.

Од друга страна, некои пријателства имаат неконзистентни желби што ги зголемуваат неповолните страни на таквото пријателство додека ги намалуваат придобивките и можноста за еднаква врска. Затоа, понекогаш е мудро да се стави крај на ваквите пријателства на време. Ако откриете противречности и нееднаквости во пријателството, дистанцирајте се, но пред тоа комуницирајте со другата страна што сте забележале.

Ако другата личност не е подготвена да направи компромис и да најде заедничко решение, така што вашето пријателство навистина преживува во оваа форма, тогаш навистина нема потреба да го вложувате вашето време и напор да ја убедите другата личност во некоја друга форма на решение за проблемот. Значи, кога размената не е рамноправна, дури и во ситуација кога со поголема веројатност ќе имате корист од другата страна, прекинете ја таа врска пред да се размножат негативните последици и штетите да се удвојат.

Тешко е да се одговори правилно на прашањето дали е навистина можно да се оствари трајно пријателско – машко и женско. Во повеќето ситуации, ова не е навистина можно затоа што несогласувањето на желбите е премногу големо за да се изедначи со текот на времето. Ова доведува до несреќни завршувања и фрустрации поврзани со машко – женски пријателства, што честопати ги слушаме во приказните на другите луѓе, чии негативни искуства честопати завршуваат целосно избегнување на спротивниот пол кога станува збор за пријателска врска.

na kafe

Но, пријателството меѓу мажите и жените не е дури и невозможно. Ако сте во можност да пронајдете некој што ги споделува истите цели и вистинските намери околу вашето пријателство, не треба да има проблем во вистинското пријателство. Сè додека ги соопштувате вашите желби и погледи без да ги нарушувате туѓите права, не треба да има пречки.

Must Read

loading...