HomeЗдравјеSpO2 и нормални нивоа на кислород

SpO2 и нормални нивоа на кислород

Што е SpO2?

SpO2, исто така познат како кислородна сатурација, е мерка за количеството на хемоглобин што носи кислород во крвта во однос на количината на хемоглобин што не носи кислород. На телото му треба да има одредено ниво на кислород во крвта или нема да функционира толку ефикасно. Всушност, многу ниски нивоа на SpO2 може да резултираат со многу сериозни симптоми. Оваа состојба е позната како хипоксемија. Има видлив ефект врз кожата, познат како цијаноза поради сината (цијан) нијанса што ја добива. Хипоксемија (ниско ниво на кислород во крвта) може да се претвори во хипоксија (ниско ниво на кислород во ткивото). Оваа прогресија и разликата помеѓу двата услови е важно да се разбере.

Како телото ги одржува нормалните нивоа на SpO2

Од витално значење е да се одржи нормално ниво на заситеност со кислород за да се спречи хипоксија. За среќа, телото обично го прави тоа само по себе. Најважниот начин на кој телото одржува здрави нивоа на SpO2 е преку дишењето. Белите дробови земаат кислород што бил вдишан и го врзуваат за хемоглобинот кој потоа патува низ телото со товарот на кислород. Потребите за кислород на телото се зголемуваат за време на висок физиолошки стрес (на пример, кревање тегови или трчање) и на повисоки надморски височини. Телото обично може да се прилагоди на овие зголемувања, под услов тие да не се премногу екстремни.

SpO2
Илустрација на крвотокот

Мерење на SpO2

Постојат многу начини на кои крвта може да се тестира за да се осигура дека содржи нормално ниво на кислород. Најчестиот начин е да се користи пулс оксиметар за мерење на нивото на SpO2 во крвта. Пулс оксиметрите се релативно лесни за употреба и се вообичаени во здравствените установи и дома. Тие се многу точни и покрај нивната ниска цена.

За да користите пулс оксиметар, едноставно ставете го на прстот. На екранот ќе се прикаже процент. Овој процент треба да биде помеѓу 94 проценти и 100 проценти, што укажува на здраво ниво на хемоглобин кој носи кислород низ крвта. Ако е помалку од 90 проценти, треба да посетите лекар.

Како пулс оксиметрите го мерат кислородот во крвта

Пулс оксиметрите се користат многу години. Но, до неодамна најмногу ги користеа здравствените установи. Сега кога станаа релативно вообичаени во домот, многу луѓе се прашуваат како функционираат.

Пулс оксиметрите функционираат со користење на светлосни сензори за да снимаат колку крв носи кислород, а колку крв не. Се чини дека хемоглобинот заситен со кислород е посветло црвен на голо око отколку хемоглобинот незаситен со кислород, и овој феномен им овозможува на високо чувствителните сензори на пулс оксиметарот да детектираат минутни варијации во крвта и тоа да го преведат во отчитување.

Симптоми на хипоксемија

Постојат неколку вообичаени симптоми на хипоксемија. Бројот и сериозноста на овие симптоми зависи од тоа колку се ниски нивоата на SpO2. Умерена хипоксемија резултира со замор, зашеметеност, вкочанетост и пецкање на екстремитетите и гадење. Надвор од оваа точка, хипоксемија обично станува хипоксија.

Симптоми на хипоксија

Нормално ниво на SpO2 е од витално значење за одржување на здравјето на сите ткива во телото. Како што беше споменато претходно, хипоксемија е ниска заситеност со кислород во крвта. Хипоксемијата е директно поврзана со хипоксија, што е ниска заситеност со кислород во ткивото на телото. Хипоксемијата често предизвикува хипоксија, доколку нивото на кислород е доста ниско и останува така. Цијанозата е добар показател за хипоксемија која станува хипоксија. Сепак, не е сосема сигурен. На пример, некој со потемен тен нема да има очигледна цијаноза. Цијанозата, исто така, често не ја зголемува видливоста бидејќи хипоксијата станува потешка. Другите симптоми на хипоксија, сепак, стануваат потешки. Тешката хипоксија предизвикува грчеви, дезориентација, халуцинации, бледило, неправилно чукање на срцето и на крајот смрт. Хипоксија често има ефект на снежни топки, со тоа што штом ќе започне процесот, се забрзува и состојбата брзо станува потешка. Добро правило е да побарате помош веднаш штом вашата кожа ќе почне да добива сина нијанса.

SpO2
Цијаноза на ткивото во раката

Must Read

loading...