HomeФитнесМускулен калориски дефицит

Мускулен калориски дефицит

Мускулите калориски дефицит можат да растат, но само 25% од професионалните бодибилдери можат да растат мускули со калориски дефицит.

Статистика за раст на мускулите за дефицит на калории

Професионалците имаат мислење дека е невозможно да се задржат мускулите на калориски дефицит, бидејќи без вишок калории, мускулите согоруваат. Ова мислење се заснова на статистиката на повеќето губитници.

27 спортисти ги измерија своите мускули и сало пред и по натпреварот. Сите тие се подготвуваа според нивните програми за тренирање и исхрана, па секој доби свој резултат.

Од 27 спортисти, само 7 можеа да изградат мускули и да ја намалат масната маса со тренирање, а останатите 75% останаа со своето мислење дека мускулите мора да се согоруваат заедно со маснотиите.

Ако ја барате вистината со гласање, тогаш на калориски дефицит, мускулите согоруваат заедно со маснотиите, а ако го искористите искуството од најдобрите, тогаш на калорискиот дефицит, можете да согорите маснотии и да изградите мускули.

Калории и пропорција на протеини

Калории и пропорција на протеини

За време на заситени времиња, повеќето луѓе живеат во вишок калории. Ако просечен човек кој е навикнат да живее со вишок калории почне да вежба, тогаш со одредена веројатност мускулите почнуваат да растат заедно со маснотиите. Веројатноста за раст на мускулите дури и во вишок калории зависи од процентот на протеини во исхраната.

Во вишокот на калории, мускулите почнуваат да растат ако процентот на протеини е над 15%. Луѓето кои постигнуваат ситост само со масни слатки губат мускули дури и во вишок калории.

Калории и витамини

Калории и витамини

Квалитетот на калориите зависи не само од процентот на протеини, туку и од количината на витамини во храната. Ако во храната нема витамини, тогаш мускулите не растат.

Во угостителството, порција салата е 150 грама, а порција десерт е исто така 150 грама. Со овој сооднос на калории и витамини, нема шанси за раст на мускулите.

Луѓето кои имаат ниска концентрација на витамини во крвта имаат повеќе телесни масти отколку мускули.

 мускули на калориски дефицит

Како да согорите маснотии и да изградите мускули на калориски дефицит?

Правилата за исхрана за раст на мускулите се едноставни и има само две од нив:

  • Повеќе од 20% протеини;
  • Повеќе од 500 грама зеленчук и овошје.

Овие две правила работат за луѓе со различни:

  • нивото на тренинг;
  • Процент на масти;
  • Мускулна маса.

Специфична калорична содржина, грамови протеини, зеленчук и овошје се избираат во зависност од процентот на маснотии, мускулната маса, волуменот и интензитетот на тренингот.

Согорувањето на мастите и градењето мускули на дефицит на КВАЛИТЕТНИ калории е тешко, но можно.

Must Read

loading...