HomeМотивација5 Совети за мотивација за фитнес како да вежбате и да останете...

5 Совети за мотивација за фитнес како да вежбате и да останете мотивирани

Мотивацијата е една од оние „напнати“ идеи. Интуитивно знаеме за што зборуваме кога зборуваме за мотивација, но може да биде многу тешко да се дефинираат и да се стават конкретни идеи околу неа.Мотивацијата често се дефинира како: Општата желба или подготвеност на некој да направи нешто.

2. Причината или причините што некој ги има за да дејствува или да се однесува на одреден начин.

Начинот на кој сакам да ја дефинирам мотивацијата е „инерција на однесувањето“, тоа е енергијата и насоката зад однесувањето што го правиме.

Па, како да се обидеме да ја промениме енергијата и насоката зад тие однесувања?

5 СОВЕТИ ЗА МОТИВАЦИЈА ЗА ФИТНЕС

  1. Користете надворешна и внатрешна мотивација
  2. Не потпирајте се на мотивацијата; Искористете ја
  3. Форсирај го прашањето
  4. Поместување на минатото мотивација
  5. Погледнете го растот над исходот

СОВЕТ БР. 1 КОРИСТЕТЕ НАДВОРЕШНА И ВНАТРЕШНА МОТИВАЦИЈА

Често мислиме дека мотивацијата е нешто што доаѓа одвнатре. Нешто што мора да го собереме секој пат кога треба да вежбаме. Сепак, мотивацијата не доаѓа само одвнатре (внатрешно), таа може да дојде и од надворешни (надворешни) извори.

Внатрешната мотивација често произлегува од внатрешните награди што ги добивате од ангажирањето во некоја задача или активност, како што е вежбањето. На пример, можеби сте мотивирани да вежбате затоа што сметате дека е пријатно или задоволувачко. Или можеби мотивацијата доаѓа од тоа што се идентификувате како личност која го цени вежбањето, што го прави вашиот идентитет мотиватор за вас. Идентификувањето, етикетирањето и фокусирањето на тие внатрешни мотиватори може да биде корисно за многу луѓе.

Надворешната мотивација произлегува од стекнување надворешна придобивка од вклучување во специфично однесување. Еден пример за ова е да се наградувате себеси за ангажирање во вежбање. Ова може да изгледа како да си купувате нова облека за вежбање откако ќе вежбате 5 дена во неделата. Или можеби си плаќате пет долари за секој тренинг што е наменет за вашето „трошење пари“.

Полето на психологијата и спортската психологија има длабока литература за овие различни типови на мотивација, но и двата типа може да бидат искористени.

СОВЕТ БР. 2 НЕ ПОТПИРАЈТЕ СЕ НА МОТИВАЦИЈАТА, ИСКОРИСТЕТЕ ЈА.

Една од ретко зборуваните за валканите мали тајни за мотивацијата е дека е многу подобро да ве одржуваат со нешто отколку да ви помогнат да го започнете. Повеќето луѓе гледаат на мотивација за да започнат со однесување како вежбање, но во реалноста, мотивацијата е многу покорисна штом ќе започнете нешто.

Гледајте на мотивацијата како извор на енергија што ве одржува ангажирани и работи преку нешто во раните фази на тоа, но не како катализатор што го започнува однесувањето.

СОВЕТ БР. 3 ПРИСИЛЕТЕ ГО ПРОБЛЕМОТ

Ова е огромно прекумерно поедноставување, но постојат два начини да се најде мотивација: 1) почекајте и се надевате дека ќе го најдете, 2) наметнете го проблемот.

Чекањето наоколу изгледа отприлика вака:

● Кога ќе се чувствувам ментално подготвен, ќе одам да вежбам.
● Ќе се обидам да вежбам. и користете интерни мотивациски знаци за да се мотивирам себеси да го направам тоа.
● Ќе гледам неколку мотивациони видеа на YouTube за да се поттикнам да вежбам.

Овде е проблемот со овој пристап: не контролирате кога или дали ќе дојде чувството дека сте мотивирани.

Присилувањето на проблемот изгледа отприлика вака:

● Ја закажав мојата вежба во мојот календар, па морам да ја направам.
● Се регистрирав за настан од 5k за 6 недели од сега, па морам да вежбам.
● Го продадов автомобилот и купив велосипед, па морам да одам со велосипед до работа.

Присилувањето на проблемот е уште еден начин да се каже „обликувај ја својата околина“. Не потпирајте се на каприците на вашите емоции или чувства за да го диктираат вашето однесување, туку структурирајте ја вашата околина за да ја ограничите вашата способност да бидете „немотивирани“.

СОВЕТ БР. 4 ПОМЕСТЕТЕ ЈА МОТИВАЦИЈАТА ОД МИНАТОТО

Мотивацијата е само минливо чувство да се биде помеѓу состојби на однесување. Повеќето луѓе не треба да бидат мотивирани да ги мијат забите. Кога биле млади тоа го правеле, но на крајот тоа станало состојба на однесување или навика.

Кога навистина размислувате за улогата на мотивацијата, тоа е навистина инерција на однесувањето. Тоа е силата што ви помага да се промените од една состојба на однесување во друга. Вистинската цел на добивање мотивација за вежбање е да се направи состојба на однесување, тоа стана нова навика.

СОВЕТ БР. 5 РАСТ НАД ИСХОДОТ

Често ја губиме мотивацијата или престануваме да бркаме цел барем делумно затоа што почнуваме да се фокусираме многу напорно на исходот. Ако исходот стане премногу тежок или премногу далечен или премногу двосмислен, нашата мотивација често паѓа.

Покојниот Коби Брајант имаше интересен увид за успехот и неуспехот што може да им помогне на поединците да ја задржат мотивацијата.

Еднаш на Коби му беше поставено прашање од новинарот „како спортист, дали те води љубовта кон победата или омразата да губиш“.

Коби одговори велејќи: „Јас не сум ниту едното ниту другото, што значи дека играм за да ги разберам работите. Играм за да научам нешто. Затоа што ако играте со страв од неуспех или играте со волја за победа, тоа е слабост во секој случај… [неуспехот] не постои, тој не постои. Што значи тоа по ѓаволите? Мислам сериозно, што значи неуспех? не постои. Тоа е плод на вашата имагинација“.

Оваа идеја води до концептот дека вистинската цел е растот, а не исходот, и кога се фокусирате на учење, подобрување и наоѓање начини за растење, секогаш постои причина да останете мотивирани.

КАКО ДА ОСТАНЕТЕ МОТИВИРАНИ ЗА ВЕЖБАЊЕ

Еден од најдобрите начини за одржување на мотивацијата со текот на времето е опишан од авторот Џејмс Клир во неговата книга Атомски навики како спојување на мотивацијата наспроти намерата. Во книгата тој опишува дека мотивацијата сама по себе не е ефикасен начин за одржување на мотивацијата, туку треба да биде поврзана со намера или планирање. Имањето специфичен, активен, временски чувствителен и мерлив план веднаш ја додава намерата на чувствата на мотивација на кои се потпира кога развивате навики.

Еден од најдобрите формати за планирање или создавање намера е да се следи формулата околу однесувањето. На пример, формулата „Кога ќе се случи X, ќе направам Y“.

Во случај на вежбање, ова може да изгледа вака: „Кога ќе ми се вклучи алармот, ќе станам од креветот, ќе ја облечам облеката за вежбање и ќе возам до теретана“.

Колку поконкретни можете да ги направите вашите намери, толку подобро. На нашиот пример, подобрата намера може да изгледа вака: „Кога алармот ќе ми се вклучи во 6:00 часот наутро во понеделник, среда и петок, ќе станам од кревет и ќе ја облечам облеката за теретана што ја ставив претходната вечер и возете до теретана и вежбајте до 7:15 часот“.

Ова може да се користи и за запирање или пренасочување на однесувањата што оддалечуваат некого од неговата цел. На пример, намерата за пренасочување може да изгледа вака: „Во деновите кога не можам да стигнам до теретана за вежбање, ќе прошетам 15 минути за време на ручекот“.

КОГА ДА СЕ ОДМОРИТЕ ОД ВЕЖБАЊЕТО ПОРАДИ НЕДОСТАТОК НА МОТИВАЦИЈА

Важно е да се разбере дека патот до успехот и формирањето нови навики не е линеарен. Секогаш има подеми и падови, а понекогаш треба да се одморите од вежбањето. Сепак, важно е дека ова е намерна, промислена идеја и дека има некои граници околу себе. Не дозволувајте паузата да биде резултат на навиките кои полека се распаѓаат.

Ова може да изгледа како да си велите: „Во моментов се чувствувам како да сум немотивиран да вежбам и намерно ќе ги земам следните 7 дена одмор од сите форми на структурирано вежбање и јас сум да одам да патувам, да се одморам, да се вклучам во игра, а потоа ќе продолжам со моето однесување кое создава навика на X ден и ќе започнам со однесувањето Y“.

Ова е важно поради две причини:

1) Обезбедува јасно образложение зошто има промена во однесувањето и бара од личноста да внимава зошто е запираат и кога точно ќе почнат повторно.

2) Потребно е преземање сопственост на непосредната промена на однесувањето.

РЕЗИМЕ

Мотивацијата може да се смета како инерција на однесувањето; енергијата и насоката зад однесувањето што го правиме. Мотивацијата е важен дел од тоа како се менуваме од една навика во друга.

Сепак, мотивацијата не е нешто што треба да се гледа како минлива емоција или чувство што се обидуваме да го шишиме секогаш кога ќе се појави. Наместо тоа, менувањето на начинот на кој размислуваме за тоа, структурирањето на нашата околина, преминувањето покрај неа и фокусирањето на растот, може да помогне да се развие одржлива мотивација.

Must Read

loading...