HomeЖивотен стилСтрав од училиште - зошто се јавува и како да им помогнеме...

Страв од училиште – зошто се јавува и како да им помогнеме на децата?

Стравот од училиште се повеќе истражува и проучува последниве години. Се чини дека има зголемен процент на деца од страв од училиште во последно време, при што некои дури доживеале депресија поради училиште.

Покрај менталните симптоми кога размислувате или одете на училиште, може да има и физички симптоми ( главоболка , болки во стомакот, вртоглавица , гадење и сл.). Постојат многу причини , а многу родители сè уште не разбираат колку е важно да разговараат за своите деца.

dete vo uciliste

Стравови и вознемиреност кај училишните деца

Стравот од училиште не мора да се дефинира како училишна фобија , бидејќи интензитетот на стравот варира во зависност од детето. Но, факт е дека стравовите и вознемиреноста кај училишните деца се исто така поврзани со физиолошки реакции на една личност.

Поточно, школувањето кај деца кои страдаат од училишна вознемиреност во мозокот предизвикува предизвикувач на опасност , со што се контролира лицето, иако на крај опасноста не е реална. Иако многу деца знаат дека не треба да се грижат, мозокот сè уште го сфаќа училиштето како закана и резултира во избегнување и страв од училиште.

Во одредени ситуации, реакција на „борба или летање“ се јавува кога телото реагира на стрес , а во организмот предизвикува неврохемиски одговор на мозокот при голема подготвеност. Во такви ситуации, тешко е да се контролира мозокот и последиците од неговото големо возбудување. Според тоа, децата го доживуваат училиштето како вознемиреност, закана, страв, грижа, казна и стрес.

Тие се свесни дека пред училиште можат да избегаат или да се борат, но тоа предизвикува многу несакани ефекти што можат да имаат последици. Тие се чувствуваат нешто подобро на училиште во петок, но во текот на неделата може да имаат значителни проблеми со ефектите од страв и вознемиреност за училиштето. Добрата вест е дека постојат техники и методи за решавање на овој проблем , но бара соработка и од родители и за деца.

Страв од училиште – можни причини

Не постои специфична причина за стравот од училиште, но експертите сугерираат дека одредени ситуации сè уште можат да го предизвикаат овој проблем. На пример, децата кои се откажале од училиште некое време поради болест или друга причина може да развијат страв од враќање на училиште со текот на времето. Ова е поврзано со загриженоста за правење пропуштени часови и справување со многу предизвикувачки задачи.

Понекогаш стравот од училиште е доста оправдан, особено кога основата е физичката или психолошката злоупотреба што детето ја доживува на училиште. За жал, од оваа причина, стравот од насилници, исто така, се генерализира со стравот од училиште воопшто. Но, тоа е проблем што треба да се пријави и да се реши професионално.

Од друга страна, сè почеста причина за ваквиот вид на страв лежи во претераните барања и очекувања на родителите кои претежно ја истакнуваат важноста на просечните и високите оценки. Иако оценките се важни, особено за оние со амбициозни цели на колеџ, тие не треба да се сфаќаат премногу сериозно. Психијатрите ги предупредуваат родителите да престанат да вршат притисок врз деца со просек од 5,0 бидејќи не само што го поттикнуваат стравот од училиште, туку и негуваат перфекционизам , страв од неуспех, депресија и вознемиреност . Оценките понекогаш навистина не се мерило на знаење, а децата треба да бидат свесни дека и покрај понекогаш пониските оценки, сепак можат да ги постигнат своите желби и цели ако се упорни и вредни.

dete so ranec

Страв од средно училиште

Стравот од училиште е најчест кај деца кои штотуку влегуваат во прво одделение од основно училиште , но не е невообичаено ако се вратат подоцна . Одењето во средно училиште е исто така нов почеток кој може да биде придружуван од одредено ниво на страв. Покрај академските предизвици, средното училиште претставува и многу други социјални и емоционални барања со кои адолесцентите треба да се справат.

Покрај тоа, пубертетот се јавува кај момчиња и девојчиња кои се придружени со одредени карактеристики со кои понекогаш не е лесно да се справат. Сето погоре кај децата придонесува за развој на страв и повисоки нивоа на вознемиреност, што до одреден степен е вообичаена. Но, проблемот се јавува кога детето избегнува училиште, обележува, има многу слаби оценки, нема пријатели, не зборува за училиште и неговите емоции воопшто, покажува депресивни модели на однесување итн.

Кај адолесцентите, важно е да се обрне внимание на комуникацијата и да не се извлекуваат заклучоци. Ним им треба многу време да се изразат, но, исто така, обидете се да дознаете што е во позадина пред работите да се комплицираат. Со оглед на присуството на малтретирање во училиштата , обидете се да откриете дали станува збор за некаква злоупотреба пред да ги припишете стравот на детето и лошите оценки на мрзеливост или неодговорност.

Соочување со училишниот страв

Може да им се помогне на децата и адолесцентите кои се чувствуваат страв од училиште, но вообичаено е заеднички напор помеѓу советниците за ментално здравје , наставниците, родителите и децата. За да може детето да научи да го надмине стравот од училиште, тој мора директно да се справи со тоа . Постојат добро развиени програми што се користат за совладување на предмети или ситуации од кои стравуваат луѓето. Без разлика дали тоа е стравот од летање, надморска височина, кучиња или училиште, чекорите се приближно исти.

Во суштина, индивидуализирана програма е развиена за секоја личност, така што тие можат постепено да пристапат кон нешто или ситуацијата од која се плашат. Техниките за управување со стравот се изучуваат и зајакнуваат со текот на времето, и кога некое лице успева да совлада одредени техники, тој или таа сфаќаат дека изворот на стравот може да се преживее и надмине без придружните симптоми.

Сепак, потребно е време. Не треба да очекувате децата да го решат овој проблем преку ноќ. Како родители, треба да ги поддржувате и да градите квалитетна придружна комуникација и доверба со вашето дете на дневна основа . Би било добра идеја да им кажам јасно дека може да се жалат на училиштето, но и за сè што носи со себе, од лоши оценки и брендирање до врснички спорови и љубовни грижи.

Обидете се редовно да ги охрабрувате за училиштето и да ја истакнете нивната вредност, што не зависи од оценките и успехот на испитот. Охрабрете ги да одат на дружење и воннаставни активности со училишни пријатели за да развиваат пријателства и да обезбедат социјална поддршка на училиште.

Исто така, би било добро ако редовно одите на состаноци со родители и разговарате со наставниците и професорите, доколку се сомневате во одредени проблеми со стравот на вашето дете од училиште. Понекогаш наставниците можат јасно да ги разберат можните причини за овој проблем со тоа што поминуваат многу време со своето дете.

Ве молиме, земете ја предвид помошта од другите услуги во училиштето што можат да ви помогнат. Училишниот психолог или воспитувач може да му помогне на детето ако одбие да разговара за своите стравови со родителите. Ова особено важи за адолесцентите на кои понекогаш им е полесно да ги искажат своите чувства и проблеми на луѓе со кои не се директно поврзани.

Must Read

loading...