HomeМотивацијаМотивирајте се на вежбање кога сте надвор од вистинскиот пат

Мотивирајте се на вежбање кога сте надвор од вистинскиот пат

Лесно е (па дури и важно, како дел од процесот на поставување цели ) да се направат планови за вежбање. Тоа е продолжение што понекогаш ги привлекува луѓето. Овде влегуваат мотивацијата. Дава цел и насока на вашето однесување, обезбедувајќи го внатрешниот притисок што ви треба за да ги надминете изговорите и да започнете. За жал, понекогаш ве пушта во право кога најмногу ви треба.

Изворот на мотивација

За спортистите, мотивацијата за вежбање може да потекнува од желбата да се натпреваруваат и да победат. За другите вежбачи, тоа може да потекнува од желбата да бидат здрави или да живеат подолго за нивните деца. За многумина, губењето на тежината е целта.

Многумина од нас веруваат дека мотивацијата ќе дојде кај нас ако чекаме доволно долго: еден ден, ќе се разбудиме и конечно ќе сакаме да вежбаме. Реалноста е дека мотивацијата е нешто што можеме и треба да го создадеме за себе.

Користете ги следниве елементи за да креирате своја сопствена мотивација и ќе ви биде полесно да се придржувате кон вежбањето. Потоа, ќе почнете да ги гледате резултатите од вашите напори, што можат да помогнат да ја поттикнете вашата волја да продолжите.

Цели

Првиот чекор е да се има за што да се работи. Не е важно дали станува збор за цел за слабеење или за цел да трчате маратон – сè што ќе ви даде причина за вежбање ќе работи. И, немој да мислиш дека треба да поставиш само една цел. Можете да поставите колку што сакате, кога сакате.

Поставете дневни цели („ќе одам 20 минути денес“,) неделни цели („ќе добијам минимум 3 тренингот во оваа недела“,) или дури и цели на час („ќе станам на секои 45 минути и прошетка низ зградата. “)

Секогаш да имате нешто за што треба, големи или мали, ве тера да одите. Како да се мотивирате да се прошетате на вежбање?

Подготовка

Штом решивте да вежбате, направете го што е можно полесно да се следи. Тоа значи да го имате она што ви треба и да го подготвите сето тоа однапред. На пример, спакувајте ја вашата  теретана торба ноќта пред тоа, подгответе какви било оброци пред вежбање или грицки, за да можете да ги зграбите и да одите и да планирате какво вежбање ќе го направите во даден ден. Пронајдете начини на кои можете да бидете подготвени за вашиот тренинг, добро пред да се случи.

Дисциплина

Креирај рутини и ќе развиваш дисциплина да се држиш со нив. Ако можете, испланирајте редовен ден и време, така што, кога ќе дојде тоа време, сте на автоматско пилот. Вие исто така може да создадете ритуал околу вашите сесии за вежбање – брза помош што ќе ви помогне да влезете во режим на вежбање.

На пример, одвојте неколку минути за да се истегнете пред да започнете. Слушајте одлична песна што ве подготвува да работите. Пронајдете начини да го направите вашиот тренингот само уште една редовна навика, како четкање на забите.

Флексибилност

Рутините се корисни, но не ако се премногу ригидни. Дел од можноста да се придржуваме до нив е да се овозможи одреден пат. Може да планирате џогирање пет милји четири пати неделно, но ќе дојде ден кога сте премногу уморни или немате време.

Имајте резервен план. Дозволете си да пешачите наместо да трчате, или наизменично џогирање и одење. Ако треба да работите доцна, видете дали можете да се вклопите во брза прошетка на ручек или да ги искористите паузите за некои одење по скали. Сè е важно.

Посветеност

Да се ​​биде здрав не е одлука што ја носи еднаш – тоа е она што го прави секој ден. Преиспитувањето на вашите цели ве одржува на вистинскиот пат. Поминете неколку минути секое утро размислувајќи или пишувајќи за тоа што сакате да го постигнете тој ден и како ќе го сторите тоа.

Потсетете се на своите цели и одвојте малку време да сфатите колку далеку сте ги достигнале. Следењето на вашиот напредок во списание помага: Забележете ги промените во тоа како вашата облека одговара, треба да се надградувате на потешки тежини или вашата способност да трчате подолго. Логирање килограми или изгубени инчи исто така може да работи за вас.

Забавно

Вежбањето (и подготовката, дисциплината и посветеноста што ги бара) може да звучи како уште една должност. Но, движењето на вашето тело може да биде нешто што сметате дека е пријатно дел од вашиот секојдневен живот. Ако активност што сте ја направиле не ве возбудува, пронајдете нешто што прави. И, избавете време за неструктурирано, слободно движење: исто така, прошетка, скокање во голем куп лисја или танцување кон вашата омилена музика.

Награди

Ветувајте си лекување откако ќе постигнете цел. Можеби е нешто мало, како лежерно патување до книжарницата или нешто големо, како масажа. Но, не заборавајте да барате и вродени награди за вежбање : Тоа чувство на достигнување, олеснување на стресот или смиреност што уживате по добро вежбање.

Збор повеќе

Она што ве мотивира може да го смените од ден на ден. Тоа значи да копате длабоко за да ја пронајдете таа мисла, цел или награда што ќе ве натера да се движите денес. Олеснете ја одржливата мотивација со отстранување на изговорите пред да се случат. Но, најмногу од сè, сфаќаат дека сето ова се олеснува со практиката. Кога постојано вежбате, постепено ги пополнувате вашите продавници за мотивација бидејќи разбирате што ве придвижува. Вашите сопствени акции се она што го создава чувството што го баравте.

Must Read

loading...