HomeМотивацијаКАКО ДА ГО НАПРАВИТЕ ЗДРАВЈЕТО И ФИТНЕСОТ НАЧИН НА ЖИВОТ

КАКО ДА ГО НАПРАВИТЕ ЗДРАВЈЕТО И ФИТНЕСОТ НАЧИН НА ЖИВОТ

Со почетокот на Новата година, многумина од нас донесоа решенија за подобрување на нашето здравје и кондиција. Иако имањето специфични цели за здравјето и фитнесот е одлично, луѓето често одат во крајности за да ги постигнат овие цели. Тие ја испробуваат најновата мода диета или тренд на вежбање и често завршуваат со исцрпување и на нивната ментална и физичка енергија.

Ова обично води до целосно откажување или достигнување на овие цели и неможност да ги одржите, што на крајот резултира со исцрпеност, неуспех или повреда. Поради ова, ви предлагам да ги отфрлите екстремните нереални цели и да се стремите да го промените вашиот животен стил . 

Кога ќе почнете да гледате на здравјето и фитнесот како начин на живот, а не како хоби со скратено работно време или 30-дневен предизвик, развивате однесувања што ќе подобрат многу области од вашиот живот.

Водењето здрав начин на живот може да инспирира креативност и да ве научи на дисциплина, приспособливост и рамнотежа. Ова не само што ќе направи да изгледате и да се чувствувате подобро, туку ќе се покажете како подобра верзија од себе за луѓето во вашиот живот кои навистина се важни.

ТОА Е ПОВЕЌЕ ОД ЕСТЕТИКА

Здравјето и фитнесот се повеќе од начинот на кој изгледате, храната што ја јадете или тежината што ја кревате во теретана. Тие се за:

  • начинот на кој се чувствувате.
  • вашиот квалитет на живот.
  • фокусот што го имате на работа.
  • вашата способност за движење.
  • вашата психолошка состојба.

Кога сте навистина здрави, вие сте во подобро расположени и физички можете да направите повеќе. Можете да правите работи како што се шетање на вашето куче, планинарење или возење со веслање. Неможноста да ги правите овие работи може драстично да влијае на вашите искуства и да го ограничи квалитетот на вашиот живот.

ПОСТАВУВАЊЕ ПРИМЕР

Кога избирате да водите здрав начин на живот, не само што си правите услуга, туку давате одличен пример за сите оние околу вас. Вашите пријатели, семејство и деца се под влијание на здравите избори што ги правите и честопати ќе се чувствуваат инспирирани да направат промена во сопствениот живот. 

Резултатот од ова се подобри односи, помал ризик од болести и севкупно поздрав и посреќен свет. Со едноставно правење поздрави избори, може да имате големо влијание врз сите оние околу вас. Бидете личноста која ќе ја започне промената.

ЌЕ НАУЧИТЕ ТОЧНА ПРОМЕНА НА ОДНЕСУВАЊЕТО

промени

Сметам дека „диетите“ или „предизвиците за вежбање“ траат само толку долго. Нереално е постојано да се движите со 100 mph. Сите ние сме луѓе. Животот се случува, стресот доаѓа и оди, а распоредот може да биде отфрлен. Кога избираме да водиме здрав начин на живот, учиме да ги прифаќаме овие работи и да се приспособуваме.

Учите да уживате во животот кога сте на одмор и далеку од вашата теретана и кујна затоа што сте развиле навики и
вештини за здрав начин на живот без разлика каде сте. Со секогаш практикување умереност и рамнотежа, си дозволувате да се препуштите без да претерате. Ако немате пристап до теретана една недела, добивате навика да патувате со вашите отпорни ленти, да создавате коло за телесна тежина или да користите блиски клупи и скали за да вежбате. Учиш да се прилагодуваш наместо да се
само- уништување кога вашата рутина ќе се исфрли. 

КОНЗИСТЕНТНОСТ

Секако, луѓето постигнуваат резултати со екстремни диети или учество во предизвици за вежбање. Сепак, процентот на луѓе кои
точно ги следат тие планови е мал. Овие предизвици често се завршуваат за краток период и придружени со строги упатства за успех и неуспех, кои и двете не се добри за вашето физичко или емоционално здравје.

Кога поставувате екстремни цели, поголема е веројатноста дека ќе се чувствувате поразени ако „се забркате“. Кога очекувањата не се толку интензивни, поголема е веројатноста да останете доследни и да уживате во патувањето. Вие не го ставате тој притисок врз себе да бидете совршени. Ако јадете нешто „лошо“ или прескокнете тренинг, ќе се разбудите следниот ден и ќе се вратите на вистинскиот пат бидејќи сега тоа е само дел од вашиот животен стил. Овој пристап е многу поостварлив и води до поголема конзистентност на долг рок.

Еве неколку совети како да почнете да ги правите здравјето и фитнесот начин на живот денес:

1. НАЈДЕТЕ ВЕЖБА ВО КОЈА УЖИВАТЕ

Ова е важно кога станува збор да останете доследни на вашите тренинзи. Ако постојано правите вежби во кои не уживате, а тие ве оставаат да се чувствувате физички и емоционално исцрпени, тоа ќе трае само толку долго. Подобро е да пронајдете вежби кои прават да се чувствувате добро, а можете да се држите долгорочно, дури и ако тоа не е најинтензивно. Постојаното вежбање со низок интензитет секогаш ќе триумфира со неконзистентни вежби со висок интензитет. 

2. БИДЕТЕ ТРПЕЛИВИ КОГА СТАНУВА ЗБОР ЗА ПОСТИГНУВАЊЕ НА ВАШИТЕ ФИЗИЧКИ ЦЕЛИ

Запомнете, резултатите бараат време. Биди лесен за себе. Ништо добро не доаѓа лесно. Научете да се заљубувате во процесот и личноста во која станувате за време на патувањето.

3. НЕ СЕ ОТКАЖУВАЈТЕ ОД ХРАНАТА ШТО ЈА САКАТЕ

Јас цврсто верувам дека никогаш не се откажувам од храната што ја сакаш. Најдете начин да ја направите вашата омилена храна поздрава. Ако пицата е вашата омилена храна, не се откажувајте од неа. Ова ќе ве остави да се чувствувате лишено. Бидете
креативни и користете чисти состојки за да ја направите вашата здрава верзија.

4. НЕ СЕ НАТПРЕВАРУВАЈТЕ СО НИКОГО

Ова е вашиот живот и вашето патување. Нема двајца исти луѓе, затоа никогаш не треба да се споредувате со другите. Сè додека се
будите секој ден и се трудите да бидете подобри од вчера, вие сте на вистинскиот пат.

5. ПРОБАЈТЕ НОВИ РАБОТИ

Излезете од вашата комфорна зона. Испробајте нова фитнес класа со пријател и истражете различни видови храна. Купувањето намирници врз основа на она што е во сезоната е лесен начин да започнете да експериментирате со различна храна и да се изложувате на широк спектар на овошје и зеленчук. Ако никогаш претходно не сте подготвиле оброк , пробајте го! Излегувањето од вашата комфорна зона и менувањето на работите ќе ги задржи работите интересни и ќе ви помогне да останете мотивирани и инспирирани да го направите овој начин на живеење постојан начин на живот.

Must Read

loading...