HomeЗдравјеКога нискиот крвен притисок е премногу низок? Хипотензија и повеќе

Кога нискиот крвен притисок е премногу низок? Хипотензија и повеќе

Некои луѓе природно имаат низок крвен притисок, познат како хипотензија. Меѓутоа, кога високиот крвен притисок одеднаш станува низок крвен притисок, тоа може да биде причина за загриженост.

Нискиот крвен притисок, или хипотензија, може да биде знак на добро здравје и на намален ризик од срцеви заболувања. Но, не секогаш. На моменти, постојано нискиот крвен притисок или ненадејниот пад на крвниот притисок може да доведат до загрижувачки симптоми, па дури и сериозни здравствени проблеми.

Разбирање на хипотензија

Мерењето на крвен притисок, содржи два броја: систолен притисок и дијастолниот притисок. Систолниот притисок е врвен, или прв, број во читањето на крвниот притисок ; тоа укажува на притисок во артериите кога срцето ви испумпува крв. Дијастолниот притисок е долниот број, покажувајќи го притисокот во артериите додека срцето ви се полни со крв.

Ако вашиот крвен притисок е 120/80 милиметри жива (mm Hg) или понизок, тоа се смета за нормално. Општо, ако читањето на крвниот притисок е под 90/60 mm Hg, тој е ненормално низок и се нарекува хипотензија. Некои возрасни редовно имаат крвен притисок во хипотензивниот опсег, но немаат никакви симптоми и не бараат третман. Во сериозни случаи, сепак, хипотензијата може да резултира во намалено снабдување со кислород и хранливи материи на вашиот мозок и другите основни органи, што на крајот може да доведе до опасност по живот.

Секој може да развие хипотензија, но одредени групи на луѓе имаат поголема веројатност да го доживеат тоа, и постојат различни видови. На пример, ортостатска (позиционирана) хипотензија, која се јавува кога ќе застанете откако ќе седите или легнете, е почеста кај постарите возрасни лица. Обично, „вашето тело има одредени компензаторни механизми за да спречите пад на вашиот крвен притисок кога ќе застанете“, објаснува Д-р Вили Лоренс, интервентивен кардиолог во Медицински центар за истражување во Канзас Сити, Мисури и портпарол на Американско здружение за срце . Но, додава тој, „ортостатска хипотензија е проблем за некои луѓе затоа што овие рефлекси што треба да се појават, не се случуваат“. Дехидрираноста или загубата на крв, исто така, може да предизвика ортостатска хипотензија.

Симптоми на хипотензија

Повеќето лекари не сметаат дека хипотензија е проблем, освен ако не е поврзана со одредени знаци и симптоми:

 • Вртоглавица
 • Несвестица
 • Замор
 • Проблеми со концентрација
 • Заматен вид
 • Гадење
 • Мида, бледа кожа
 • Скратен здив

Кој е опасен нискиот крвен притисок?

Според АХА, не постои специфичен број на кој дневниот крвен притисок се смета за пренизок. Меѓутоа, кога нискиот крвен притисок е придружуван од кој било од горенаведените опасни симптоми, време е да се побара медицинска помош.

Кога нискиот крвен притисок може да дојде до удар

Некои луѓе имаат природно низок крвен притисок и немаат никакви симптоми. Но, за оние кои се навикнати да имаат висок крвен притисок , нагло намалување на крвниот притисок може да сигнализира проблем и може да предизвика симптоми наведени погоре.

Епизода на хипотензија е поверојатно да се појави под овие услови:

 • Продолжување на исправена положба после одмор во кревет за подолг временски период
 • Да се ​​биде во првите 24 недели од бременоста
 • Губење голема количина на крв
 • се  дехидрирани
 • Преземање на одредени лекови, како што се лекови за намалување на крвниот притисок , срцеви лекови, лекови против Паркинсонова болест, трициклични антидепресиви или лекови за лекување на еректилна дисфункција
 • Имање на срцев проблем, како што е многу бавно чукање на срцето, проблеми со срцевиот вентил, срцев удар или срцева слабост
 • Имање ендокриниот проблем, како што се хипотиреоидизам , паратироидна болест, болест Адисон (нарушување на надбубрежната жлезда), низок шеќер во крвта или дијабетес
 • Имајќи тешка инфекција која влегува во вашиот крвоток
 • Доживувајќи анафилакса , алергиска реакција опасна по живот
 • Имање на нервно нарушување што влијае на вашиот крвен притисок
 • Имање на недостаток на хранливи материи, како што е ниско ниво на витамин Б12 и фолна киселина

Може ли нискиот крвен притисок да ве замори?

Нискиот крвен притисок може да предизвика замор – тоа чувство на огромен умор и недостаток на енергија. Истражувањата откриле поврзаност помеѓу низок крвен притисок и синдром на хроничен замор , состојба која се карактеризира со длабок замор, болка и абнормалности на спиење кои честопати се влошуваат со напор.

Нема лек за овој вид на замор, но лекарите може да предложат лекување на основните причини, како нарушувања на спиењето или проблеми со менталното здравје. Лекувањето на низок крвен притисок со промени во исхраната и соодветна физичка активност исто така може да помогне.

Кога ви треба медицинска нега за хипотензија?

Ако вашиот крвен притисок е секогаш на ниска страна и немате ниту еден од опасните симптоми, обично нема причина за загриженост. Слично на тоа, ако имате единечно читање на крвен притисок дома, што е ненормално ниско, без никакви симптоми, веројатно нема потреба да го посетувате вашиот лекар. Нормално е вашиот крвен притисок да расте и да падне со текот на времето, а вашето тело обично е во можност да ви го врати крвниот притисок во нормала.

Но, вели д-р Лоренс, „кога сметате дека има повторлив проблем или нема јасно објаснување за тоа што се случило, треба да побарате лекарска помош“.

Ако вашиот крвен притисок одеднаш падне и доживеете симптоми како вртоглавица, треба да се јавите кај давателот на здравствена заштита. Тие можат да ја проценат вашата состојба и да ја исклучат основните проблеми, како што се внатрешно крварење, сериозна инфекција или алергиска реакција.

Третманот за хипотензија ќе зависи од причината за нискиот крвен притисок. Непосредните чекори може да го вклучат следново:

 • Легнете со нозете над срцето
 • Течности за пиење
 • Избегнување на хипотензија предизвикува како продолжено стоење

По проценката, лекарот може да ги даде овие препораки:

 • Избегнувајте алкохол.
 • Прилагодете ја диетата.
 • Наместете ги вашите лекови (можеби намалување на дозата на лекови за намалување на крвниот притисок).
 • Земете лекови за подигнување на крвниот притисок, како што се Флоринеф (флудрокортизон) и ProAmatine (мидодрин) .
 • Носете чорапи за компресија.

Луѓето кои доживеале шок поврзани со хипотензија, ќе треба итен третман за да го вратат протокот на крв во нивните органи и да го подигнат крвниот притисок назад во нормала.

Важно е да утврдите дали вашиот низок крвен притисок е „примарен проблем или секундарниот проблем“, забележува Лоренс. Примарен проблем значи дека рефлексите на телото не функционираат како што треба. Секундарните причини значат дека нискиот крвен притисок е резултат на работи како дехидрираност или ефектите на одредени лекови.

„Некои антихипертензивни [лекови] имаат поголема веројатност да предизвикаат хипотензија од другите и многу од нив зависат од дозата“, вели Лоренс. „Кај повеќето луѓе, ќе има некои секундарна причина што може да се препознае, или лесно може да се реши за она што може да биде дури и хроничен проблем што нема секундарна причина и затоа е важно да го посетите вашиот лекар, за да можат да направат соодветна проценка“.

Пратете ги читањата на крвниот притисок, дури и ако немате здравствени проблеми, така што знаете што е вашето лично нормално читање. И, ако се следи вашиот крвен притисок, разговарајте со вашиот лекар за опсегот на целниот крвен притисок што е најдобро за вас.

Must Read

loading...