HomeЗдравје10 прашања и одговори за корона вирусот: Што е точно а што...

10 прашања и одговори за корона вирусот: Што е точно а што е мит?

Откако официјално е потврдено присуството на круната на вирусот (КОВИД-19) во регионот, многу граѓани стравуваат од инфекција. Симптомите на инфекција на корона вирусот се многу слични на оние на грипот .

Исто како и грипот , болеста е опасна и потенцијално смртоносна за постарите лица, оние со хронични заболувања и оние со компромитиран имунитет . Иако дури 98% од смртните случаи се пријавени во Кина, од каде започнала болеста, овие случаи предизвикале голема паника. Затоа ги извлековме десетте најчесто поставувани прашања и одговори за вирусот корона.

Колку време е потребно за да се покажат симптомите на инфекција со корона?

Се проценува дека помеѓу 1 до 14 дена може да измине од изложеност на првиот симптом. Според Светската здравствена организација (СЗО), просечното времетраење на инкубацијата е 5 дена.

Дали е вистина дека вирусот корона се пренесува преку воздух?

Не. Според достапните податоци, вирусот корона (СОВИД-19) се шири од бактерии – со кивање, кашлање и менување плунка, на пр. Со бакнување или употреба на загадени јадења.

nastinka

Може ли некое лице да биде заразено со корона вирус без да покажува симптоми?

Да. Бидејќи периодот на инкубација трае до 14 дена, можно е едно лице да го пренесе вирусот на другите пред да се појават самите симптоми. 

Како да се заштитам од корона вирусот?

Редовно мијте ги рацете со сапун и топла вода или средства за дезинфекција базирана на алкохол. Ако кашлате и кивате, сторете го тоа во лактот или користете шамивче. Ако сте блиску до некој со овие симптоми, оддалечете се од нив барем еден метар подалеку.

Дали маската ќе ми помогне да не се заразам со вирусот?

Ние разбираме дека носењето маска има психолошки ефект, особено ако знаете дека вирусот корона се пренесува преку капе (кивање и кашлање). Сепак, хируршка маска нема да го заштити здравиот човек од зарази на корона вирусот.

zatitna maska

Меѓутоа, ако имате симптоми како што се кашлање, кивање и останување без здив, доколку се сомневате дека имате грип или коронарен вирус, или ако се грижите за некој кој ги има овие симптоми, треба да носите маска за да не ја ширите инфекцијата. 

Кои се моите шансите да се заразам со вирус?

Многу мал. Повеќе од 95% од заразените со вирус се наоѓаат во Кина како дел од покраината Хубеи. Што се однесува до Европа, според ECDC (Европски центар за спречување и контрола на болести) се заразени неколку стотици луѓе – за време на пишувањето, помалку од 500.

Случаи на инфекција COVID-19 се потврдени во следниве земји: Италија, Германија, Велика Британија, Шпанија, Русија, Белгија, Финска, Шведска. Повеќе информации за географската дистрибуција на вирусот можете да најдете овде.

corona virus

Вие сте изложени на ризик од инфекција ако патувате до / од некоја од овие земји во последните 14 дена, сте биле во близок контакт со лица кои имаат потврден корона вирус или се грижите за лице кое има симптоми или потврдена инфекција.

Ако се заразам, дали ќе умрам од вирусот корона?

Вирусот Корона има многу ниска стапка на смртност. Најопасно е за постари лица, лица со хронични заболувања како што се висок притисок, дијабетес или кардиоваскуларни заболувања и за лица со намален имунитет.

Ако станете заразени, треба да ги следите упатствата на вашиот лекар и да ги лекувате симптомите. Како и кај другите вирусни заболувања, антибиотиците не помагаат кај заразата од корона вирусот. Сепак, тие можат да се користат ако последователно се развива бактериска инфекција, како што е бактериска пневмонија .

Дали постои вакцина или лек за вирусот на корона?

Вакцината сè уште не постои, иако научниците брзо работат на тоа. Третманот е за ублажување на симптомите. Во сериозни симптоми, потребна е хоспитализација.

blood lab

Колку долго може вирусот корона да преживее на различни површини? Може ли да добијам пакет од Кина или други земји каде што е потврден вирусот?

Засега нема конкретно истражување, но се шпекулира дека вирусот корона може да опстојува на површини од неколку часа до неколку дена .

Вие сте слободни да примате пакети од странство . Ако се плашите од инфекција, исчистете го пакувањето и неговите содржини со средство за дезинфекција, измијте ги рацете со средства за дезинфекција базирана на алкохол или сапун и топла вода и избегнувајте да ги допирате очите, носот и устата.

Дали корона вирусот се пренесува на домашни миленици? Може ли да добијам корона вирус од моето милениче?

Не. Нема докази дека миленичиња (на пр. Кучиња и мачки) можат да го пренесат или заболат од корона вирусот.

Must Read

loading...