HomeЗдравјеЛуѓето со остеопороза треба редовно да вежбаат за да го зајакнат здравјето...

Луѓето со остеопороза треба редовно да вежбаат за да го зајакнат здравјето на коските

Според консензусната изјава напишана од експертска комисија, луѓето со остеопороза не треба да избегнуваат редовно вежбање.

Тие треба да се охрабруваат да вежбаат повеќе наспроти помалку, со вежби за зајакнување на мускулите вклучени во 2 до 3 дена во неделата и кратки рафали на активности со умерено влијание, кои вклучуваат зумба, аеробик или џогирање во повеќето денови.

И оние поединци кои веќе претрпеле скршеница на пршлените, или кои се постари или изнемоштени, се препорачува да вклучуваат вежби со помал удар до ниво на брзо одење 20 минути дневно.

Фрактурите на ‘рбетот и колкот може да ја попречат независноста и да се намали животниот век, додека скршениците на пршлените се поврзани со долготрајна болка.

Редовното вежбање го подобрува држењето на телото, го намалува ризикот од падови и фрактури, ги зајакнува коските, како и го зајакнува општото физичко и ментално здравје, па затоа е важно лицата со остеопороза да не ги изгубат овие здравствени придобивки.

Но, загриженоста за тоа каква физичка активност можат безбедно да вршат индивидуите со или изложени на ризик од остеопороза, особено подоцна во животот или кога коските веќе се значително ослабени, ги одврати лицата со остеопороза од редовно вклучување во физичка активност поради страв од влошување на состојбата. или доживување фрактура.

За да се реши каква било конфузија, постојните докази беа прегледани од мултидисциплинарен експертски панел кој се базираше на широк спектар на експертски клинички и мислења од пациентите, за да се постигне договор за избор на препораки наменети за максимизирање на здравјето на коските на лицата со остеопороза додека минимизирање на нивниот ризик од фрактура.

Вклучени важни препораки се:

  • Ударни вежби и прогресивен тренинг со отпор, кои вклучуваат големи мускулни групи за максимизирање на јачината на коските
  • Тренингот со отпор кој по можност користи тегови или машини со отпор, постепено изградувајќи ги тешките товари со максимум што може да се подигне за 8 до 12 повторувања. Ако ова не е опција, веслање; кружен тренинг; јога или пилатес; седнете на штандови; качување по скали; градинарството, тешките домашни работи и сам може да бидат добри алтернативи за зајакнување на мускулите
  • Примери за ударни вежби се зумба, шкотско танцување, аеробик, скокање, трчање и многу игри со топка
  • Активности за подобрување на рамнотежата и силата за намалување на ризикот од паѓање, како што се јога, пилатес и таи чи; упатување до признати програми за спречување падови
  • Вежби за продолжување на ‘рбетот за подобрување на држењето на телото и потенцијално намалување на ризикот од скршеници и падови на ‘рбетот
  • Избегнување на пози кои вклучуваат висок степен на свиткување на ‘рбетот нанапред, кои вклучуваат подигање тешки предмети, свиткување или допири со прстите без виткање на колковите и колената
  • За лица со претходни фрактури, вклучително и на пршлени, или кои се постари или изнемоштени, вежбајте само до удар еднаков на брзо одење
  • За лицата кои се изложени на ризик од паѓање, започнете со насочен тренинг за сила и рамнотежа
  • Дишењето и вежбите на карличниот под може да помогнат во олеснување на симптомите кои може да се влошат со сериозно искривување на ‘рбетот

Консензусот продолжува да изјавува дека вежбањето може да помогне во намалувањето на болката кај лицата кои имаат скршеници на пршлените, како и да ја подобри мобилноста и квалитетот на животот. Идеално треба да биде придружено со насоки од физиотерапевт за да се увери дека држењето на телото е правилно и да помогне да се промовира враќање на нормалните активности.

Вежбањето и физичката активност играат важна улога во промовирањето на јачината на коските, намалувањето на ризикот од паѓање и управувањето со симптомите на фрактура на пршлените, па затоа треба да бидат дел од широк пристап кој вклучува други промени во животниот стил, како што се соодветен внес на витамин Д и калциум, не пушење и намалување на внесот на алкохол.

Поединците кои имаат остеопороза треба да се охрабруваат да се вклучат повеќе во физички активности наспроти помалку. Доказите покажуваат дека вежбањето и физичката активност не се поврзани со значителна штета, која вклучува фрактура на пршлените; придобивките од физичката активност генерално ги надминуваат ризиците.

Иако одредени видови на вежбање би можеле да бидат најефективни, дури и минималното ниво на активност треба да обезбеди одредена корист. Здравствените работници треба да избегнуваат ограничување на вежбање или физичка активност врз основа на праговите на фрактура или густината на коскената минерална минерална густина бидејќи тоа може да ги одврати поединците од вежбање. На поединците кои имаат болни скршеници на пршлените им треба брзо и јасно водство за тоа како да ги приспособат движењата вклучени во секојдневниот живот.

Луѓето со остеопороза

Извор на слика – здравје на ‘рбетот

Must Read

loading...