HomeЗдравјеВежби за грбот - вежби за грб и рамо, без опрема или...

Вежби за грбот – вежби за грб и рамо, без опрема или тегови

Вежбање дома за болки во грбот е добар начин на кој може да се решат проблемите предизвикани од долго стоење или седење. Покрај тоа, можете да помогнете ако вашите грбни болки од болести како ишијас.

Постојат посебни вежби за грбот на мускулите, како што се вежби за средниот дел на грбот , горниот дел од грбот или долниот дел на грбот. Вежбата за грбот може да вклучува вежби за рамениците и колковите. 

Во следните напис ние го претстави најдобрите вежби за грб што можете да направите во вашиот дом, со помош на слики и видео клипови. Имајте на ум дека некои вежби не треба да функционираат ако страдате од ‘рбетна или мускулна болест, затоа контактирајте го вашиот лекар пред да вежбате . 

Вежби за горниот дел на грбот

Причини за болки во грбот може да бидат:

  • дислокација на ‘рбетниот диск ,
  • повреди и истегнувања,
  • погрешно држење на телото,
  • седентарен начин на живот,
  • бременост,
  • бубрежни камења ,
  • остеомиелитис .

Вежби за грбните мускули дома можат да бидат грбни вежби без уред или вежба за назад со тегови или справи. Вежбите за болки во горниот дел на грбот се секогаш добра идеја ако не се движите доволно или стоите во иста положба долго време.

Секојдневно седите во канцеларија, напнатост или спиење на невообичаени лежишта може да предизвика болка во горниот дел на грбот. Тоа може да помогне да се протега горниот дел на грбот, и би било мудро да се прават овие вежби најмалку три пати неделно, иако може да ги извршите секој ден.

За овие вежби на ‘рбетот, нема да ви требаат повеќе од 10 до 15 минути дневно и само малку слободен простор дома. Во видеото подолу можете да дознаете како најдобро да ги вршите горните вежби за ублажување на болката во таа област.

Ако сакате да ја завршите тренинг со тегови, инспирацијата може да ви служи под видео. Дополнителна тежина при вежбање ќе ги тонизира мускулите и ќе ги зајакне рамената и рацете.

Ако болката не престане, ова е очигледна причина да се јавите кај вашиот лекар . Иако причините се најчесто нездравиот начин на живот, основната болка може да биде уште посериозна болест. 

Вежби за грб и раменици

Вежбањето за болни раменици можеби не е првото нешто што ќе ви дојде на ум кога ќе се чувствувате непријатно во тоа подрачје. Меѓутоа, ако проблемот со мускулната нерамнотежа во вежбањето е токму она што треба да го пробате.

Рамни вежби – жените и мажите можат да ги изведуваат овие вежби, со или без вкучување на тегови. За вежби за медицинско рамо, YouTube може да биде вистински извор на знаење. Во видеото подолу, видете како правилно да ги изведувате преднот  или задното рамо.

Вежба за враќање на жените во  салата  е едно од местата каде што ќе најдете соодветно порибено место за вежбање. Можете да користите машини за мерење или слободен простор за вежбање.

Вежби за долниот дел од грбот

Како да се справите со болка во долниот дел од грбот ? Најдобро е да се прават вежби за болниот долен дел од грбот или вежбата за истегнување за долниот дел на грбот. Вежбите за долниот дел од грбот се нарекуваат и лумбални вежби.

Ваквите вежби ќе помогнат во зајакнувањето на грбот , стомакот и ножните мускули, и можете да работите дома. Тие, исто така помагаат да се поддржат ‘рбетот за да се намали притисокот и болката.

Подолу воведовме вежби за болки во грбот, кои можете да ги вежбате дома. Покрај тоа, можете да направите медицински вежби за долниот дел од салата или да вежбате за долниот дел од грбот во вода.

Во видеото подолу, видете како брзо да ја поправите болката во долниот дел на грбот. 

Вежба за истегнување за лумбална поддршка , исто така може да се користи за третман на болка и непријатност во грбот. Истегнување е добра јога, бидејќи вклучува правилно дишење и смирување. Проучи го видеото подолу и пробајте да практикуваш јога дома.

Без разлика дали болката во грбот се должи на долго седење или болест како ишијас, тоа ќе ви помогне со колковите и вежбите за долниот дел од грбот. На сликата подолу, ние ви донесеме некои вежби за истегнување на колковите што можете да ги направите дома за да ги опуштите и да ги затегнете колковите и да го намалите грбот.

Освен дома, можете да вежбате вежбите за долниот дел од грбот во сала. Таму, со помош на инструктор или тренер за фитнес, можете да направите вежби многу поредовни и поефективни. Ако сакате сами да ги пробате, неколку идеи за инспирација доаѓаат во видеото подолу.

Ако имате пристап до базен или море, можете да пробате вежби за долниот дел од грбот во вода. Водата обезбедува поголема отпорност на телото од воздухот, така што секоја изведена вежба ќе биде малку потешка, но поефикасна. За да започнете, пробајте да пливате во градите или назад, што ќе биде многу здраво за грбот.

Must Read

loading...