HomeЗдравјеМалку вежбање надополнува цел ден седење

Малку вежбање надополнува цел ден седење

Една нова студија открива дека 30 до 40 минути умерена до енергична физичка активност може да се спротивстави на цел ден седење на маса цел ден и да ви помогне да се ресетирате по прејадување на одмор.

Можеби изгледа безопасно, но долгото седење може да ви одземе години од животот. Сепак, малку физичка активност може да направи разлика што ќе го спаси животот.

Според  студијата објавена во октомври 2017 година во  Annals of Internal Medicine , истражувачите откриле директна врска помеѓу прекумерното седење и раната смрт. Со оглед на тоа што однесувањето на останување дома се надополнува со пандемијата на СОВИД-19 и кога ни претстои празничната сезона, поединците се изложени на ризик да станат понеактивни како што владеат големите гозби и релаксација.

Добрата вест: Една нова  студија, објавена на 25 ноември во  Британскиот весник за спортска медицина , покажа дека краткото вежбање секој ден може да ги надомести тие штетни ефекти.

Во мета-анализа на девет претходни истражувања во кои беа вклучени повеќе од 44.000 средовечни и постари мажи и жени (кои ја снимиле својата физичка активност со фитнес тракери), научниците откриле дека 30 до 40 минути дневно „физичка активност со умерен до силен интензитет“. може да се спротивстави на негативните здравствени ефекти од седењето мирно 10 часа.

„Оние со мала физичка активност имаа поголем ризик од прерана смрт, а најголем ризик од смрт се јавува кај оние со највисоко седечко време“, заклучија авторите.

Истражувачите забележаа дека дури и самото стоење може да помогне до одреден степен.

Резултатите се усогласени со  препораките од Американското здружение за срце  и други здравствени организации кои ги советуваат возрасните да добиваат најмалку 150 минути неделно  аеробна активност со умерен интензитет или 75 минути неделно енергична аеробна активност, или комбинација од двете, според научниците.

Светската здравствена организација (СЗО), исто така, неодамна  објави слични упатства на 25 ноември во  Британскиот весник за спортска медицина , препорачувајќи 150 до 300 минути умерен интензитет или 75 до 150 минути физичка активност со силен интензитет секоја недела.

Празници и здравје на срцето

цел ден седење

Истражувањето на Американското здружение за срце  сугерира дека вежбањето може да биде поважно за време на празничната сезона, бидејќи смртните случаи од срцев удар достигнуваат врв во декември и јануари, веројатно поради фактори како што се промените во исхраната и консумирањето алкохол и стресот.

Научниците открија дека вежбањето може да помогне да се отстранат некои од негативните здравствени ефекти од консумирањето алкохол, според  студијата објавена во август 2016 година во Британскиот весник за спортска медицина и да се намали стресот, според Здружението за анксиозност и депресија на Америка .

Редовното вежбање може да има многу форми

„За многумина од нас, реалноста на пандемијата на работа од дома значеше повеќе време од кога и да е седење неподвижно зјапајќи во компјутерот и помалку мотивација да станеме и да се движиме“, вели Сара Самаан, доктор на науки, кардиолог со Бејлор Скот и Вајт . Наследен срцев центар во Плано, Тексас, кој не бил вклучен во студијата. „За жал, колку повеќе седентарен начин на живот, толку е поголем ризикот од прерана смрт од срцеви заболувања и други состојби“.

Д-р Самаан, кој е и автор на Диетата DASH за кукли , признава дека за многу луѓе идејата за започнување програма за вежбање е застрашувачка. Но, таа нагласува дека луѓето можат да се движат без да следат стандарден режим на вежбање.

„Активностите како што се брзо одење, возење велосипед или градинарство може значително да ги неутрализираат штетните ефекти од нашиот современ начин на живот“, вели таа. „Не ви треба теретана за да се движите. Можете дури и да го направите тоа во удобноста и безбедноста на вашиот дом“.

Самаан додава дека празниците имаат тенденција да бидат време за одмор и релаксација, но тие исто така можат да бидат одлична можност да ги ресетирате вашите здравствени навики.

„Посветувањето на здрав начин на живот е позитивен и возбудлив начин да се преселите во Новата година“, вели таа.

Must Read

loading...