HomeЗдравјеЗошто се случува стресот и како да се справите со него

Зошто се случува стресот и како да се справите со него

Стресот е природно чувство на неможност да се справите со конкретни барања и настани. Сепак, стресот може да стане хронична состојба ако некое лице не преземе чекори за да се справи со него.

Овие барања може да потекнуваат од работа, врски, финансиски притисоци и други ситуации, но сè што претставува реален или наводен предизвик или закана за благосостојбата на една личност може да предизвика стрес.

Стресот може да биде мотиватор, па дури и може да биде суштински за преживување. Механизмот за борба или бегство на телото му кажува на човекот кога и како да реагира на опасност. Меѓутоа, кога телото премногу лесно се активира или има премногу стресни фактори во исто време, тоа може да го поткопа менталното и физичкото здравје на една личност и да стане штетно.

Што е стрес?

Стресот е природна одбрана на телото од предатори и опасност. Тоа предизвикува телото да се преплави со хормони кои ги подготвуваат неговите системи да ја избегне или да се соочи со опасноста. Луѓето вообичаено ова го нарекуваат механизам борба или бегање.

Кога луѓето се соочуваат со предизвик или закана, тие имаат делумно физички одговор. Телото ги активира ресурсите кои им помагаат на луѓето или да останат и да се соочат со предизвикот или да стигнат до безбедност што е можно побрзо.

Телото произведува поголеми количини на хемикалии кортизол, епинефрин и норепинефрин. Тие ги предизвикуваат следните физички реакции:

 • зголемен крвен притисок
 • зголемена мускулна подготвеност
 • потење
 • будност

Сите овие фактори ја подобруваат способноста на лицето да одговори на потенцијално опасна или предизвикувачка ситуација. Норепинефринот и епинефринот исто така предизвикуваат побрз пулс.

Факторите на животната средина кои ја поттикнуваат оваа реакција се нарекуваат стресори. Примерите вклучуваат звуци, агресивно однесување, брзо возење, страшни моменти во филмови, па дури и излегување на прв состанок. Чувството на стрес има тенденција да се зголемува во тандем со бројот на стресни фактори.

Според годишното истражување за стрес на Американската психолошка асоцијација (АПА) во 2018 година, просечните нивоа на стрес во Соединетите Држави биле 4,9 на скала од 1 до 10. Истражувањето покажа дека најчести стресни фактори се вработувањето и парите .

Физички ефекти

Стресот успорува некои нормални телесни функции, како оние што ги извршуваат дигестивниот и имунолошкиот систем. Телото потоа може да ги концентрира своите ресурси на дишењето, протокот на крв, будноста и подготовката на мускулите за ненадејна употреба.

Телото се менува на следниве начини за време на реакција на стрес:

 • зголемување на крвниот притисок и пулсот
 • дишењето се забрзува
 • дигестивниот систем се забавува
 • имунолошката активност се намалува
 • мускулите стануваат понапнати
 • поспаноста се намалува поради зголемената состојба на будност

Како човек реагира на тешка ситуација ќе ги одреди ефектите од стресот врз целокупното здравје. Некои луѓе може да искусат неколку стресни фактори по ред или одеднаш без тоа да доведе до сериозна реакција на стрес. Други може да имаат посилен одговор на еден единствен стрес.

Поединецот кој се чувствува како да нема доволно ресурси за да се справи, веројатно ќе има посилна реакција што може да предизвика здравствени проблеми. Стресорите влијаат на поединците на различни начини.

Некои искуства кои луѓето генерално ги сметаат за позитивни може да доведат до стрес, како што се раѓање бебе, одење на одмор, преселба во подобар дом и унапредување на работа.

Причината за ова е што тие обично вклучуваат значителна промена, дополнителен напор, нови одговорности и потреба за адаптација. Тие, исто така, често бараат од личноста да преземе чекори во непознатото.

Едно лице може да се радува на зголемена плата по унапредување, на пример, но се прашува дали може да се справи со дополнителните обврски.

Постојаниот негативен одговор на предизвиците може да има негативен ефект врз здравјето и среќата.

На пример, Преглед на студии за 2018 година откриле асоцијации помеѓу стресот поврзан со работата и коронарната срцева болест. И покрај ова, авторите не можеа да ги потврдат точните механизми преку кои стресот предизвикува коронарна срцева болест.

Друга литература покажа дека луѓето кои го доживуваат стресот како негативен ефект врз нивното здравје може да бидат изложени на поголем ризик за коронарна срцева болест отколку оние кои не го прават тоа.

Сепак, да се биде повнимателен кон ефектите на стресот може да му помогне на лицето да управува со него поефикасно и подобро да се справи.ОГЛАСИстражувајте нови вежби за смирување со Calm

Управувајте со вашата вознемиреност со наградуваната апликација Calm. Обидете се со водена медитација, приказна за спиење или истегнувања дизајнирани од експерти за да ви помогнат да се фокусирате и да се опуштите. Започнете го вашиот бесплатен пробен период денес.

Видови

Националениот институт за ментално здравје (NIMH) препознава два вида стрес: акутен и хроничен. Тие бараат различни нивоа на управување.

NIMH, исто така, идентификува три примери на типови на стресори:

 • рутински стрес, како што се грижата за децата, домашните задачи или финансиските обврски
 • ненадејни, вознемирувачки промени, како што е семејна тага или дознавање за губење на работа
 • трауматски стрес, кој може да настане поради екстремна траума како резултат на тешка несреќа, напад, еколошка катастрофа или војна

Акутен стрес

Овој тип на стрес е краткорочен и обично е најчест облик на стрес. Акутниот стрес често се развива кога луѓето ги земаат предвид притисоците од настаните што неодамна се случиле или се соочуваат со претстојните предизвици во блиска иднина.

На пример, едно лице може да се чувствува под стрес поради неодамнешната расправија или претстојниот рок. Сепак, стресот ќе се намали или ќе исчезне штом личноста ќе ја реши расправијата или ќе го исполни рокот.

Акутните стресни фактори често се нови и имаат тенденција да имаат јасно и итно решение. Дури и со потешките предизвици со кои се соочуваат луѓето, постојат можни начини да се излезе од ситуацијата.

Акутниот стрес не предизвикува иста количина на штета како долгорочниот, хроничен стрес. Краткорочните ефекти вклучуваат тензични главоболки и вознемирен стомак , како и умерена количина на вознемиреност.

Сепак, повторените случаи на акутен стрес во подолг период може да станат хронични и штетни.

Хроничен стрес

Овој тип на стрес се развива подолг период и е поштетен.

Тековната сиромаштија, нефункционалното семејство или несреќниот брак се примери на ситуации кои можат да предизвикаат хроничен стрес. Тоа се случува кога едно лице не гледа начин да ги избегне своите стресни фактори и престанува да бара решенија. Трауматско искуство рано во животот, исто така, може да придонесе за хроничен стрес.

Хроничниот стрес го отежнува телото да се врати на нормално ниво на активност на хормонот на стрес, што може да придонесе за проблеми во следните системи:

 • кардиоваскуларни
 • респираторни
 • спиење
 • имуни
 • репродуктивен

Постојаната состојба на стрес, исто така, може да го зголеми ризикот од дијабетес тип 2, висок крвен притисок и срцеви заболувања. Депресијата, анксиозноста и другите нарушувања на менталното здравје, како што е посттрауматско стресно растројство (ПТСН) , може да се развијат кога стресот ќе стане хроничен.

Хроничниот стрес може да продолжи незабележано, бидејќи луѓето можат да се навикнат да се чувствуваат вознемирени и безнадежни. Тоа може да стане дел од личноста на поединецот, правејќи ги постојано склони кон ефектите на стресот без оглед на сценаријата со кои се соочува.

Луѓето со хроничен стрес се изложени на ризик да доживеат последен дефект што може да доведе до самоубиство, насилни дејствија, срцев удар или мозочен удар .

Причини

Луѓето различно реагираат на стресни ситуации. Она што е стресно за една личност можеби не е стресно за друго, а речиси секој настан потенцијално може да предизвика стрес. За некои луѓе, само размислувањето за активирач или неколку помали предизвикувачи може да предизвика стрес.

Не постои препознатлива причина зошто едно лице може да се чувствува помалку стресно од друго кога се соочува со истиот стрес. Состојбите на менталното здравје , како што се депресијата , или градењето на чувството на фрустрација, неправда и анксиозност може да направат некои луѓе полесно да се чувствуваат под стрес од другите.

Претходните искуства може да влијаат на тоа како личноста реагира на стресни фактори.

Вообичаени големи животни настани кои можат да предизвикаат стрес вклучуваат:

 • работни прашања или пензионирање
 • недостаток на време или пари
 • ужаленост
 • семејни проблеми
 • заболување
 • преселување дома
 • врски, брак и развод

Други најчесто пријавени причини за стрес се:

 • абортус или губење на бременоста
 • возење во густ сообраќај или страв од сообраќајна несреќа
 • страв од криминал или проблеми со соседите
 • бременост и станување родител
 • прекумерна бучава, пренатрупаност и загадување
 • неизвесност или чекање за важен исход

Некои луѓе доживуваат постојан стрес по трауматски настан, како што е несреќа или некој вид на злоупотреба. Лекарите ќе го дијагностицираат ова како ПТСН.

Оние кои работат на стресни работни места, како што се војската или службите за итни случаи, ќе имаат сесија за дебрифинг по голем инцидент, а професионалните здравствени служби ќе ги следат за ПТСН.

Симптоми и компликации

Физичките ефекти на стресот може да вклучуваат:

 • потење
 • болка во грбот или градите
 • грчеви или мускулни грчеви
 • несвестица
 • главоболки
 • нервозни грчеви
 • сензации со иглички

Студија од 2012 година откриле дека стресните фактори што ги доживуваат родителите, како што се финансиските проблеми или управувањето со домаќинството со еден родител, исто така може да доведат до дебелина кај нивните деца.

Емоционалните реакции може да вклучуваат:

 • лутина
 • изгори
 • проблеми со концентрацијата
 • замор
 • чувство на несигурност
 • заборавеност
 • раздразливост
 • гризење нокти
 • немир
 • тага

Однесувањата поврзани со стрес вклучуваат :

 • желба за храна и јадење премногу или премалку
 • ненадејни лути изливи
 • злоупотреба на дрога и алкохол
 • поголема потрошувачка на тутун
 • социјално повлекување
 • често плачење
 • проблеми во врската

Ако стресот стане хроничен, може да доведе до неколку компликации, вклучувајќи

 • анксиозност
 • депресија
 • срцева болест
 • висок крвен притисок
 • намален имунитет против болести
 • мускулни болки
 • ПТСН
 • тешкотии со спиењето
 • стомачни тегоби
 • еректилна дисфункција (импотенција) и губење на либидото

Дијагноза

Лекарот обично ќе го дијагностицира стресот со тоа што ќе праша поединец за нивните симптоми и животни настани.

Дијагностицирањето на стресот може да биде предизвик бидејќи зависи од многу фактори. Лекарите користеле прашалници, биохемиски мерки и физиолошки техники за да го идентификуваат стресот. Сепак, тие можеби не се објективни или ефективни.

Најдиректен начин за дијагностицирање на стресот и неговите ефекти врз личноста е преку сеопфатно интервју лице в лице ориентирано кон стрес.

Третман

Третманот вклучува самопомош и, кога основната состојба предизвикува стрес, одредени лекови.

Терапиите кои можат да му помогнат на лицето да се опушти вклучуваат ароматерапија и рефлексологија.

Некои даватели на осигурување го покриваат овој вид третман. Сепак, важно е луѓето да ја проверат покриеноста со нивниот давател пред да го продолжат овој третман. Познавањето на деталите за потенцијалниот третман може да помогне да се спречи негово додавање на тековниот стрес.

Лекови

Лекарите обично нема да препишуваат лекови за справување со стресот, освен ако не третираат основна болест, како што е депресија или анксиозно растројство.

Во такви случаи, тие може да препишат антидепресиви . Сепак, постои ризик лекот само да го маскира стресот, наместо да му помогне на лицето да се справи со него. Антидепресивите исто така може да имаат негативни ефекти и може да ги влошат некои компликации од стресот, како што е ниското либидо.

Развивањето стратегии за справување пред стресот да стане хроничен или тежок може да му помогне на поединецот да управува со новите ситуации и да го одржи своето физичко и ментално здравје.

Луѓето кои веќе се соочуваат со огромен стрес треба да побараат медицинска помош.

Управување

Луѓето може да откријат дека следните мерки за начин на живот може да им помогнат да управуваат или да ги спречат чувствата на преоптоварување предизвикани од стрес.

 • Вежба: 2018 систематски преглед Доверлив извор Студиите за животни покажаа дека вежбањето може да го намали оштетувањето на меморијата кај субјектите со стрес, иако студиите врз луѓе се неопходни за да се потврди ова.
 • Намалување на внесот на алкохол, дрога и кофеин: овие супстанции нема да помогнат во спречување на стресот и можат да го влошат.
 • Исхрана: Здравата, урамнотежена исхрана која содржи многу овошје и зеленчук може да помогне во одржувањето на имунолошкиот систем во моменти на стрес. Лошата исхрана може да доведе до лошо здравје и дополнителен стрес.
 • Управување со приоритети: Можеби ќе ви помогне да потрошите малку време за организирање на дневна листа на задачи и фокусирање на итни или временски чувствителни задачи. Луѓето потоа можат да се фокусираат на она што го завршиле или постигнале за тој ден, наместо на задачите што допрва треба да ги завршат.
 • Време: Луѓето треба да одвојат малку време за да ги организираат своите распореди, да се релаксираат и да ги следат своите интереси.
 • Дишење и релаксација: медитацијата, масажата и јогата можат да помогнат. Техниките на дишење и релаксација можат да го забават отчукувањата на срцето и да промовираат релаксација. Длабокото дишење е исто така централен дел од медитацијата за внимателност.
 • Зборување: Споделувањето на чувствата и грижите со семејството, пријателите и колегите од работа може да му помогне на лицето да „испушти пареа“ и да ги намали чувствата на изолација. Други луѓе можеби ќе можат да предложат неочекувани, функционални решенија за стресот.
 • Признавање на знаците: Личноста може да биде толку вознемирена поради проблемот што предизвикува стрес што не ги забележува ефектите врз своето тело. Важно е да се внимава на какви било промени.

Забележувањето знаци и симптоми е првиот чекор за преземање акција. Луѓето кои доживуваат работен стрес поради долги часови можеби ќе треба да „направат чекор назад“. Можеби е време да ги преиспитаат своите работни практики или да разговараат со претпоставен за изнаоѓање начини за намалување на оптоварувањето.

Повеќето луѓе имаат активност што им помага да се релаксираат, како што се читање книга, прошетка, слушање музика или поминување време со пријател, сакана личност или домашно милениче. Приклучувањето во хор или теретана, исто така, им помага на некои луѓе да се релаксираат.

АПА ги охрабрува луѓето да развијат мрежи за социјална поддршка, на пример, преку разговор со соседите и другите во локалната заедница или приклучување во клуб, добротворна или верска организација.

Оние кои често се чувствуваат како да немаат време или енергија за хоби, треба да испробаат нови пријатни активности што ќе направат да се чувствуваат добро. Луѓето можат да се обратат до нивната мрежа за поддршка доколку им требаат идеи.

Да се ​​биде дел од група може да го намали ризикот од развој на стрес и да обезбеди поддршка и практична помош кога се развиваат предизвикувачки околности.

Луѓето кои сметаат дека стресот влијае на нивниот секојдневен живот треба да побараат стручна помош. Доктор или специјалист психијатри често може да помогне, на пример, преку обука за управување со стресот.

Техники за управување со стрес

Управувањето со стресот може да помогне со:

 • отстранување или менување на изворот на стрес
 • менување на тоа како личноста гледа на стресен настан
 • намалување на ефектите што стресот може да ги има врз телото
 • учење алтернативни начини на справување

Терапијата за управување со стресот спроведува еден или повеќе од овие пристапи.

Луѓето можат да ги развијат своите техники за управување со стресот користејќи книги за самопомош или онлајн ресурси. Алтернативно, тие можат да присуствуваат на курс за управување со стрес.

Советник или психотерапевт може да поврзе поединец кој има стрес со курсеви за личен развој или индивидуални и групни тераписки сесии.

Must Read

loading...