HomeТренингВежби за Кегел за мажи - придобивки и како тие ги извршуваат

Вежби за Кегел за мажи – придобивки и како тие ги извршуваат

Главната цел на вежбите на Кегел е воспоставување и подобрување на контролата на мочниот меур, како и подобрување на сексуалните перформанси.

Вежбите на Кегел ги зајакнуваат мускулите на карличните подни, а тоа се мускулите кои го поддржуваат мочниот меур и долниот дел од дигестивниот систем. Ослабените мускули на карличните подни се причина за уринарна и фекална инконтиненција (неможност за задржување на урина и столче), болка во ‘рбетот и проблеми со ерекција.

Зајакнувањето на овие мускули е особено важно во борбата против уринарна инконтиненција, особено кај мажите кои имаат овој проблем подоцна во животот. Покрај тоа што му дава на Кегел вежбите за враќање на контролата врз мочниот меур, тој исто така помага да се постигне и да се одржи ерекција.

Вежбите на Кегел за мажи се бараат и едноставни, а може да се извршат скоро каде било , но пред тоа е важно да се откриваат мускулите на карличните подни.

Овие мускули најлесно ќе ги лоцирате за време на мокрењето обидувајќи се да го запрете или забавите струењето на урината. Не затегнувајте ги мускулите на нозете, желудникот или задникот и не го задржувајте здивот. Оние мускули што ги чувствувате додека го правите тоа се мускулите што треба да се зајакнат.

Придобивки од Кегел вежби за мажи

Зајакнувањето на мускулите на карличните под може да помогне во голем број на проблеми:

 • спречува неможноста да содржат урина,
 • спречува капење на урината по мокрење,
 • го намалува бројот на ноќни побарувања за урина,
 • ја намалува болката и отокот со бенигна зголемување на простатата,
 • помага при лекување на воспаление на простатата,
 • помага да се постигне посилна и долготрајна ерекција,
 • развива поголема способност за контрола на оргазмот.

Како се изведуваат вежби на Кегел за мажи

 1. Најдете ги мускулите што ви требаат. За да помогнете да ги идентификувате мускулите кои се клучни за изведување на вежбите, престанете да мочате на средина и / или да ги затегнете мускулите што го контролираат столот.
 2. Испразнете го мочниот меур и легнете на подот. Опуштете ги мускулите на абдоменот, задникот и нозете.
 3. Можете да ги свиткате колената или да ги истегнете нозете исправено.
 4. Совладајте ја техниката. Затегнете ги мускулите на подот на карлицата и полека бројте ги на пет, потоа опуштете ги, исто така, полека сметајќи на пет. Оваа релаксација помеѓу повторувањата е многу важна затоа што без тоа да можете да ги повредите мускулите.
 5. Чувајте го фокусот. Концентрирајте се на користење само на мускулите на карлицата. Посебно внимание внимавајте да не ги користите мускулите на абдоменот, бутовите и задникот. Внимавајте на дишењето, не одржувајте здив додека изведувате вежби, но дишете нормално.
 6. Повторете го процесот 10 пати, три пати на ден.

Со текот на времето, нема да треба да легнете за успешно да ги извршите овие вежби, така што ќе можете да ги изведувате како седат и стојат.

Ако првично ви е тешко да ги одржувате мускулите затегнати 5 секунди, започнете со две до три секунди и постепено зголемување на бројот на 10 секунди. Вршењето вежби за стоење обезбедува најголем напор на мускулите и со тоа најмногу ги зајакнува. Одморот мора да биде ист како и мускулната контракција.

Секогаш бидете сигурни дека не сте ги активирале другите мускули, односно работат само вашите мускули на карлицата.

Вежби на Кегел за мажи – видео

По 3 до 6 недели, ќе ги почувствувате првите подобрувања во спречувањето на инконтиненција и поголема контрола на мочниот меур, но и ќе го подобрите вашиот сексуален живот.

Можете да ги освежите и дополнете Kegel вежбите со други вежби за разновидност и подобри перформанси:

 • Легнете на подот со колената свиткани. Вдишете и подигнете ги колковите од земја, така што грбот е исправен во согласност со колковите. Willе почувствувате мускули на стомакот и нозете, но обидете се и активно да ги затегнете мускулите на карличните подни . Држете ја позицијата неколку секунди , а потоа спуштете ја на почетната позиција во издишувањето. Повторете 10 пати.
 • Легнете на подот со нозете испружени пред вас и ставете ги дланките свртени на подот под задникот. Со абдоминална контракција, подигнете ги двете нозе до агол од 90 степени . Исправете ги нозете до таванот и затегнете ги мускулите на нозете. Активирајте ги мускулите на карличните подни неколку секунди , обидете се да ја почувствувате нивната затегнатост. Потоа полека вратете се на почетната позиција . Повторете ја вежбата 10 пати.

предупредувања

Ако не чувствувате подобрување после 6 недели редовно вежбање, посетете го вашиот лекар. Причината не мора нужно да се грижи, најчесто тоа е погрешна вежба.

Не вежбајте при мокрење или не запирајте го млазот бидејќи може да биде причина за разни уринарни инфекции.

Ако имате проблеми со добивање или одржување на ерекција откако ќе започнете со вежбање , тоа е знак дека неправилно сте ги правеле. После неколку дена одмор, проблемот ќе исчезне спонтано.

Must Read

loading...