HomeЗдравјеТестикуларни заболувања: кои се најчестите?

Тестикуларни заболувања: кои се најчестите?

Тестисите се дел од машкиот репродуктивен систем чија функција е производство на машки полови клетки – хормони на сперма и тестостерон. Тие се наоѓаат во скротумот или скротумот. Тестикуларна болест обично не е опасна по живот, но може да предизвика сериозни компликации, од нерамнотежа на хормоните, сексуална дисфункција до неплодност .
Многу е важно да посетите лекар ако забележите промена во тестисите .

Прочитајте подолу кои се најчестите заболувања кои влијаат на тестисите.

Епидидимитис

Воспаление или инфекција на епидидимисот , долга цевка сместена по должината на работ на тестисот, чија функција е чување на спермата сè додека не созреат. Епидидимитис може да биде предизвикана од сексуално пренослива болест, некоја повреда или како резултат на вазектомија .

Симптомите варираат:

 • од блага иритација до силна болка во тестисите,
 • појава на оток и
 • треска.

Се третира со антибиотици со препорака за одмор, со употреба на мраз за да се намали отокот и антиинфламаторните лекови како ибупрофен.

Употребата на кондоми за време на сексуален однос се препорачува за да се спречи воспалението. Ако не се лекува, сперматозоидите можат да бидат блокирани од тестисите, што доведува до проблеми со нарушена плодност.

Хидроцела

Претставува акумулација на течности во просторот помеѓу тестисот и скротумот. Може да влијае на еден или на двете тестиси со оток, но без болка. Обично не е штетно и не бара терапија, но ако забележите оток во скротумот, кажете му на вашиот лекар да ја потврди дијагнозата.

Се јавува почесто кај новороденчиња и мали деца, а кај возрасни како резултат на повреда.

Торзија на тестисите

Во скротумот, тестисите можат да се вртат околу својата оска и да го стегаат семениот мозок, со што ќе се оневозможи снабдувањето со крв на тој тестис. Најчесто се јавува кај млади мажи на возраст меѓу 12 и 18 години како резултат на повреда или напорна физичка активност.

Симптомите на торзија на тестисите се:

 • ненадејна и силна болка,
 • проширување на погодениот тестис,
 • чувствителност на допир и
 • појава на оток.

Тоа е итна медицинска состојба која се лекува на операција за да се спаси функцијата на заболениот тестис. Ако премногу време се предаде на лекар или снабдувањето со крв е прекинато премногу долго, тестисот ќе биде трајно оштетен и неговото отстранување е можно.

Рак на тестиси

Рак на тестикуларна форма е појава на абнормални клетки во тестисите кои се делат и растат неконтролирано кај еден или во двете тестиси кај помлади мажи, обично на возраст меѓу 15 и 35 години.

Типични симптоми вклучуваат:

 • појава на грутка,
 • неправилности,
 • проширувања во еден тестис,
 • чувство на повлекување,
 • досадна болка која може да се појави и да исчезне.

Точната причина не е позната, но се познати некои фактори на ризик, како што се затворени тестиси (крипторхидизам) и појава на карцином на тестиси кај семејството.

Ретко се појавува, но има многу добар одговор на терапијата со висок процент на излечи. Првата линија на третман е хируршко отстранување на карциномните тестиси преку сечење на скротумот. Во некои случаи, може да бидат потребни локални лимфни јазли и зрачење или хемотерапија.

Орхитис или воспаление на тестисите

Воспалението на тестисите може да влијае на еден или на двете тестиси, а главно е предизвикано од бактериска или вирусна инфекција.

Заушки или заушки се една од почестите причини за воспаление на тестисите, но за среќа денес тие се во опаѓање заради вакцинациите во детството. Други причини се сексуално преносливи болести, како што се гонореја или кламидија, кои прво предизвикуваат епидидимитис, а потоа воспалението се шири на тестисите (епидидимитис орхитис).

Симптомите се :

 • болка во тестисите ,
 • чувствителност и
 • подоцна неплодност ако не се лекува.

Терапијата е антибиотик во случај на бактериска причина и дома одмор.

Varikokela

Состојба на проширени или проширени вени во скротумот . Обично е безболно и не е штетно, но сепак може да влијае на намаленото производство и квалитетот на спермата. Тие понекогаш можат да предизвикаат блага болка и оток. Иако повеќето варикоцели не бараат третман , некои ќе треба да бидат хируршки згрижени.

Hipogonadizam

Нарушување во кое тестисите не произведуваат доволно машкиот полов хормон тестостерон.

Примарниот хипогонадизам се јавува кога проблемот е во самите тестиси, а секундарно на проблеми со хипофизата во мозокот кои нормално пренесуваат сигнали на тестисите за да го стимулираат производството.

Кај возрасни мажи, хипогонадизмот дава симптоми:

 • еректилна дисфункција ,
 • неплодност ,
 • намалена сексуална желба,
 • намален раст на косата,
 • намалување на тестисите и нивна јачина,
 • намалување на мускулната маса и зголемување на маснотиите,
 • зголемување на градите, депресија ,
 • замор и топлина бранови.

Првиот обид е да се лекува со откривање на можен лек, но ако тоа не е можно, се дава терапија за замена на тестостерон.

Контактирајте го вашиот лекар

Без оглед на тоа какви симптоми на горенаведените состојби ќе ги препознаете, веднаш контактирајте го вашиот лекар бидејќи огромното мнозинство може да се излечи доколку се открие навреме.

Must Read

loading...