HomeЗдравјеДали вежбањето може да спречи некои видови на карцином?

Дали вежбањето може да спречи некои видови на карцином?

Вистина: Никој не сака да заболи од карцином. Но, иако не можете да контролирате одредени фактори на ризик , како лоша среќа и генетика , постојат работи што можете да ги направите за да ги намалите шансите. На пример, тоа е непопустлив факт дека откажувањето од пушењето (или уште подобро, никогаш не пуши) ги намалува шансите за развој на многу различни видови на рак, од белите дробови до црниот дроб . И, постојат повеќе чекори што можете да ги преземете за да го задржите ракот на застој. Според извештајот за 2018 година на Американскиот институт за истражување на ракот и Светскиот фонд за истражување на ракот , позитивни промени во животниот стил – вклучително и јадењето правилно, одржување на здрава телесна тежина и вежбање – може да го намали бројот на дијагностицирање на рак за 50 проценти.

Вежбањето е едно од најмоќните алатки што треба да го промениме ризикот од карцином . Во извештајот објавен во јуни 2016 година во списанието  JAMA Interior Medicine , истражувачите од Националниот институт за карцином и американското здружение за рак ги обединија податоците за близу 1,5 милиони луѓе во САД и Европа и заклучија дека вежбањето може да ги намали шансите за развој на 13 различни видови на карцином.

Ова истражување ги потврди резултатите од стотици претходни студии кои утврдиле поврзаност помеѓу физичката активност или недостаток од нив, и три вообичаени видови на карцином: дојка, колоректална и ендометријална. Еве повеќе за она што го знаеме:

Рак на дојка

Жените кои вежбаат го намалуваат ризикот од развој на рак на дојка . А мета-анализа на 31 студии објавени во списанието  на рак на дојка Истражување и третман  најде намалување од 12 отсто на ризикот од рак на дојка, во просек, меѓу физички активните жени – ефект што се зголемува со возраста.

Како вежбањето може да работи

Вежбањето го намалува нивото на естрогенот што циркулира во крвта. Ова е заштитно бидејќи повисоките нивоа на естроген го зголемуваат ризикот од рак на дојка.

Потоа, тука е влијанието на вежбањето врз телесната тежина. „Добро е утврдено дека ризикот од карцином на дојка во постменопауза е поголем за жени со прекумерна телесна тежина и дебели , и дека ризикот се зголемува со покачување на индексот на телесна маса“, вели Роберт Штајгевард, регистриран физиолог за клиничка вежба и овластен тренер за вежбање рак во Хантингтон, NewYork. Дебелината може да доведе до отпорност на инсулин, предизвикувајќи повисоко од нормалното ниво на инсулин во крвта; истражувањата сугерираат дека ова може да помогне клетките на ракот на дојката да се развиваат и растат.

Една голема студија објавена во Архивата за внатрешна медицина , која ги проценува жените што учествуваат во Студијата за медицински сестри во текот на неколку децении, заклучи дека умерена физичка активност (како што е брзото одење неколку пати неделно) го намалува ризикот од постменопаузален карцином на дојка и тоа зголемувањето на физичката активност по менопаузата може да биде од корист.

Помладите жени може да забележат пад на ризикот од рак на дојка, исто така. За студијата објавена во ноември 2015 година во списанието  истражување и третман на карцином на дојка , истражувачите регрутирале 139 жени од предменопауза на возраст од 18 до 50 години кои биле изложени на голем ризик за развој на рак на дојка . Групата со мала доза работеше на неблагодарна работа 150 минути неделно; групата со високи дози направи двојно повеќе; и контролна група вежбала една половина повеќе или помалку. Во текот на студијата, групите со ниски и високи дози забележаа намалување на естрогенското чувствително ткиво на дојка од околу 8 и 12 проценти, соодветно, додека контролната група покажа раст од 20 проценти.

Колоректален карцином

Доказите што ја поврзуваат редовната физичка активност со намален ризик од развој на колоректален карцином се привлечни и постојани. А преглед истражување објавено во списанието Сеопфатна физиологија  стави намалување на ризикот од рак на дебелото црево, на околу 24 отсто. „Се чини дека постои однос доза-одговор, што значи дека има повеќе придобивки поврзани со повеќе вежби за подолг временски период“, вели Штајгевард. Така, како што стареете, ако продолжите да вежбате, ризикот продолжува да останува на ниско ниво.

Како вежбањето може да работи

Една теорија е дека физичката активност го намалува „времето на транзит“ за отпад што се движи низ вашето црево, со што се намалува количеството на време кога мукозата (слузницата на дебелото црево) е изложена на потенцијални карциногени, како што се жолчните киселини.

Една студија објавена во април 2017 година во списанието  Oncotarget покажа дека рекреативни тркачи (истражувачите погледна здрави, средовечни мажи) се значително намалени нивоа на жолчните киселини во крвта, особено оние киселини смета канцерогени.

Ендометријален карцином

„Доказите сугерираат дека вежбите со лесен степен до умерен интензитет го намалуваат ризикот од карцином на ендометрија, додека трошете многу време во седење го зголемува ризикот, без оглед на вашата тежина или индексот на телесна маса“, вели Штајгервалд.

Една студија објавена во британскиот весник на рак  откриле дека потешки жени кои пријавиле најмалку три часа неделно од напорни физички активности на почетокот на студијата имале 24 отсто помал ризик од развој на рак на ендометриумот во текот на следните 12 години, во споредба со оние кои пријавиле помалку од половина час неделно на вежбање. Истиот намален ризик не беше пронајден кај жени со нормална тежина, што укажува дека заштитниот ефект е поголем за жени со прекумерна телесна тежина и дебели.

Како вежбањето може да работи

Како и со карциномот на дојка, високиот степен на естроген во крвта го зголемува ризикот од рак на ендометријал и исто така и дебелината; вежбањето може да помогне во олеснување на обете услови.

Додека доказите за вежбање и за превенција на рак стануваат посилни цело време (наменети написи), има уште што можете и треба да сторите за да го минимизирате ризикот од карцином – од носење на сончање како заштита од карцином на кожа до одење кај вашиот лекар за препорачани скрининг за карцином . Запомнете: Вежбањето е моќно, но може да стори само многу.

Must Read

loading...