HomeЗдравјеВитамин Ц - влијание врз респираторни инфекции и мунитет

Витамин Ц – влијание врз респираторни инфекции и мунитет

Светот падна во неред поради појавата на пандемија на коронавирус. Секојдневниот живот ги смени скоро сите за да се заштитат од пренесување на инфекција со коронавирус.

Во обид да ја зајакне својата сопствениот имунолошки систем многу се опремени не само со  резерви на  храна, но, исто така,  на некои додатоци, вклучувајќи ги речиси секогаш и витамин Ц. Затоа, важно е да се разгледа неговата ефикасност во превенцијата и третманот на вирусни инфекции, како и дозата и начинот на администрација.

Витаминот Ц долго време се  смета за корисен во превенција и третман на респираторни инфекции. Тоа се најде во центарот на вниманието во 1970-тите, откако Линус Паулинг ја објави својата книга  Витамин Ц и обичната настинка . Во својата книга, Паулинг заклучил, врз основа на некои истражувања од минатото, дека земањето додатоци на витамин Ц во доза од 1 g на ден треба да биде во можност да го спречи појавата на настинка или да ги ублажи неговите симптоми .

Оттогаш, многу научни истражувања се спроведени во обид да се докаже или негира оваа претпоставка. Студиите спроведени досега потврдија во еден дел важноста на витамин Ц во одбраната од респираторни инфекции, додека  некои претпоставки се побиени .

Витамин Ц – суштински микрохранлив материјал

Витаминот Ц е познат и како  аскорбинска киселина, затоа што првенствено се открива како лек за болест на скорбут. Витаминот Ц е суштински микронутриенти или витамин што мора да се земе затоа што организмот не може сам да го создаде. Дневниот услов за возрасни за витамин Ц е околу  70 до 100 мг на ден .

Витаминот Ц е витамин растворлив во вода, поради што неговиот вишок не може да се чува во организмот, но се излачува во урината .

Витаминот Ц  е неопходен за производство на колаген и затоа игра улога во заздравувањето на раните. Покрај тоа, витамин Ц е  антиоксиданс  и помага во заштитата на организмот од оштетување предизвикано од слободни радикали или оксиданти.

Барањата за  витамин Ц се зголемуваат  во одредени услови, како и кај пушачите. Потребно е зголемено внесување на витамин Ц кај:

 • инфекција,
 • изгореници,
 • по операциите,
 • екстремни температури на животната средина ,
 • интоксикација со токсични метали,
 • употреба на некои лекови, како што се аспирин, барбитурати и орални контрацептиви.

Недостаток  на витамин Ц  не е честа појава , а тоа е можна кај пациенти со низок внес на свежо овошје и зеленчук. Еден од  првите знаци на недоволно внесување на  витамин Ц е лесно крварење на непцата. Долготрајниот недостаток на витамин Ц доведува до појава на гореспоменатиот скорбут, кој се карактеризира со:

 • груба и сува кожа,
 • дегенерација на мускулите,
 • бавно заздравување на раните,
 • чести инфекции,
 • анемија.

Богата храна со витамин Ц

Богата храна со витамин Ц
pixabay.com

Потребните количини на витамин Ц можат да се земат со  соодветна и разновидна диета, богата со свежо овошје и зеленчук,  бидејќи тие се најбогатиот извор на витамин Ц. 

Количината на витамин Ц во храната зависи од тоа како се подготвува. Витаминот Ц е чувствителен на треска, така што  долг термички третман може да го уништи. Поради ова, најголема количина на витамин Ц е присутна кај свежото овошје и зеленчук, додека најмали загуби се забележани при готвење со пареа и термичка обработка во микробранова печка. Други форми на термичка обработка можат да предизвикаат значителни загуби на витамин Ц.

Конзумирање на 5 порции овошје и зеленчук на ден може да донесе повеќе од 200 мг витамин Ц.  Некои од храните кои се особено богати со витамин Ц се:

 • бибер,
 • портокал,
 • грејпфрут,
 • киви,
 • брокула,
 • јагоди,
 • Бриселско зелје,
 • сок од домати.

Витамин Ц и имунитет

Иако сè уште има многу неизвесности во врска со начинот на кој витамин Ц функционира во имунолошкиот систем, сигурно е  важно да се одржи нормалната функција на имунолошкиот систем.

Витаминот Ц не е вклучен во само еден специфичен процес во имунолошкиот систем. Можно е дека неговите корисни ефекти се должат на вклучување на витамин Ц во бројни ензимски реакции што се случуваат во имуните клетки, но и заради неговата антиоксидантна активност.

Намалувањето на нивото на витамин Ц во крвта резултира во намалување на неговото ниво во клетките на имунолошкиот систем на кој му е потребен, како што се моноцити, неутрофили и Т лимфоцити. Така, недостаток на витамин Ц може да има негативен ефект врз клетките на имунолошкиот систем како резултат на инфекција.

Покрај тоа што делува во клетките на имунолошкиот систем, витамин Ц, исто така, има поширок ефект. Поради почетокот на инфекцијата, клетките на имунолошкиот систем произведуваат и ослободуваат многу молекули кои делуваат како оксиданти. Тие влијаат на развојот на болеста и предизвикуваат воспаление.

Општо, нивото на витамин Ц е ниско кога телото е во воспалителна состојба, што  укажува на неговата важност. Навистина, заради својата антиоксидантна активност, витаминот Ц се покажа како корисен за намалување на воспалението.

Витамин Ц и респираторни инфекции

Витаминот Ц  е најмногу истражуван во контекст на превенција и олеснување на вообичаени симптоми на настинка , што веројатно се должи на тврдењата на Линус Паулинг. Покрај тоа, настинките се најчеста респираторна инфекција.

Паулинг тврди дека редовното дополнување со витамин Ц во дневни дози поголеми или еднакви на 1 грам може да влијае на почетокот и текот на настинките. Студиите спроведени досега не даваат постојани резултати кога станува збор за спречување на настинки, честа инфекција на горниот респираторен тракт. Објаснувањето следи.

Иако дополнување не е докажано ефикасни во спречување на настинки во општата популација,  одредени групи се уште може да имаат корист  од дополнителна доза на витамин C. Меѓу нив, на лица кои не консумираат соодветни количества на витамин Ц, односно.  Оние кои се во можност да дефицити, и луѓето кои се изложени на акутен физички стрес, како што се  спортистите.

Покрај тоа,  дополнувањето на витамин Ц може да биде корисно за ублажување на симптомите и скратување на времетраењето на настинки. Точните дози и времето на администрација на витамин Ц за да се постигнат посакуваните корисни ефекти сè уште не се јасно дефинирани.

Базата на податоци на Кохран на статии за систематски преглед едноставно ги сумира резултатите од досегашните студии спроведени во врска со ефектите на витамин Ц на настинка:

„Неможноста за додавање на витамин Ц  за намалување на зачестеноста на настинки  кај општата популација сугерира дека  рутинското дополнување со витамин Ц не е оправдано , но витаминот Ц може да биде од корист за луѓето изложени на кратки периоди на интензивна физичка активност… 

Сепак, со оглед на постојаниот  ефект на витаминот Ц врз времетраењето и сериозноста на настинките  во студиите кои проучувале редовно дополнување, како и неговата ниска цена и безбедност, можеби е корисно за пациентите со настинка  да ја тестираат ефективноста на дополнувањето од случај до случај “.

Некои студии исто така сугерираат дека текот на настинката може да се минимизира заради додавање на витамин Ц.

Група кинески научници во мета-анализа објавена во 2018 година во списанието  BioMed Research International  заклучи дека „земањето дополнителни дози на витамин Ц при почетокот на настинка може да помогне да се намали времетраењето на настинката за околу половина ден, да се скрати времето за третман на дома за 10 часа и ублажување на симптомите на настинка. “

Во истата студија, научниците споменаа дека  дозата до 1 грам  витамин Ц може да биде корисна  во периодот пред почетокот на студот  за поддршка на силен имунитет. За време на студот, се препорачуваат повисоки дози  од 3 до 4 грама витамин Ц  на ден.

Сепак, овие количини ги надминуваат горните вредности на препораките за дневно внесување, така што нивната безбедност на употреба е сомнителна и може да се користат само за медицински цели под медицински надзор.

Покрај ефектот на редовно дополнување на инфекции на горниот респираторен тракт,  витамин Ц во неколку студии покажал потенцијал да ја намали инциденцата на инфекции на долниот респираторен тракт, како што е пневмонија. Сепак, како и кај обичната настинка, сегашните докази за употреба на витамин Ц додаток за спречување на пневмонија кај општата популација не се доволно силни за да генерираат општи препораки.

Сепак, една студија објавена во 2013 година во базата на податоци на Кохран за статии за систематски преглед, сугерира дека  дополнувањето на витамин Ц кај пациенти со пневмонија кои имаат ниско ниво на витамин Ц во нивната крв може да биде пожелно, особено заради неговата ниска цена и нискиот ризик.

Витамин Ц и коронавирус

Не е познато дали  дополнувањето со витамин Ц со голема доза  има ефект  врз инфекција со коронавирус.

Споредбата на коронавирусна инфекција со други респираторни инфекции, како што е обичната настинка, не е практична затоа што секој вирус делува поинаку. Доколку дополнувањето со високи дози на витамин Ц покажал потенцијал за ублажување на симптомите на настинка, тоа не е гаранција дека може да има ист ефект во случај на инфекција со КОВИД-19 .

Досега, интравенска администрација на витамин Ц  го покажа потенцијалот да се намали смртноста на хоспитализирани пациенти. Иако сè уште нема официјални препораки за употреба на високи дози на витамин Ц при третман на пациенти со коронавирус, во Кина во тек е  клиничка студија за  да се испита дали интравенската администрација на високи дози на витамин Ц може да помогне во подобрување на функцијата на белите дробови кај лица со инфекција со коронавирус.

Можни несакани ефекти на дополнување на витамин Ц

pexels.com

Витаминот Ц  обично има мала токсичност. Сепак, високите дози на витамин Ц можат да имаат некои несакани ефекти. Најчестите несакани ефекти  при земање високи дози на витамин Ц  се :

 • дијареја ,
 • гадење ,
 • стомачни грчеви ,
 • други гастроинтестинални нарушувања.

Покрај тоа, вишокот на витамин Ц кај пациенти со  бубрези  може да го стимулира формирањето на  оксалатни камења, додека кај лица кои страдаат од наследна болест на  хемохроматоза,  може да се појави апсорпција на прекумерни количини на железо.

Конечно, ефектот на високи дози на витамин Ц може да биде од корист за некои , додека други нема да забележат подобрување на симптомите или да го скратат текот на респираторните инфекции. Сепак, активните спортисти, како и лицата кои не консумираат доволно витамин Ц со диета, многу веројатно ќе имаат корист од дополнувањето. 

Правилната исхрана која го снабдува организмот со соодветни количини на витамин Ц е пожелна кога е можно, со најголема заштита од респираторни инфекции обезбедена со соодветна хигиена и избегнување на потенцијален контакт со вирусот.

Must Read

loading...