HomeЗдравјеВежби за циркулација на нозете

Вежби за циркулација на нозете

Вежби за циркулација на нозете се всушност сите вежби кои вклучуваат движења на нозете и активирање на мускулите на нозете.

Постојат начини да се подобри циркулацијата во нозете без оглед на нивото на фитнес. Подолу, прочитајте ги вообичаените причини и симптоми што се појавуваат при проблеми со циркулацијата.

Проблеми со циркулацијата на нозете

Проблемот со циркулацијата може да биде поврзан со вени или артерии ( периферна артериска или периферна венска болест) .

Масните честички кои циркулираат во крвта (холестерол, триглицериди, липопротеини) се од суштинско значење за негување на ткивото. Но, некои од овие можат да бидат штетни, како што е липопротеинот со ниска густина (ЛДЛ) кој, доколку е присутен во премногу висока концентрација, доведува до формирање на масни наслаги или атероми на внатрешниот ѕид на артериите. Ова се нарекува атеросклероза .

Вените се различни структури од артериите. Имаат многу вентили („рампи“) поставени на секои неколку десетици цм што овозможуваат еднонасочен проток на венска крв во срцето. Со оглед на тоа дека немаат мускулен слој кој, како артериски, ќе овозможи крв да се исцеди, валвулите се основен фактор за одржување на циркулацијата. 

Венската циркулација е исто така помогната со работата на мускулите, така што за време на контракцијата, мускулите помагаат да се исцеди венската крв кон срцето.

Поради физичка неактивност, оштетување на вентилите, проширени вени или воспаление, се задржува крв во нозете и згрутчувањето или тромбофлебитис (воспаление на згрутчување во површните вени) и венска тромбоза (почесто во длабоките вени).

Фактори на ризик за развој на циркулаторни заболувања – циркулаторни заболувања

 • пушењето,
 • дебелина,
 • недоволна физичка активност,
 • неухранетост,
 • висок крвен притисок (хипертензија),
 • покачено ниво на маснотии во крвта,
 • дијабетес,
 • нарушувања на тироидната жлезда,
 • бременост,
 • подолго седење без промена на положбата на телото (на пр. со подолги возења и летови – „Синдром на економска класа“),
 • стрес,
 • дехидрација.

Симптоми на болеста

 • болка, обично во долните нозе,
 • отекување на нозете ,
 • грчеви за време на спиење или долг одмор (непроменет),
 • клаудикација – досадна, спазматична болка во листовите по малку подолго одење, што предизвикува задушување и исчезнува после одмор,
 • ладни нозе,
 • парестезија (пецкање) во стапалата и прстите,
 • промена на бојата на кожата – се претвора во бледа, синкава или виолетова,
 • почести повреди на кожата,
 • постојани инфекции,
 • рани кои не заздравуваат.

Како да се спречи и третира лошата циркулација?

Некои совети што можете да ги направите за подобрување на циркулацијата:

 • престанок на пушење,
 • контрола на крвниот притисок,
 • регулирање на дијабетес доколку е присутно,
 • одржување на нивото на холестерол и маснотии во дадените граници,
 • правилна исхрана и земање додатоци кои ја стимулираат циркулацијата,
 • редовно вежбање или физичка активност, најмалку половина час на ден,
 • носење соодветна облека и обувки што промовираат циркулација,
 • превенција на повреди,
 • одржувајќи ги нозете топли.

Вежби за циркулација на нозете

Вежби за циркулација на нозете се сите вежби кои ги активираат мускулите на нозете . Следниве се наједноставни вежби кои можат да ги активираат мускулите и да ја стимулираат циркулацијата.

Одење и трчање

Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay

Одење е едноставна, лесна вежба за активирање, не само на мускулите на нозете, туку на целата низа на мускули во телото. Со мускулите на нозете, најмногу се активираат мускулите на торзото, карлицата и долниот дел на грбот. Ова, од друга страна, контрактира целиот спектар на мускули и им овозможува контракции за подобра патентност во венската циркулација, што резултира со пад на крвниот притисок, што поволно влијае на рамнотежата и целокупната психофизичка состојба .

Во видеото подолу, можете да видите вежби за истегнување на нозете.

Позиционирање и промена на позицијата

Одредени држења на телото доведуваат до нарушена циркулација, како што се седи со прекрстени нозе или седи на турско седење. Седнете правилно, одржувајте го растојанието помеѓу нозете и често менувајте ги позициите. Можете исто така да ги задржите нозете покачени, 15-25 см од подот. Спијте на грб кога спиете, со перница под колената.

Must Read

loading...