HomeЗдравјеРак на тироидната жлезда - причини, симптоми и третман

Рак на тироидната жлезда – причини, симптоми и третман

Ракот на тироидната жлезда е неоплазма која се јавува во клетките на тироидната жлезда, или жлездата сместена под крикоидната ‘рскавица (мажјаците на Адам ). Ракот на тироидната жлезда е меѓу најчестите формулации на епително потекло.

Тироидната жлезда е ендокрина жлезда лоцирана на предниот дел на вратот, под гркланот . Таа е во форма на пеперутка и наликува на буквата H, со тежина од околу триесет грама.

Тироидната жлезда произведува хормони кои влијаат на чукањето на срцето , крвниот притисок , телесната температура и тежина. Тоа е жлезда која е крајно добро крвава и ги лачи хормоните тироксин (Т4) и тријодотиронин (Т3) . Токму овие хормони го зајакнуваат базалниот метаболизам на клетките. Зголемената секреција на овие хормони ја стимулира работата на многу системи на органи и влијае на растот, развојот, движењето и спиењето.

Иако ракот на тироидната жлезда не е вообичаен, се чини дека бројот сè уште се зголемува . Лекарите веруваат дека ова е поради новите технологии, кои претходно пронашле мали карциноми на тироидната жлезда, кои не биле видени во минатото. Во повеќето случаи, карциномот на тироидната жлезда може да се излечи.

Бенигните епителни тумори се нарекуваат аденоми . Малигните епителни тумори се нарекуваат карциноми. Во овој случај, бенигните тумори се побројни од малигните, приближно во сооднос 10: 1. Најчестиот бениген тумор на тироидната жлезда е фоликуларен аденом , додека најчест малиген тумор на тироидната жлезда е папиларен карцином. 

Рак на тироидната жлезда – симптоми

Ракот на тироидната жлезда обично не предизвикува никакви знаци или симптоми во раните фази на болеста. Ракот на тироидната жлезда е почест кај жените отколку кај мажите, но е присутен кај сите возрасни групи. Како што ракот напредува и расте, почнуваат да се појавуваат знаци кои јасно даваат до знаење дека е време да се побара стручна медицинска помош. 

Рак на тироидната жлезда – симптоми: 

 • грутки во пределот на вратот што можат да се видат или допрат со голо око, 
 • зголемени лимфни јазли во вратот, обично во пределот под вилицата, 
 • болка во вратот што во некои случаи се протега на ушите, 
 • промена на гласот , вклучително и засипнатост, 
 • тешкотии при голтање , 
 • болки во грлото , 
 • отежнато дишење, 
 • зголемување на тироидната жлезда, 
 • постојана кашлица што не е предизвикана од настинка или друго заболување.

Нодулите што се јавуваат во пределот на вратот можат да бидат осамени (еден нодул) или повеќекратни (повеќе нодули) во тироидното ткиво. Осамените нодули почесто се дијагностицираат како тумор.

Секое зголемување на тироидната жлезда не мора да укажува на тумор. Зголемувањето на тироидната жлезда може да биде предизвикано од разни нарушувања на тироидната жлезда, како што се тироидитис на Хашимото или болест на Грејвс .

Рак на тироидната жлезда – причини 

Не е целосно јасно што предизвикува карцином на тироидната жлезда, но некои фактори на ризик се изолирани. Некои од факторите се :

 • хроничен тироидитис или хронично воспаление на тироидната жлезда,
 • наследни нарушувања,
 • зрачење,
 • гушавост.

Механизмот на формирање на рак е генетски промени (мутации) на нормалните клетки. Мутациите им овозможуваат на клетките да се репродуцираат брзо и да имаат поголема можност за појава на дефекти и тие ја губат можноста за апоптоза, т.е. ген-регулирана смрт на клетките, со што се завршува животот на здравите клетки.

Акумулацијата на абнормални клетки резултира во формирање на тумори. Абнормални клетки, ако се малигни, може да метастазираат во блиските ткива или други делови од телото.

Рак на тироидната жлезда – дијагноза

Во повеќето случаи, пациентите сами го детектираат ракот на тироидната жлезда, бидејќи јазолот може да се почувствува на предниот дел на вратот. Но, понекогаш карциномот се забележува пред пациентот од страна на лекар на редовен преглед. За среќа, најчесто, јазлите на вратот се бенигни или не се опасни по живот ако се лекуваат.

Кога лекарот ќе открие јазол, прво ќе ве праша како се чувствувате и дали имате некој од симптомите што можат да бидат предизвикани од тироидниот јазол. По физички преглед и медицинска историја, вашиот лекар, најверојатно, ќе предложи детално следење и следниве прегледи: 

 • тестови на крвта потребни за да се утврдат вредностите на тироидната жлезда (TSH, T3, T4),
 • сцинтиграфија на тироидната жлезда, односно скенирање на слики од активност на тироидната жлезда, 
 • биопсија на тироидната жлезда, односно земање мал примерок од тироидната жлезда за да се утврди дали содржи канцерогени клетки. 

За време на рутинско испитување на тироидната жлезда , повеќето луѓе може да забележат повеќе јазли , кои се движат во големина од неколку милиметри до неколку инчи. Обично ова се бенигни израстоци, колоидни цисти и др.

Во помала мерка, вклучени се медуларен карцином на тироидната жлезда, анапластичен карцином на тироидната жлезда и карцином на фоликуларен и папиларен тироидната жлезда. 

 • Папиларен карцином на тироидната жлезда најдобро се лекува. Сочинува повеќе од 90% од сите видови на карциноми на тироидната жлезда. Зачеста е кај жените отколку кај мажите. Претходното радиоактивно зрачење ги зголеми шансите за развој на овој карцином.
 • Рак на фоликуларна тироидна жлезда се јавува многу поретко. Има слични карактеристики на рак на папиларен тироидната жлезда.
 • Анапластичен карцином на тироидната жлезда има исклучително слаб одговор на терапијата и лоша прогноза. Тоа е  редок вид тумор. За една година, само еден од 1.000.000 луѓе развиваат ваков вид тумор. Наводно, се развива од запоставен папиларен карцином, кој не се лекува со години. 
 • Медуларен карцином на тироидната жлезда може да се појави и за време на детството. Тоа е тумор кој исто така има тумори на паратироидните и надбубрежните жлезди.

За разлика од бенигна, малигниот карцином на тироидната жлезда често е многу тешко да се лекува доколку се дијагностицира доцна и резултира со далечни метастази.

Рак на тироидната жлезда – третман

Опциите за третман на рак на тироидната жлезда зависат од видот и фазата на рак, целокупното здравје и преференциите. Во повеќето случаи, карциномот на тироидната жлезда е успешно излечен , а третманот може да вклучува неколку опции и комбинации од нив: хируршки третман, хормонска терапија, радиоактивен јод , радиотерапија, хемотерапија и учество во клинички испитувања. 

1. Хируршки третман на рак на тироидната жлезда

Кај повеќето луѓе со карцином на тироидната жлезда, целиот или голем дел од тироидната жлезда ќе биде хируршки отстранет .

Операциите што се користат во третманот на рак на тироидната жлезда вклучуваат:

 • Отстранување на целата тироидната жлезда или поголемиот дел од него (тироидектомија) – операција за отстранување на целата тироидна жлезда е најчестиот третман за рак на тироидната жлезда. Во повеќето случаи, хирургот остава мала количина ткиво околу паратироидните жлезди за да го намали ризикот од оштетување на паратироидната жлезда.
 • Отстранување на лимфните јазли во вратот – При отстранување на тироидната жлезда, хирургот може да ги отстрани лимфните јазли во вратот и да ги тестира за да утврди дали клетките на ракот се присутни.

Операцијата со тироидната жлезда се изведува преку засек во пределот на вратот , кој носи ризик од крварење и инфекција и оштетување на паратироидните жлезди за време на операцијата, што подоцна доведува до ниско ниво на калциум во организмот. Исто така, постои ризик од случајно оштетување на нервите поврзани со гласните жици, што може да предизвика парализа на гласните жици, засипнатост , мек глас или останување без здив.

Ако станува збор за малигна формација, секогаш се практикува целосна тироидектомија . Во случај на бенигни тумори, само погодениот лобус се отстранува со постапка на лобектомија. 

2. Хормонска терапија во третманот на карцином на тироидната жлезда

По операцијата за рак на тироидната жлезда, повеќето лекари препишуваат левотироксин како терапија за замена за хормони кои веќе не се достапни. Ги заменува изгубените хормони што тироидната жлезда нормално ги произведува. Резултатот е намалено производство на стимулирачки хормон на тироидната жлезда (TSH) од хипофизата. Високото ниво на TSH може да го промовира растот на клетките на ракот . 

Веројатно ќе биде потребен тест на крвта за да го проверите нивото на тироидниот хормон на секои неколку месеци додека вашиот лекар не ја пронајде вистинската доза за вас.

3. Радиоактивна терапија со јод

Овој третман користи високи дози на радиоактивен јод, најчесто се применува по тироидектомија  за уништување на преостанатото здраво ткиво на тироидната жлезда, како и микроскопски области на карцином на тироидната жлезда, кои не се отстранети за време на операцијата.

Радиоактивниот третман со јод може да се користи и во случаи на повторна појава на карцином на тироидната жлезда или кај рак кој се шири или метастазира во други делови на телото.

Радиоактивниот јод доаѓа како капсула или течност што треба да се проголта. Тој го уништува основните клетките на тироидната жлезда и рак на тироидната жлезда , така што штета на другите клетки во телото е многу ниска.

Несаканите ефекти при користење на радиоактивен јод може да вклучуваат:

 • гадење,
 • сува уста,
 • суви очи,
 • променето чувство за вкус и мирис,
 • болка во пределот на вратот и градите каде клетките на ракот се шират.

Најчесто, радиоактивниот јод се задржува во урината првите неколку дена по третманот. За тоа време, ќе треба да преземете мерки на претпазливост пропишани од вашиот лекар за да ги заштитите другите од зрачење. На пример, вашиот лекар може да побара од вас привремено да избегнувате близок контакт со други луѓе, особено со деца и бремени жени.

4. Зрачење во третманот на карцином на тироидната жлезда

Радиотерапија користи високо-енергетски зраци прецизно фокусирани на специфични точки во телото . Овој третман обично се изведува неколку минути , пет дена неделно, приближно шест недели. Најчесто се користи за лекување на метастатски карцином на тироидната жлезда.

5. Хемотерапија во третманот на карцином на тироидната жлезда

Хемотерапијата користи хемикалии за  да ги убие клетките на ракот, и обично се дава интравенозно, односно во вена. Хемикалиите патуваат низ вашето тело, убивајќи ги сите брзорастечки клетки, вклучително и клетките на ракот. За жал, така и здравите клетки.

Најчесто не се користи во третманот на карцином на тироидната жлезда, но може да биде од корист за лица кои не реагираат на други стандардни форми на терапија.

6. Клинички испитувања во третманот на карцином на тироидната жлезда

Клиничките испитувања вклучуваат нови експериментални методи за лекување на рак или нови начини на употреба на постојни третмани. Оваа опција ви дава можност да ги пробате најновите опции за третман на рак, но клиничките испитувања не можат да гарантираат лек.

Во повеќето случаи, лекарите сугерираат такви методи како последен чекор во третманот, најчесто кога пациентите не реагираат на стандардни методи на лекување. 

Рак на тироидната жлезда – смртност и преживување 

Прогнозата на рак на тироидната жлезда зависи од видот и стадиумот на карциномот во моментот на дијагностицирање или дијагностицирање. Во случај на најчеста форма на карцином, папиларен карцином, целокупната прогноза е позитивна. Тоа е карцином кој претежно е откриен во рана фаза, а третманот е скоро секогаш успешен.

На крајот на третманот, кај пациентот започнува замената терапија со синтетички тироидни хормони. Левотироксин треба да се зема еднаш дневно до крајот на животот. По третманот, пациентите можат да се вратат на сите свои општествени и семејни одговорности.

Womenените со потенцијал за раѓање деца по операцијата не треба да имаат потешкотии во зачнување и одржување на бременост, а одговорноста за соработка со специјалистички лекари кои најдобро знаат како да пристапат до состојба треба секогаш да биде пожелна, доколку се појават компликации.

Must Read

loading...