HomeХранаЗАМРЗНАТИ ИЛИ СВЕЖИ? КОГА ОВОШЈЕТО И ЗЕЛЕНЧУКОТ ИМААТ ПОВЕЌЕ ВИТАМИНИ?

ЗАМРЗНАТИ ИЛИ СВЕЖИ? КОГА ОВОШЈЕТО И ЗЕЛЕНЧУКОТ ИМААТ ПОВЕЌЕ ВИТАМИНИ?

„Замрзнатото овошје и зеленчук имаат повеќе витамини од свежо.“ Сигурно сте го слушнале ова тврдење порано, но има ли некоја вистина за тоа? Ние внимателно разгледавме овошје и зеленчук и еве што научивме.

Свежо или замрзнато – што е поздраво? 

СВЕЖОТО НЕ Е СЕКОГАШ ТОЛКУ СВЕЖО 

Дали има нешто подобро од свежо овошје и зеленчук? Но, само затоа што не е замрзнато, не значи дека е свежо. Овошјето и зеленчукот честопати треба да се транспортираат на големи растојанија од полето до супермаркетот. Ова е особено штетно за чувствителните витамини како што е витамин Ц (се наоѓаат во пиперките, боранија, брокула, карфиол, спанаќ и агруми). Лошата температура и услови на светлина во комбинација со изложеност на кислород доведуваат до брзо губење на витамин Ц. 

свежа храна

Дали знаеше?

Овошјето и зеленчукот што се чуваат на собна температура губат до 20% од нивната содржина на витамин Ц секој ден; во фрижидер е многу помалку. Содржината на влакна и минерали (на пр. Железо) останува стабилна и не се намалува по подолго складирање или готвење.

Купете свежо овошје и зеленчук на локалниот пазар на земјоделци и побарајте производи што се во сезони.

ЗАМРЗНАТАТА ХРАНА МОЖЕ ДА БИДЕ ДОБРА АЛТЕРНАТИВА

Кога овошјето и зеленчукот се собираат за да бидат замрзнати, тие се берат кога ќе зреат и веднаш ќе замрзнат. Ова ја намалува загубата на хранливи материи.
Ако не јадете овошје и зеленчук брзо откако ќе ги купите, треба да се одлучите за замрзнати. Замрзнатата храна има повеќе витамини и минерали од свежите производи што се чуваат на собна температура или во фрижидер. Една студија потврдува дека храната богата со витамин Ц – како брокула или зелен грав – е особено чувствителна на губење на нивната хранлива вредност.

замрзната храна

Друга студија покажа дека содржината на антиоксиданти во замрзнати боровинки е дури и повисока од онаа на свежите боровинки после три недели. Непрекинат ладен ланец е клучен со замрзната храна. Тоа значи дека производите треба да ги добиете дома од супермаркетот што е можно побрзо, по можност во изолирана кеса. 

ОБРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ТОА КАКО СЕ ОБРАБОТУВААТ ОВОШЈЕТО И ЗЕЛЕНЧУКОТ

Содржината на витамин и минерали во овошје и зеленчук во моментот на консумирање зависи од тоа како биле процесирани. Парењето или чорбата на зеленчук е подобро отколку да се врие. Вие исто така можете само да ги јадетете сурови во крцкава салата .  

Друга опција е ферментирање на некои видови зеленчук (на пр. За кисела зелка или кимчи). Ферментираната храна е зачувана на начин што може да ги направи уште похранливи од свежата. 

Овошјето обично се јаде свежо како и да е. Ако сакате да јадете сезонско овошје како цреши, праски или круши во текот на целата година, можете да направите конзерви. Нема да има голема загуба на витамини, но имајте на ум дека зачувувањето овошје не одржува засекогаш. Бидете сигурни дека ќе ги користите во рок од една година. Теглите треба да се чуваат на ладно, суво, темно место и треба да имаат херметички заптивка. 

зеленчук

РЕЗИМЕ

Балансираната исхрана треба да вклучува свежо и замрзнато овошје и зеленчук. Обрнете внимание на сезоната и на растечкиот регион со свежи производи. Обидете се да избегнете долги патни правци за време на кои се губат хранливите материи. Сепак, имајте предвид дека подготвените оброци со замрзнат зеленчук често содржат многу маснотии, сол, па дури и шеќер. Секогаш прочитајте го списокот на состојки пред да купите замрзната храна.

Must Read

loading...