HomeЗдравјеЕксперименталниот лек за коронавирус пристигнува во Израел од Јапонија

Експерименталниот лек за коронавирус пристигнува во Израел од Јапонија

Израелската амбасада во Јапонија работеше да го натера Израел меѓу првите земји да прима лекови за тестирање во болниците Хадаса и Ичилов.

Во последниве денови, Израел ја прими првата испорака на лекот наречен Авиган (генеричко име: Фавипиравир), кој се тестира како ефикасен одговор за лекување на коронавирусна болест во раните фази, го намалува времетраењето на болеста и спречува влошување во тешки ситуации.

Пратката пристигна во Израел по соработката помеѓу израелската амбасада во Јапонија, Министерството за надворешни работи, Министерството за здравство и службениците за набавки во медицинските центри Хадасах и Ичилов, што исто така ќе го води израелското испитување на лекот.

Израелскиот амбасадор во Јапонија Јафа Бен Ари соработуваше со експерт за превенција на инфективни болести во болницата Хадасах, проф.Ран Нир-Паз, и заменик-претседателот на информациските системи и операции на болницата Ичилов, д-р Ести Сајаг, со јапонски владини претставници и Фуџифилм за добивање на снабдување со лекот за употреба во Израел.

Благодарение на политичката активност и контактите создадени со лидерите на Фуџифилм, Израел стана една од првите земји во светот што ја прими лекот за кој се заинтересирани десетици земји.

Минатата недела првата пратка пристигна во Израел и беше одобрена од Министерството за здравство, што ќе овозможи почеток на мултицентрично судење во Израел, кое ќе опфати околу 80 пациенти во медицинските центри Хадаса, Ичилов, Сорока и Порија и интеграција со истражувачи од универзитетски хебрејски универзитет.

Комитетот за дозволи за клинички испитувања во Хелсиншки во Хелсинки се собра денес во Хадаса за да разгледа неколку ветувачки предлози за судење за третман на пациенти со коронавирус и во принцип одобри иницирање терапија со лекови.

Avigan (generic name: Favipiravir)

Според планот, по целосно одобрување од локалните комитети и Министерството за здравство, третманот ќе започне во наредните недели / денови.

Министерот за надворешни работи Јисарал Кац рече: „Им честитам на израелската амбасада во Токио, во соработка со Министерството за здравство, проф. Нир-Паз и д-р Сајаг и помошта на бригадата за набавки, за нивниот успех во донесувањето на овој важен истражувачки проект Израел. Канцеларијата за надворешни работи е во првите редови на борбата против коронавирусот и, заедно со другите владини претставници, ги предводи напорите на државата Израел да најде потребна медицинска опрема и медицински решенија за вирусот “.

Амбасадорот Јафа Бен Ари додаде: „Му благодарам на јапонската влада и особено на корпорацијата Фуџифилм за признавањето на важноста на соработката со израелските медицински истражувања и благодарноста на Јапонија за високото ниво на предлогот за истражување на проф. Ран Нир-Паз. Продолжуваме да се обраќаме дополнителна испорака на лекови за да му помогне на Израел да престане да се влошува болеста на коронавирусот кај многу повеќе пациенти “.

Проф. Ран Нир Паз од Хадасах истакна дека „лекот е исто така во рамките на упатствата за третман како еден од лековите од прв ред во Јапонија сега. Целта на израелското истражување е да се тестира дали лекот е навистина ефикасен во ова разграничување“.

Д-р Ести Сајаг од Ичилов заклучи дека „во широк спектар на лекови се обидуваме да ги лекуваме пациентите со коронавирус, некои од нив емпириски истакнати, лекот Авиган, кој ветува, во однос на потенцијалот за лекување во првите фази од заболување и спречување на влошување. Притоа, тоа може да придонесе за израмнување на кривата и подобрување на можноста да се справат со степенот на морбидитет што го доживуваме во земјата “.

Avigan

Must Read

loading...