HomeТренинг6 начини каде кафето може да ги подобри вашите атлетски перформанси

6 начини каде кафето може да ги подобри вашите атлетски перформанси

Активните возрасни и спортисти сакаат да ги подобрат атлетските перформанси со стимуланси, но без потенцијални негативни ефекти што можат да произлезат  од нерегулираните додатоци . Кафето содржи кофеин, природен стимуланс што е индицирано како безбедна алтернатива за подобрување на нашите вежби. Всушност, црното кафе стана едно од најпопуларните и ефективни пијалоци пред вежбање според истражувањето. 

1.Кафето е ефикасен пијалок пред вежбање

Не барајте подалеку од вашата чајната кујна или локалната продавница за кафе за природен стимуланс и ефикасен пијалок пред вежбање. Студиите покажаа дека кафето ги подобрува нашите атлетски перформанси, заедно со други здравствени придобивки.

Нема потреба да брзате во продавница за додатоци за скапи спакувани прашоци или апчиња кои ветуваат дека побрзо ќе согоруваат маснотии. Запалување на садот за кафе и уживање во топла чаша уживање, минус кремот и шеќерот може да бидат сè што ви треба за да го зајакнете тој тренинг.

Високото ниво на кофеин во шолја кафе се покажува дека значително ја подобрува нашата способност да согоруваме маснотии за време на вежбање. Ние исто така трошиме помалку калории во текот на денот затоа што соединенијата и кофеинот во кафето го потиснуваат нашиот апетит. 

Врвниот стимулативен ефект на кафе се јавува 30 до 60 минути по пиењето. Откако кофеинот ќе влезе во нашиот крвоток, неколку реакции започнуваат да се појавуваат во нашите тела. Крвниот притисок и отчукувањата на срцето се зголемуваат, масните резерви се распаѓаат, а масните киселини се испуштаат во крвотокот. Обично се чувствуваме енергични и подготвени за одличен тренинг. 

2. Кафето го засилува метаболизмот

Кафето содржи кофеин, стимулант прикажан за подобрување на стапката на метаболизмот. Метаболичката стапка се однесува на стапката што нашето тело ја користи или согорува енергија во текот на денот. Во една студија користејќи четири различни испитувања, групата што консумира кафе покажа значително зголемување на метаболичката стапка за време и продолжување на три часа по внесувањето на кофеин. 

Учесниците што пиеле кафе, исто така, покажале значително зголемување на оксидацијата на маснотиите (горење) како резултат на зголемен метаболизам. Ова значи дека кафето обезбедува поефикасно согорување на маснотиите за време на тренингот и неколку часа по вежбањето. Истражувањата сугерираат дека консумирање од една до не повеќе од две шолји кафе еден час пред тренингот имаат најдобар ефект.

Телото реагира на кафе и кофеин исто како и секој друг лек. Вообичаена употреба на голема доза се покажува како контрапродуктивна според хроничните студии. Во овој случај, повеќе не е подобро и потребно е мала количина за да се постигнат одлични резултати.

Оние со медицински состојби како хипертензија, кофеин чувствителни или кои се бремени, не треба да пијат кафе без да разговараат со нивниот лекар. 

3. Кафето го подобрува атлетскиот перформанс

Пиењето кафе е поврзано со подобрите атлетски перформанси. Според написот објавен во  Меѓународното здружение за спортска исхрана, „кофеинот е ефикасен за подобрување на различните видови перформанси кога се конзумира во мала до умерена доза“.

Друг наод објавен во Спортската медицина покажа дека кофеинот му овозможува на спортистот да тренира подолго и со поголема моќност. Исто така, се покажа дека кофеинот ги подобрува нивоата на издржливост и отпорност на замор. 

Изгледа дека спортистите за издржливост имаат голема корист од конзумирање на кофеин што се наоѓа во кафето. Истражувањата покажуваат дека кафето го стимулира нашето тело да ги користи масните резерви како гориво за време на долги тренинзи. Наместо да се користи мускулен гликоген (шеќер) за време на вежбање, се чини дека има промена во масните продавници што овозможуваат продолжена употреба на работни мускули.

Други студии за стапката на перцепиран напор (РПЕ) и спортистите кои консумираат кафе укажаа на позитивно искуство во вежбање. RPE е оценка во размер за тоа колку напорно вежбање се чувствува кај учесник додека е физички активен. Резултатите од студијата RPE индицираат дека спортистите консумираат кафе пред вежбање да почувствуваат помалку замор и полесен напор за време на тренингот.  

Пиењето кафе најмалку еден час до не помалку од 30 минути пред вежбање се чини дека дава најдобри резултати. Се чини дека повеќе не е подобро кога станува збор за внес на кофеин.

Консултирајте се со вашиот лекар пред да пиете кафе ако страдате од медицински состојби како хипертензија. Пијалоците за кафе може да откријат дека едноставната промена на консумирање кафе пред да се одработи, ќе чувствува значителна разлика во способноста за изведба.

4. Подобра концентрација за време на вежбање

Кафето и кофеинот се покажаа како што го подобруваат менталниот фокус. Кофеинот е природен стимулант индициран за стимулирање на централниот нервен систем (ЦНС) и подобрување на функцијата на мозокот . Други истражувања покажуваат дека кофеинот има позитивно влијание врз областите на мозокот одговорни за меморија и концентрација. Кога размислувате е остра, тоа му помага на вашиот тренингот да стане попродуктивен и ефективен.

Според написот што се појавува во здравствените публикации на Харвард, кафето и кофеинот можат да обезбедат зголемена енергија и потенцијално да ги подобрат менталните перформанси. Исто така, беше сугерирано дека кафето може да ја намали прогресијата на менталниот пад поврзан со возраста. 

Други истражувања ги испитале ефектите од внесувањето на кофеинот врз префронталниот лобус на мозокот. Оваа област на мозокот е специфична за распон на внимание, планирање и концентрација. Резултатите утврдиле кофеинот да ја зголеми активноста на префронталниот лобус и да ја подобри функцијата на мозокот во оваа област. Иако кофеинот ја зголемил активноста на мозокот, се чини дека варира во зависност од индивидуата и потребни се понатамошни истражувања за да се намали овој наод. 

Друга студија ги мери когнитивните ефекти на кофеинот врз спортистите. Оние спортисти кои консумираат кофеин пред интензивниот тренинг на фитнес, покажаа подобрена концентрација со можност за одржување високи нивоа на интензитет на вежбање. Овие резултати вклучија и спортисти без доволно спиење. 

Истражувањата укажуваат дека консумирањето не повеќе од две чаши црно кафе на ден ќе постигне одлични резултати.

Важно е да се консултирате со вашиот лекар пред да пиете кафе ако страдате од медицински состојби како хипертензија. 

5. Кафето ја намалува болката во мускулите

Кафето и кофеинот се покажа дека ја намалуваат болката во мускулите предизвикана од вежбање. Според истражувањето објавено од Универзитетот во Илиноис  учесниците во студијата пиеле кафе со кофеинско кафе доживеале помала болка во мускулите за време и после тренингот. Други истражувања покажуваат дека пиењето две шолји кафе може да ја намали болката во мускулите после тренингот за скоро 50 проценти. Ова е значително подобрување кај активните возрасни кои се загрижени за одложената појава на болка во мускулите (DOMS) по интензивно тренирање. 

Според написот објавен во Journal за сила и кондиционирање , кофеинот значително ја намали болката во мускулите после тренингот во споредба со плацебо. Учесниците пиеле кафе пред тренингот за горната телесна тежина, исто така, можеа да завршат повеќе повторувања на нивниот последен сет. Резултатите означени дека консумирањето кофеин пред интензивно тренирање ги подобрува атлетските перформанси и го намалува времето на закрепнување на мускулите. 

Пиењето чаша кафе пред вежбање може да им помогне на оние кои имаат тенденција да се откажат за време на тренингот. Вежбањето може да предизвика болно зајакнување на млечна киселина кога мускулот е под стрес. Некои имаат тенденција да престанат да работат надвор од оваа непријатност. Доставени се докази кои покажуваат дека кафето ја намалува болката во мускулите, го подобрува производството на енергија и промовира позитивно чувство за вежбање. 

Ако страдате од медицински состојби како хипертензија, консултирајте се со вашиот лекар пред да додадете кафе во вашето мени.

6. Кафето помага во борбата против болеста

Кафето содржи моќни антиоксиданти прикажани за да го намали ризикот од заболување. Антиоксидансите работат со чистење на крвта, отстранување на слободни радикали и му помагаат на организмот да се бори против болести и болести. Според истражувањата објавени во Академијата за исхрана и диететика  „кафето е еден од најголемите извори на антиоксиданти во американската диета“. 

Здравствените придобивки од кафето и кофеинот се поврзани со превенција на болести. Студиите покажаа кафе за да го намалат воспалението , да му помогнат на Паркинсоновата болест и да ја намалат инциденцата на одредени видови на карциноми. Исто така, се покажа дека ја намалува појавата на жолчни камења.

Хроничните студии индицираат дека кафето може да биде од корист за нашето здравје. Се препорачува да пиете не повеќе од две чаши црно кафе на ден за оптимални придобивки. Добра идеја е да останете конзервативни и умерено консумирање кафе. 

Консултирајте се со вашиот лекар ако имате брзо чукање на срцето, палпитации или какви било други симптоми на преоптоварување со кофеин. Истото важи и ако сте хипертензивни, бремени, сте дијагностицирале срцеви заболувања или доите се консултирате со вашиот лекар пред да пиете кафе.

Must Read

loading...