HomeЗдравјеВодата во тебе: Вода и човечкото тело

Водата во тебе: Вода и човечкото тело

Помислете на она што ви е потребно за да преживеете, навистина само да преживеете. Храна? Вода? Воздух? Телефон? Секако, овде ќе се концентрирам на водата. Водата е од најголемо значење за сите живи суштества; кај некои организми, до 90% од нивната телесна тежина потекнува од вода. До 60% од човечкото тело за возрасни е водата.

Според H.H. Mitchell , уредник на списанието за биолошка хемија 158, мозокот и срцето се составени од 73% вода, а белите дробови се околу 83% вода. Кожата содржи 64% вода, мускулите и бубрезите се 79%, а дури и коските се водени: 31%.

Секој ден луѓето мора да трошат одредена количина вода за да преживеат. Се разбира, ова варира во зависност од возраста и полот, а исто така и до местото каде некој живее. Општо, на возрасно машко му требаат околу 3 литри на ден, додека на возрасно женско му требаат околу 2,2 литри на ден. Целата вода што му е потребна на некое лице не мора да доаѓа од пиење течности, бидејќи дел од оваа вода е содржана во храната што ја јадеме.

Водата служи голем број основни функции за да не одржува сите нас

  • Важна хранлива материја за животот на секоја клетка, делува прво како градежен материјал.
  • Ја регулира нашата внатрешна телесна температура со потење и дишење
  • Јаглехидратите и протеините што нашите тела ги користат како храна се метаболизираат и се транспортираат со вода во крвотокот;
  • Тоа помага во испирање на отпадот главно преку мокрење
  • делува како амортизер за мозок, ‘рбетниот мозок и фетусот
  • формира плунка
  • ги подмачкува зглобовите

Според д-р Jeffrey Utz , неврологист, педијатар во Универзитет Алегени, различни луѓе имаат различни проценти од нивните тела составени од вода. Бебињата имаат најмногу, родени со околу 78%. До една година, таа бројка се спушта на околу 65%. Кај возрасните мажи, околу 60% од нивните тела се вода. Сепак, масното ткиво нема колку вода како посно ткиво. Кај возрасните жени, маснотиите сочинуваат повеќе од телото отколку мажите, така што тие имаат околу 55% ​​од нивните тела направени од вода. Така:

  • Бебињата и децата имаат повеќе вода (како процент) од возрасните.
  • Жените имаат помалку вода од мажите (како процент).
  • Луѓето со повеќе масно ткиво имаат помалку вода отколку луѓето со помалку масно ткиво (како процент).

Едноставно, не би постоил, без постоење на изобилство вода на земјата. Единствените квалитети и својства на водата се она што го прават толку важно и основно за животот. Клетките во нашите тела се полни со вода. Одличната способност на водата да раствори толку многу супстанции им овозможува на нашите клетки да користат вредни хранливи материи, минерали и хемикалии во биолошките процеси.

„Лепливоста“ на водата (од површинска напнатост ) игра улога во способноста на нашето тело да ги транспортира овие материјали низ себе. Јаглените хидрати и протеините што нашите тела ги користат како храна се метаболизираат и транспортираат со вода во крвотокот. Не помалку важна е можноста на водата за транспорт на отпаден материјал надвор од нашите тела.

Must Read

loading...