HomeТренингРецензија на Garmin Fenix 6

Рецензија на Garmin Fenix 6

Не е случајно што за само неколку часа ќе започне една од најтешките патеки што трчаат трки на земјата – UTMB – во Шамони, Франција. Патувањето ќе ги однесе конкурентите на патеката од 171 км со буквални планини на искачување. Garmin конкретно избра денес, а особено – нивната локација на Шамони да ја лансира серијата Garmin Fenix 6. Во последните години, трчањето во голема мерка беше домен на уредите на Суунто, пред се поради подолготрајниот век на батеријата и искрено, стабилноста. Исто така, помогнаа спонзорствата на елитните тркачи на патеки.

Но, таа плима полека се менува. Минатата недела поминав во Шамони, бидејќи спортистите од целиот свет ги одработуваа своите последни тренинзи, и деновиве тоа е повеќе од мешавина на часовници на зглобовите отколку доминацијата на Сунто пред неколку години. И нема сомнение дека спецификациите што Гармин ги собори со серијалот Феникс 6 ќе предизвикаат да се свртат многу глави таму.

Серијата Fenix ​​6 е повеќе од десетина различни варијанти на часовници, при што батеријата се протега нагоре за 120 дена. Да, денови. И време на GPS за сценарија со ултра-тип на скоро 150 часа. Или во полн режим на експедиција GPS-време на 56 дена. Да, повторно, денови. Очигледно, има некои предупредувања до тие бројки – но ние ќе стигнеме до нив. О, и дали спомнав дека сега има соларно полнење на единицата? Не, тоа не е лек што може да биде вашата сопствена сончева фарма – туку тоа е почеток и навестување каде оди Гармин. И новата функција PacePro автоматски ќе креира план за оптимизирана трка за издигнување за време на одредено време.

Тестирав серијалот Феникс 6 во најразлични услови, од градските улици на NewYork до високите алпинистички патеки на француските Алпи. Плус убавите ветровити станови на Холандија. Имам прилично добра идеја за тоа што работи добро, и за што сè уште треба е љубов. Не грижи се, јас го покривам сето тоа во текот на повеќе од 11,000 зборови.

Но, ако зборовите не се вистински ваши работи, тогаш имам убаво уредно видео што проследува низ првите 16 нови одлики на серијалот Феникс 6 во едно брзо движење. Тоа е исто толку добро како што се добива за ефикасност овде:

О, и, конечно, како и секогаш користам уреди како патеки на дивина – не оставајте ништо зад себе. Ова се единици за позајмувачи на медиуми кои наскоро се враќаат во Гармин. Всушност, трговците на мало денес испорачуваат варијанти на Феникс 6. Можете да помогнете во поддршката на страницата овде со проверка на линковите на крајот од објавата. Така, ве прави одлични.

ШТО ИМА НОВО:

Како што може да очекувате со производ со наслов нејзиното шесто издание (всушност, тие прескокнаа над Fenix ​​4, но потоа направија и секундарни изданија на Fenix ​​3 (HR) и 5 ​​(Plus), па затоа и ние се наоѓаме грубо во балпаркот), голем дел од производот е за градење со нови карактеристики. Garmin обично следи малку шемата за пробивање со нивните изданија на производи, конкретно кога ги гледате нивните постави на Fenix ​​и Forerunner на повисокиот крај. Едно семејство прво ќе добие нови функции (во овој случај Garmin FR945), а потоа следниот производ од другото семејство ќе ги добие тие карактеристики плус некои дополнителни (во овој случај, серијалот Феникс 6).

Како такво, ќе го претворам ова во две основни категории. Прво, се работи што се тотално нови / изменети во Феникс 6 кои инаку се невидени на сите други производи на Garmin до денес. И втората е она што е додадено уште од Fenix ​​5 Plus или Forerunner 945. Има уште малку работи од Fenix ​​5 Plus минатото лето, кои дојдоа во FR945 кои се приклучуваат кон Fenix ​​6.

Еве што е тотално ново / сменето во серијалот Феникс 6:

– Поделете ја производната линија на два дела: Pro и Base. Pro има WiFi, мапи, музика, голф мапи 
– Постојат три големини на часовници: 42mm (Fenix ​​6s), 47 mm (Fenix ​​6), 51 mm (Fenix ​​6X) 
– Додава соларно полнење на Fenix ​​6 Pro Solar: наречен „Power Glass“ , ова ќе го зголеми работниот век на батеријата во сончеви денови 
– Додава прегледност на рутирање на популарноста на трендот (Pro): Ова ви овозможува да ги видите „топлинските мапи“ на вашиот уред 
– Додава теми за приказ на картата: Ова вклучува висок контраст, популарност, морски, темни и отворено. 
– Додава нов концепт за поглед на виџет: Во основа се смалуваат графичките контроли до 1/3-та големината на екранот, така што можете да видите три одеднаш 
– Додава нова функција PacePro: Ова ги заменува старите ленти со стари школски хартии, создавајќи цели за темпо за трката заснована на оценка / обратни разделувања / итн…
– Додава нова функција за управување со моќност: Дава детални информации за влијанието / размената на одликите на траење на батеријата 
– Додава нова функција за режими на напојување: Ви овозможува да креирате прилагодени режими за напојување / батерија, со останување на време за активност 
– Додава нова ултрадолжена експедиција на MARQ режим: За повеќенеделни активности на GPS. Во суштина исклучува сè, освен 
СЛЕДЕЊЕ со смалување на стапката – Додава мапи за скијачки одмори: Овие започнаа на сериите MARQ, со 2.000 ски-центри ширум светот 
– Додава мапи за голф пред-натоварени: Претходно мораше да ги вчитате овие еден по еден, исто така, подетално карактеристики на голф 
– Додава поддршка за пливање базиран на рачен зглоб: Ова неодамна беше задевано на ажурираните бета-ажурирања FR945
– Додава нов режим на исклучително ниска батерија: Добива траење на батеријата до 80 дена, но само супер основна функционалност на часовникот 
– Преработено ClimbPro со ново боење: Сега се совпаѓа со стилизирањето Edge 530/830 
– Зголемено поле за податоци на страница: До 8 полиња на 6X, и до 6 полиња на 6S / 6 
– Зголемена големина на екранот и намалена подлога (варира по модел, но до 36% поголема големина на екранот на 6X 
– Намалена „оддалеченост од лагер“ на Fenix ​​6S: Ова треба да им помогне на оние со помали зглобови, повеќе за ова подоцна 
– Намалена дебелина на сите уреди. 6S се намали за 10%, 6 за 7% и 6X за 15%. 
– Променето од чипсет на MediaTek GPS во Sony GPS чипсет: Како секој друг нов уред Garmin 2019
– Се зголеми траењето на батеријата: До 80 дена во режимот на штедење батерија за 6X и до 120 часа во режим на максимална батерија за 6X, сите пред сончевата (видете ја целата табела подолу)

И тогаш еве го списокот со артикли што доаѓаат од серијата MARQ & Forerunner 945, до Fenix ​​6. Не верувам дека има нова софтверска функција на FR945, која не е во серијалот Fenix ​​6. Ги доби сите. Тука се:

– Додадено PulseOx (податоци за пулсот оксиметар): Во рамките на Fenix ​​поставата претходно беше само на варијантата Fenix ​​5X Plus 
– Стапка на додавање на дишење (пост-активност, исто така како поле за податоци): Само со каиш за градите 
– Додадено е нов оптички HR сензор за Garmin ELEVATE : Ова е V3, исто како и сензорот MARQ / FR245 / 945. 
– Додадена статистика на фокус на оптоварување на тренинг: Покажува како вежбањето има корист за одредена цел / област на фокусирање 
– Додадени детали за детали за ефектот на тренингот / мерењата: Понатамошни детали за влијанието на тренингот 
– Функционалност на батеријата на каросеријата: 
Додадено ниво на енергија на телото на Fighter – Додадена топлина аклиматизација: За какво било вежбање во временски услови над 71 ° F / 21,6 ° C 
– Додадена аклиматизација на надморска височина: За кое било време или вежбање поминато над 850m / 2,788ft
– Додадено откривање на инциденти: Ако го срушите велосипедот, известува некого (ова неодамна беше додадено на Fenix ​​5 Plus преку ажурирање на фирмверот) 
– Додадена помош за безбедност / следење: Можете да притиснете копче за да испратите помош за пријателите до пријателите / семејството (ова неодамна беше додадено на Fenix ​​5 Plus преку ажурирање на фирмверот) 
– Обновениот предвидувач на трката да биде малку построг на предвидувањата (повеќе отколку само графикони за пребарување на VO2Max сега) 
– VO2Max сега компензира топлина: Претходно тоа не 
– Статусот за тренинг сега компензира топлина : Претходно тоа не беше 
– Редизајниран еден куп кориснички интерфејс, особено за статистиките за објавување тренинг 
– ограничувањето на апликацијата за полето за податоци CIQ останува на 2 истовремени по апликација

Пее Го зедов сето тоа? Добро, се надевам така.

Ако не, страв не. Уште има уште 10,000 зборови и 120 други фотографии за овие концепти да потонат (или, за да се откажете). Во секој случај, јас ве покрив. Прво, сепак, ајде да ги добиеме сите овие незаштитени.

О чекај – за оние што се прашуваат, претходникот 245/245 Music, Forerunner 945 и серијата MARQ ќе го добијат PacePro. FR945 ќе ги добие темите за мапите, како и галериите со графички контроли. Серијата MARQ ќе добие сè Fenix ​​6. Нема конкретни временски рокови за нив. За други артикли чекам разјаснување / тајминг од Гармин.

ОТПАКУВАЊЕ:

ОТПАКУВАЊЕ

Назад во мојот дел за длабочина преглед на Fenix ​​5 Plu , забележав дека имало ист број на изданија (СКУ) на Феникс 5 Плус како што имало членови на Брејди Банч. Па, јас сум тука да ви кажам дека Марша забремени, затоа што сега има уште повеќе СКУ. Сериозно, тоа се ѓубре. Еве го целиот список на сите деца на оваа семејна фотографија што ја имаше Гармин (сите цени за паритет УСД / ЕУР):

цени на грмин

лучното преземање од горенаведеното е едноставно дека во основа има две линии на единиците Феникс 6:

Основа: Овие не вклучуваат карти, WiFi или музика. 
Pro: Ги вклучува сите мапи, музика, WiFi и одлики што ги градат овие функции

Во суштина тоа е како Garmin да ја освежува основната постава на Fenix ​​5 со основата постава на Fenix ​​6, додека Fenix ​​5 Plus станува серија Fenix ​​6 Pro. Грубо

Сега за среќа за вас, нема да направам целосно декокирање на сите варијанти. Наместо тоа, јас го консолидирам во едно уништување во кутија на Fenix ​​6S Pro. Иако искрено – боксот на сите нив е идентичен во однос на она што го добивате заедно, освен специјалитетните единици кои доаѓаат со дополнителна лента.

И со тоа, еве го целосното откачување на единечна единица:

гармин во кутија

Горе погоре, е стандардното издание на насловната кутија Garmin. Или барем, квадратната разновидност на кутијата. На задната страна имате голем број детали за точно која верзија сте ја купиле:

кутија


Пукнатината, отворете го горниот дел и ќе го најдете часовникот како седи таму, ве гледа во вас:

отворен саат

Во меѓувреме, распакувајте го врвот и еве ја целата добрина внатре. Во конкретниот случај тоа е прикажано со дополнителна лента што беше вклучена во кутијата испратена до мене. Тоа е * НЕ * норма. Нема дополнителна лента за вас! Оваа фотографија повторно ќе ја фотографирам некаде откако ќе спијам.

извадени надвор

Еве подетално погледнете го тој часовник и безбоен појас:

garmin flexs 6

Кабелот за полнење останува ист како серијата Fenix ​​5:

И прирачникот ќе биде тотално бескорисен по овој преглед:

Сега, она што е особено забележливо во врска со Fenix ​​6S, особено е дека е намалено растојанието помеѓу багажникот до багажник. Можете да го видите најјасно на сликата подолу, над сината единица Fenix ​​5S Plus. Забележете како белите капаци (каде што се поврзуваат лентите), се значително помали:

Гледано, како и од горе-долу, исто така. Ова им помага на оние со помали зглобови бидејќи го прави часовникот малку покомпактен и не прелетајќи ги страните на зглобовите во тенок воздух. Тоа, за возврат, исто така ви овозможува подобро вклопување на каишот, што конечно ви дава подобра точност на оптичкиот HR сензор. Видете, се е за точноста.

Но, големината на измени не престанува тука. Има некои големи промени во однос на дисплејот и рамките, при што рамките се намалија малку на 6 / 6X единиците, а целокупната дебелина се намали на сите единици. Ова ви ги покажува точните разлики во големината на екранот / дисплејот и дебелината помеѓу сериите Феникс 5 Плус и серијата Феникс 6. Прво, зголемената големина на екранот:

И следно, големината на дебелината (дебелина) на Феникс 6:

Добро, да почнеме со користење на незгодното нешто.

ОСНОВИ:

Сега, кога се ослободивме од нашите картонски обврзници, да почнеме со некои основни работи. Ако неколку пати сте биле наоколу околу блокот Гармин, искрено можете да го прескокнете овој дел. Најмногу зборувам за работи како кориснички интерфејс, дневна активност и следење на спиењето, и сите оние поврзани мернини. Старт ги започнеме спортските работи и нештата како што се соларното полнење и таквите нешто подоцна. Иако ја разгледувам новата функција за виџети за виџети во овој дел. Прво, сепак, гледајте лица.

Всушност, почекајте – прво – уште едно видео. Можете да го прескокнете ова, но ако сакате целосна турнеја на корисничкиот интерфејс – тогаш ова видео е за вас!

Како и сите изминати часовници во серијата Garmin Fenix, можете да го прилагодите лицето на часовникот. Тоа вклучува разменување за тоа за различно лице за гледање, како и прилагодување на сите податоци што ги гледате на него (или, не сакате да ги видите):

Покрај тоа, можете да ја користите апликацијата IQ на Garmin’s Connect за да создадете ваш сопствен часовник со слика на вашите деца, контејнер на Бен и Jerryери или што и да е друго што е важно за вас.

Првата шанса, иако навистина ќе ја забележите со серијалот Феникс 6, се новите виџети. Додатоците се во основа полни страници преку кои би можеле да ги прелистувате кога не сте на тренинг. Мини-апликации ако сакате. Работи како времето, чекорите, статусот на тренинг, музиката и така натаму. Но, тие секогаш го земаа целиот екран, дури и ако тие беа во основа само прикажување на една линија на податоци. Garmin сега воведува визуелни виџети, кои одговараат на три графички контроли на „страницата“, додека се движите низ нив:

Ако го изберете обележаниот додаток, тогаш ќе го добиете целосниот додаток што претходно го знаевте и сакавте, како што е ова:

Искрено, ова може да биде една од моите омилени карактеристики на серијалот Феникс 6. Кој звучи глупо, сè додека не сфатите дека мразев бесконечно движење низ графичките контроли обидувајќи се да ги пронајдам податоците што ги сакав. Сега, можам да скролам три пати помалку (или побрзо). Тоа е брилијантно. Еве мала галерија на додатоци кои моментално се на мојот часовник. Забележете дека сончевиот виџет е применлив само за сончевата единица Феникс 6Х. Сите други додатоци се наоѓаат во сите единици на Феникс 6.

Како и сите носители што се носат на Garmin, овие денови има активности кои ги следат вашите чекори, скали, спиење и други патокази. Овие податоци можете да ги видите под неколку различни виџети, но исто така можете да го прилагодите вашето лице за часовници со кое било од ова. Во случај на додатоци, ќе ги видите на пример чекорите еден:

Откако ќе навлезам во тоа, ќе ги добијам последните 7 дена чекори, или исто така можам да добијам далечина:

Друга метрика во истата категорија е срцев ритам од 24. Ова автоматски е овозможено и се следи секоја секунда, целиот дел од снимањето и на крајот се исцртуваат вашите податоци. Може да имате одредени лица за гледање часови да го прикажуваат вашиот HR постојано исто така. Ако допрете во виџетот на отчукувањата на срцето, ќе добиете графикон од последните 4 часа – а потоа повторно ќе се спуштите на HR за одмор последните 7 дена.

Сето ова (чекори, како и човечки ресурси) е достапно и на Garmin Connect (веб) и Garmin Connect Mobile (апликација за паметни телефони). Можете да го графирате и да го пре-графицирате милион начини.

Гармин, исто така, планира нивоа на стрес, исто така. И на уредот во реално време, како и подоцна во апликацијата. Јас генерално ја наоѓам оваа метрика приближно блиска до реалноста, за подобро или полошо.

Нова метрика воведена во текот на минатата година е Батеријата за тело на Гармин. Помислете на ова како старата аркадна игра на Street Fighter, при што ако имате добар сон на спиење, тоа ќе започне од 100%, а потоа во текот на денот ќе се деградира. Ќе се спушти побрзо за поинтензивни работи и повторно ќе се добие статус на батерија ако седите на каучот гледајќи телевизија. Сметам дека е добар застапник, иако повремено не е совршен. Во рамките на часовникот, можете да ги видите последните четири часа, како и четири часа обложени наспроти стресот. Понатаму, можете да видите колку полни или исцеди од полноќ.

И повторно, сето ова е исто така исцртано и во апликациите Garmin Connect / Garmin Connect Mobile.

Поврзано со батеријата на телото е метрика за спиење. Единицата автоматски ќе го сними вашиот сон секоја вечер и наводни фази на спиење. Додека можам да потврдам дека времињата на спиење обично се во рок од неколку минути од моето вистинско време за спиење / будење, јас немам метод за потврдување на битовите фази на спиење. Методите за спиење се прикажани на апликацијата:

Нов за остатокот од серијалот Феникс 6 е PulseOx. Ова првично дојде до Fenix ​​5X Plus минатата година, но брзо се рашири како шумски пожар до остатокот од поставата на Garmin. PulseOx има за цел да го измери нивото на заситеност на кислородот во крвта. Има две основни цели во Garmin што се носи, една е околу спиењето (како потенцијален индикатор за проблеми поврзани со спиењето), и две во околини со голема височина како индикатор дека нешто ќе се одвива ужасно погрешно. Две тотално различни случаи на употреба (забелешка: медицински луѓе и такви, исто така, го следат нивото на кислород во крвта, од други причини). За прв – спиење – секоја вечер можете да ги следите читањата на PulseOx. Тоа е црвената светлина што ќе светне на задниот дел од часовникот.

Ова потоа се исцртува како дел од поголемиот додаток за читања на PulseOx (подолу) и на GCM:

Додека втората, повеќе се фокусираше на високиот надморски аспект на нештата во текот на 7 дена, тогаш можете да зацртате читања на PulseOx против надморска височина. Thisе го видите ова и во графичката контрола и преку Интернет:

Имајте на ум дека добивањето добро читање PulseOx бара да бидете многу мирни. Така, обично нема да се активира за време на тренингот. Така, ако на големи надморски височини, треба да паузирате веројатно 15-30 секунди за да добиете чисто читање (и тоа рачно да го направите вашиот најдобар облог).

Последно, но не и важно на нашиот основен дел е известувањето за паметни телефони. Уредот ќе прикаже известувања за паметни телефони од какви било апликации на вашиот уред, не е ограничен само на текстови или календари или слично. Можете да конфигурирате дали да ги прикажете овие, или не да ги прикажете на тренингот. Кога ќе дојде известување, можете или веднаш да го откажете / исчистите или можете да го отворите за да добиете повеќе информации:

Во случај на корисници на iOS, нема понатамошно дејство што можете да преземете врз нив. На пример, не можете да одговорите на нив и да вратите на текст – тоа е ограничување на iOS што Apple го резервира само за Apple Watch. Известувањата за уредот Гармин поддржуваат и околу 120 емоции деновиве, што се чини дека ги опфаќа повеќето работи што ги гледам. Забележете дека сликите не се појавуваат на екранот од текст што може да има слики во него.

Ок, со тоа ги покривме сите основи на часовникот. Користете го во спортот!

СПОРТСКА УПОТРЕБА:

Серијалот Fenix ​​6 следи по стапките на часовниците од сериите Forerunner 945 & MARQ од спортски аспект. Тоа значи дека ги добивате сите нови физички специфични карактеристики, главно, врз основа на работата на FirstBeat. Ова вклучува делови како што се надморска височина и прилагодување на температурата, но исто така и новиот фокус на оптеретување и битови за обновување. Ќе се нурнеме во повеќе од тоа подоцна. Прво, ќе покриеме неколку брзи основни работи за оние што се нови во Garmin, а потоа ќе ви покажам како работи новиот PacePro на вистински курс, плус сите оптоварувања за обука и забавно забавување.

За да започнете тренинг, иако едноставно ќе го допрете го горното десно копче. Ова ќе ви даде список на спортови кои можете да ги прилагодувате и да ги поставувате фаворитите.

Во суштина, секој спорт што сакате да го измерите е таму, вклучувајќи ги сите следново:

Патека за трчање, трчање, скокање, велосипед, велосипед во затворен простор, пливање во отворена вода, триатлон, голф, навигација, следете ме, мапа, мултиспорт, треска, затворен песна, искачување, MTB, базен за пливање, ски, аикидо, XC ски, SUP, Row, Row Indoor, TruSwing (Golf related), Project Waypoint, Walk, SwimRun, Kayak, Strength, Cardio, Yoga, Floor Climb, Eliptical, Stair Stepper, Clocks, Boat, тактички, Jumpmaster, Other [Custom]

Откако ќе изберете спорт, ќе ви го покаже статусот на стекнување GPS и отчукувањата на срцето, како и каква било поврзаност со сензорите. Технички кажано додека размислувавте кој спорт да го изберете тој веќе започна на сите оние парчиња. Она што ќе го забележите на врвот, сепак е нивото на батеријата. Стандардно, ова ќе ви покаже колку часа сте останале во тој режим:

Алтернативно, можете да овозможите процент на батерија, исто така, што ќе го покаже истото. И ова би било одлично време да разговараме за режимите на батерии и таквите, но издвоив цел дел за тоа подолу. Супер супер работи што се базираат на (читајте: „позајмици“) што направи Суунто со своите Суунто 9 и профилите на батеријата, но навистина го започнува својот чекор. Но, за тоа сега не добивме време. Ајде прво да дојдеме до спортот.

Откако ќе пронајдете GPS и отчукувања на срцето, е добро време да започнете со тренингот. Овде ќе ги видите вашите страници со податоци како што сте ги конфигурирале. Како и претходните часовници на Garmin, сè уште (засега) треба да ги конфигурирате овие на самиот часовник, а не преку апликација за паметен телефон. Мислам дека Гармин добива желба луѓето да ги конфигурираат преку телефон или веб-апликација, но тие сè уште не се таму.

На светла страна, сега имате до 8 полиња со податоци на една страница за Fenix ​​6X и до 6 полиња на страница за единиците Fenix ​​6S / 6. Еве како изгледа:

Исто така, има повеќе нови распоред, како и распоред за 5 и 7 полиња со податоци исто така. Значи, сега имате повеќе податоци отколку што веројатно знаете со што да направите. Како и порано, можете да користите страници со податоци за акции или да создадете бројни кориснички страници со податоци. Ако не завршите на страниците со податоци некако, имате проблем со потрошувачката на податоци. Треба да видите специјалист.

Во секој случај, еднаш трчање / возење / пливање и сл, ќе ги видите полињата со податоци како нормални:

Ова е добро време да се спомене дека Fenix ​​6 сега поддржува оптички отчукувања на срцето додека пливаат. Додека Гармин лета бета судејќи го на Forerunner 945 ова лето, тоа е претежно подготвено за предвреме. Забележаа дека, како и другите компании, луѓето може да забележат варијабилни резултати со оптички HR во водата. Но, тоа е опција за вас да го користите тоа, или лентите HRM-TRI / HRM-SWIM, ако сакате да снимите HR. Сепак, само оптичката HR опција ќе го покаже срцевиот ритам во реално време. Накратко ќе разговараме за оптичката точност на HR во делот за точност на срцевиот ритам подолу.

Надвор од сензорите на отчукувањата на срцето, единицата ги поддржува сите исти типови на сензори, како што направи серијата Fenix ​​5 Plus, вклучувајќи ги и ANT + и Bluetooth Smart стандардизираните типови на сензори. Тие се како што следува:

Слушалки со слушалки (Bluetooth), Надворешен ритам на срцето (ANT + / Bluetooth Smart), Брзина / каденција (ANT + / Bluetooth Smart), Мерачи на моќност на велосипедизам (ANT + / Bluetooth Smart), Подногалки за нокти (ANT + / Bluetooth Smart), VIRB акциона камера (ANT +), Температурен сензор за температура на Tempe (ANT +), Shimano Di2 (приватно-ANT), менувач на менувачот на менувачот (ANT +), велосипедски светла (ANT +), велосипедски радар (ANT +), продолжен дисплеј (ANT +), RD Pod (ANT +), Muscle O2 (ANT +) ), Garmin inReach (АНТ +).

Откако ќе завршивте и зачувавте активност, ќе го добиете новиот екран на крајот на стилот кој го одразува MARQ / FR945. Ова вклучува профил на мапата на курсот, заедно со статистиките на клучот. Додека го притиснете горното десно копче, ќе се повторува преку некои од најголемите мерици на оптоварување на тренингот.

Со оглед на тоа што можете да се движите надолу во плевелите за работи како што се дели скут и други мерни методи:

Сето ова секако е синхронизирано со Garmin Connect преку WiFi (на моделите Pro) или преку Garmin Connect Mobile (преку Bluetooth Smart на вашиот телефон). Или, можете да користите USB и Garmin Express. Или, можете само да излезете од решетката и да ги игнорирате сите тие работи. Ако имате синхронизација на трети страни како Strava или TrainingPeaks, веднаш ќе испратите и таму. Еве како тоа изгледа на Garmin Connect Mobile (ака GCM):

И еве активност на Garmin Connect преку Интернет (можете да кликнете на неа за да видите повеќе детали на вистинската страница за активности на Garmin Connect ):

Но, да се вратиме на статистиката за оптоварување на тренинзите. На секој тренинг му е дадена специфична етикета за ефект на тренинг и детали. Овие се поделени помеѓу аеробната и анаеробната корист и се поврзани со дадена вредност на оптоварување. Исто така, прецизира која целна област е од корист:

Овие податоци се внесуваат во обновената функционалност / додаток за Статус на тренингот, што ја покажува насоката на трендот на вашето ниво на фитнес и оптоварувањето.

Под тоа, ќе ги забележите малите икони од планината и сонцето по дното. ‘Ќе дојдеме до тоа наскоро. Прво, сепак, удрете двапати (еднаш помина VO2Max) и ќе видите наведено оптоварување од 7 дена. Ова е боја кодирана според типот на оптоварување што сте го собрале, како и од вкупните вредности на оптоварување:

Допрете повторно и го имате вашиот 4-неделен фокус на оптоварување. Ова во основа ја консолидира целиот тренинг што сте ја извршиле во три специфични корпи: анаеробни, аеробни високи и аеробни ниски, а потоа ви дава специфични целни зони кои треба да бидат во рамките на (мали кутии со пилули):

Како што можете да видите, ја исфрлив мојата цел „Аеробик висока“. Ако сум кратко во одредена област, тогаш ќе ми кажам што да правам. Или, во мојот случај, со оглед на тоа што некако не сум краток во никакви области, ќе ми каже што правев мојот тренинг во последно време во смисла на корист:

Ако повторно одам, ќе добијам време на закрепнување до мојот следен напорен тренинг:

После тоа, ние добивме надморска височина / топлинска климатизација. Целта зад мерките за надморска височина и надморска височина е да откриете дали сте прилагодени на одредена температура или надморска височина. Очигледно, и двете можат значително да влијаат врз перформансите. Започнувајќи со аклиматизација на топлина, функцијата се придвижува во близина на временските станици. Значи, вашата единица треба да се поврзе со Garmin Connect Mobile во рок од 3 часа од почетокот на вашето возење, за да ги добиете тие податоци за временските услови (не ги користи температурата на уредот).

Ако се вратиме на главната страница за статус на тренинг, ќе се сетите на малите икони на дното на страницата за статусот на тренинг, ако сте во прилог на навикнувањето на ништо. Во случај на подолу минатата недела, успеав да постигнам икони за прилагодување на топлина и надморска височина. Ги отклучив знамето на надморска височина на Алпите и на трансатлантските летови преку ноќ, а потоа на горештината кај нас.

Аклимацијата / адаптацијата на надморска височина започнува со минимален праг на надморска височина над 850m / 2.888ft, а се искачува на 4.000 м / 13,123ft (Гармин не пресметува над тоа ниво), извини луѓе ). Гармин вели дека тие ги делат тренинзите наспроти живеалиштата на живеење, исто како што би биле типичните студии. Од компанијата велат дека алгоритмите за адаптација во рамките на Fenix ​​6 / MARQ / Forerunner 945 / Edge 530/830 претпоставуваат целосна адаптација по 21 ден, а таа адаптација е побрза на почетокот на изложеноста на надморска височина. Дополнително, адаптацијата ќе се распаѓа во рок од 21-28 дена во зависност од нивото на аклиматизација.

Забавен гејкерски момент за вас: На Fenix ​​6 Series / Forerunner 945 / MARQ, аклиматизацијата на надморска височина се заснова и на вежбање, но и на место каде што спиете секоја вечер. На полноќ единицата тивко ќе земе читање на надморска височина (всушност, тоа го прави цело време во секој случај), а потоа ќе го искористи тоа читање за да одреди аклимација. Она што се забавува е кога ќе понесете летови на Redeye (како што направив минатата ноќ од САД кон Европа), бидејќи тоа ќе го земе читањето на 6.000-8.000 метри (висина на кабината под притисок на трговски авион). Отпрвин, можеби ќе помислите дека ова би постигнало резултати, но во реалноста – тоа е всушност точно. Вашето тело се прилагодува на таа надморска височина. Она што е малку исклучено е дека претпоставува дека минувате 24 часа на таа надморска височина, отколку 5-14 часа што веројатно ги поминувате на таа височина.

Во меѓувреме, следниот екран е аклиматизација на топлина.

За аклиматизација на топлина применува фактор за корекција на топлина за возења над 71 ° F / 22 ° C, користејќи процентуално количество засновано врз основа на објавени студии (влажноста е исто така опфатена во ова). Ова е прикажано во додатокот за статус на тренинг. Гармин вели дека тие претпоставуваат дека целосното приспособување трае минимум 4 дена, а приспособувањето / адаптацијата на одредена висока температура автоматски се распаѓа по 3 дена прескокнат тренинг во рамките на тоа ниво на топлина.

Конечно, буквално сето ова може да се најде во апликациите Garmin Connect Mobile и Garmin Connect. Може да се нурнете во делови како што се Статус на обука и Ефект на обука, каде боите се совпаѓаат со она што го гледате на часовникот:

Истото важи и за оптоварување во тренинг.

Една од вообичаените поплаки што ја гледам за Garmin Connect / Garmin Connect Mobile е дека не е „доволно длабока“. Искрено, не мислам дека е веќе валиден. Никој не нуди толку детали во вашата метрика како и Гармин. Полар и Суунто веќе не се приближуваат. Како и да е, она што Полар има тенденција да го направи подобро од Гармин е да ги направи овие метрика појасни на главните табла. Додека, во рамките на Гармин, треба да поминете некое време да сфатите каде сè е во рамките на Garmin Connect Mobile за да имате смисла за сето тоа. Сунто секако ја исклучува Movescount следната година во корист на нивната најосновна платформа „Suunto“, така што тие не треба повеќе да се применуваат овде кога станува збор за напредни метрика преку апликација / веб.

Во секој случај, додека ветував PacePro во овој дел, решив дека тоа го заслужи својот дел. Делумно затоа што овој дел е веќе преголем. И делумно затоа што сакам да бидам во можност да се поврзам со битовите на PacePro подоцна побрзо / полесно.

PACEPRO ЗА ТРЧАЊЕ:

Не, PacePro не е прилагодено темпо – и покрај колку пати луѓето го пишуваат тоа. Всушност, тоа е и поедноставно и многу помоќно од тоа. Потребно е концептот на темпо бендови со кои и секој маратонец е несомнено запознаен и го прави сето тоа електронски. Но, дури и повеќе од тоа, тој автоматски го пресметува секој дел (милји или километри) врз основа на профилот на височина на курсот што го правите. За возврат, тогаш добивате индивидуални цели за поделување за секоја милја заснована.

Но чекај, сè уште не сме завршиле. Згора на сето тоа, имате две специфични лостови за tweak: Интензитет на ридови (колку е тешко да ги водите), а потоа дали позитивно или негативно ја поделите трката / курсот – и до кој степен. Не грижи се, ќе го демо демонстрирам сето ова.

За да започнете, оваа одлика е достапна и кај моделите Pro и не-Pro Fenix ​​6. Меѓутоа, ако го користите на не-Pro модели, ќе треба да го направите курсот веќе креиран (така што има пристап до податоците за височина). Додека кај моделите Pro, вие всушност можете да создадете курс за летање на часовник, а потоа извршете стратегија PacePro од неа од часовникот. Се сомневам дека 99,99% од вас, без разлика која верзија ја имате, ќе создавате курсеви преку Интернет и ќе ги испраќате до вашиот уред.

Забележете дека кога го правите тоа од часовникот (наспроти Garmin Connect Mobile), не можете да ги прилагодувате различните лизгачи што ги гледате подолу. Како таков, јас само би препорачал да го сторам тоа од апликацијата и да го испратам на часовникот за да се изврши.

Прво, започнувате во областа за да изберете / создадете курс и ќе видите можност да изберете PacePro. Оттаму, ви е дадена опцијата да вчитате курс или не:

Технички гледано, дури не треба да вчитате курс. Можете едноставно да користите претпоставен профил на рамни курсеви и потоа да направите позитивни / негативни разделувања засновани на дадена временска цел или цел на темпо. Што нè приближува до следниот бит – изборот на таа цел. Ова подоцна можете лесно да го промените ако сакате, но треба да изберете цел или временска цел. Во мојот случај, поставив јамка околу Централниот парк на NewYork и отидов со цел под-7 / милја темпо. Знаејќи дека ќе заминам од трансатлантскиот лет и ќе трчам овие 90 минути подоцна, ги задржав работите цивилизирани:

Следно, ќе бидете донесени на овој екран што го покажува профилот на курсот со кодирање во боја на него. Можете да го проширите ова и да зумирате, сепак сакате:

Но, вистинската магија се случува подолу. Тоа е местото каде што можете да пиете со две држела. Првиот прилагодува дали сакате позитивно или негативно да го поделите курсот (значи, да забрзате во текот на курсот или да згаснете во текот). И втората прилагодува колку е тешко да ги водите ридовите. Додека ги прилагодувате тие лизгачи, ќе видите дека и целите на сплит подолу се менуваат, како и целите на сплит над издигнување горе:

Искрено е љубезно забавно да се игра со ова. Можете да го направите тоа во текот на целиот ден. Откако ќе завршите, ќе го испратите ова на вашиот часовник и ќе се синхронизира преку Bluetooth Smart.

Исто така, имајте во предвид – е тоа што можете да ги создадете „раздвојувањата“ засновани не само на километар или на километар, туку и на надморска височина. Така, можете да ги поделите помеѓу спустните делови нагорнините наспроти становите и сл.… Кој искрено, има многу смисла.

Следно, повторно на вашиот часовник ќе одите во активната активност и ќе ја вчитате стратегијата PacePro нагоре. Овие всушност се датотеки слични на датотеките за курсот / тренингот што ќе ги најдете на вашиот часовник (за оние гејковите во куќата). На часовникот ќе ви покажеме некои статистики за таа сесија на PacePro:

И тогаш, надвор одите (штом ќе притиснете на почетокот). Часовникот потоа ќе го покаже целното темпо (7:00 часот) на горната линија, проследено со вашето тековно темпо за тоа поделување на втората линија (6:35). Можете да видите овде дека јас сум со прекумерна моќ (еј, јас сè уште се навикнувам да верувам во часовникот на вака):

Потоа, подолу, имате оставено растојание (0,75) во тој круг (или 1 километар или 1 милја во зависност од тоа како сте го поставиле), а потоа под тоа сте добиле без разлика дали сте глава или не за целата трка, и за колку (-0: 07).

Она што е забележливо е е дека се заклучува на вашата GPS локација на претходно дефиниран курс (помислете на тоа како на железничка пруга или возење со валјак), наместо вашата растојание за гледање што ГПС ја измери. Ова има свои добрите и лошите страни.

Од плус страна, ова значи дека ако вашата GPS прецизност оди на глупости (како на пример со тунел, или само воопшто живот), тогаш тоа не влијае на PacePro. Тоа е навистина супер, и е значително различно од нешто како Виртуелен партнер или која било друга функционална активност. Во надолна линија, ако има разлика помеѓу трасата / курсот што го создадовте во Garmin Connect (или каде и да е) и курсот што го извршувате – тогаш сте до глупости. Тоа би можело да се случи ако или има промена во денот на трката заради некое сценарио на патот, или ако трасата што ја создадовте на ГК има незабележани аномалии во неа.

Всушност, тоа е токму она што ми се случи со мојот курс за Централниот парк на NewYork. Мислев дека создадов јамка околу главниот пат, но по поблискиот преглед на бројни места по должината на трасата, креаторот на курсот „Гармин Конек“ зеде кратки заобиколувања. Честопати само 50-150 метри, но имаше еден куп од нив, обично само накратко до соседните тротоари и назад. Но, тие додадоа – и тие се практично невозможни да се видат, освен ако не зумирате.

Во разговорот со Гармин, тие копаат зошто (околу она што е веројатно најпопуларната јамка за трчање во светот), таа постојано ве принудува да ја исклучувате јамката на случајни заобиколувања. При правење на одредено креирање курсеви на друго место, се чини дека ова не е проблем. Се сомневам во екстремната густина на податоците за топлинската карта (популарност) што Гармин ги има за Централ Парк иронично е тука. Па само претпазливост – тројно проверете ги насоките / мапите на курсот.

Во секој случај, тоа прашање настрана, целата функционалност на тоа работеше неверојатно на самиот часовник. Беше изненадувачки мотивираност само да се фокусираме на еден круг, но уште поважно – секојпат да добиваме различни разделувања. Ми го одзеде умот од поголемата награда и мозокот се фокусираше на една работа во исто време. Добро сторено.

Гармин вели дека тие го доведуваат ова на други уреди во иднина, но не прецизира кои постојни уреди ќе ги добијат (најверојатно претходникот 945, MARQ, а можеби и претходникот 245).

МАПИ, НАВИГАЦИЈА И CLIMBPRO:

Garmin’s додаде некои нови функционалности во арената за мапирање и навигација. Одам да го решам тоа на два начина. Прво, ќе одам да зборувам за темите на мапите и податоците за популарноста (топлинските карти). И тогаш ќе ви покажам како останатата функционалност работи на покачување на тестот.

Во рамките на серијата Феникс 6, Гармин го воведе концептот „Теми на мапи“, што ви овозможува да го промените стајлингот на мапата во реално време. На пример, можете да одите од стандардниот стајлинг во ноќен стил. Или на стил со висок контраст. Или дури и морска фокусирана. За да го сторите тоа, ќе влезете во поставките за спортски режим (за кој и да сакате спорт) и потоа под картата, одете на „Теми на мапи“. Да се ​​каже дека оваа опција е погребана ќе биде потценување на прегледот.

Откако ќе бидете таму, можете едноставно да се префрлате помеѓу различните мапи. Ова е, исто така, каде што ќе ја пронајдете новата функционалност на мапите на скијачките центри, како и преклопите за рутирање на популарноста.


Еве пример за висок контраст:

Рутирањето на популарноста е исто така ново овде. Претходно, на серијалот Феникс 5 Плус, Гармин се печеше во нивните податоци „Познати популарност“, што во основа е кулминација на милиони активности на „Garmin Connect“. Во суштина податоци за топлинската мапа. Но, вие всушност не можеше да ја видите „топлината“, тоа беше само податок под закрила што ќе ве однесе единицата. Сепак, сега, можете да ја видите виолетовата топлина.

Организиран е по спорт. Па трчање наспроти возење велосипед, итн … Но, исто така не е така едноставно. Погледнете, исто така е прикажано на нијанса на пешачење наспроти трчање. Го гледам тоа како малку предизвик, и беше супер очигледно во околината околу Шамони. Кога ги користев комплетите за податоци „пешачење“, скоро ништо не беше видливо. Додека кога користев трчање, имаше тони податоци. Ова е веројатно затоа што повеќето корисници на Garmin едноставно би користеле стартување без разлика што е за ваквите активности. Друг предизвик е што нивото на зумирање ја прави функцијата полу-бескорисна. Не можам да зумирам повеќе од 0,5 милји надвор (на скала). Така, во основа можам да видам каде луѓето се спуштаат до крајот на улицата, но не и подалеку од тоа. Јас навистина не можам да ја добијам целата слика.

Повторно, ова се работи што Гармин треба да ги реши. Среќен сум што чекам додека ги вчитува плочките за таа поголема мапа. Секако е подобро отколку да се обидете да зумирате како пијан идиот.

Во секој случај, исто така можете да го облечете и режимот на ски-центри – што ви покажува ски-лифтови и скијачки патеки од околу 2.000 одморалишта низ целиот свет, вклучувајќи ги и оние на кои бев. Очигледно, малку е тешко да се види на оваа фотографија.

Со сето тоа множество, да преминеме на курс и да се прошетаме. Во мојот случај, јас само го создадов мојот курс за Garmin Connect. Тоа ми овозможи полесно да ги потврдам податоците за популарност. Истото можете да го направите деновиве и на Garmin Connect Mobile (апликација за паметни телефони) исто така, иако продолжува да биде малку несмасен (но е побрз од порано).

Кога ставате курс, ќе ги добиете сите детали за тоа, вклучувајќи го и ClimbPro.

ClimbPro не е нов овде, што дојде минатата година. Но, она што е ново е дека ќе започне да ви покажува боење исто како и на Edge 530/830/1030, при што пострмниот градиент е обоен поболно од помалите градиенти. Како ова:

О, сакавте слика во серијалот Феникс 6? За жал, функцијата сè уште не е завршена и се очекува да биде објавена некаде овде. Дотогаш, ќе добиете боење со еден тон. Што сè уште е супер корисно:

Кога ќе го започнете вашиот курс, ќе видите приказ на картата, а потоа ќе добиете малку чипови секој пат кога ќе дојдете на ред во патеката. Youе ви покаже што точно треба да направите и оддалеченоста да го направите тоа. Дури и на стрмните 20% пречки во Алпите беше зачудувачки точно.

Единствениот пат кога се замарав беше кога имаше четиристрана пресека среде никаде и објавените знаци беа привремени, и посочија kinda-sorta на погрешен начин. Така, во основа завршив обидувајќи се на сите патеки сè додека Fenix ​​6 не престана да ми рече дека поминав на погрешен пат:

Но, главно, живеев во ClimbPro. Со илјадници стапки на издигнување за секое искачување, јас ја користев како мерка за тоа колку брзо се искачував и колку бев близу до врвот. Продолжува да биде мојата омилена карактеристика кога пешачам.

Остатокот од навигацијата и сродните карактеристики не се променија многу со Fenix ​​6 (од Fenix ​​5). И искрено, во рамките на тоа повеќето од нив не се променија за неколку години. Имајте на ум дека карактеристиките што зависат од мапирање ќе зависат од тоа да ја имате варијантата Pro. Сепак, не секогаш.

На пример, можете да го користите ClimbPro само фино на основните модели. Но, треба да го имате првиот курс создаден на Garmin Connect, така што тој ги испраќа податоците за височината во основата Fenix ​​6. Од друга страна, нема да ве пренасочи на патеки кога ќе тргнете надвор од курсот, затоа што ги нема патеките како што имаат моделите Pro. Слично на тоа, нема да добиете ниту една од темите на мапата, бидејќи нема мапи.

И, конечно, како и бројни други уреди на Garmin, сè уште е супер clunky да купувате и инсталирате мапи на сериите Fenix ​​6 и бара компјутер. Сепак, цените се подобри овие денови (долу 20 долари / мапа во некои случаи). Како и да е, јас навистина би сакал да видам Garmin да го направи овој тотално идиотски доказ и само ќе ви овозможи да купите или преземете мапи од апликацијата Garmin Connect Mobile и апликацијата WiFi за да ги инсталирате. Запомнете дека мапите се вклучени само за вашиот регион на купување. Значи, за САД сметаат дека тоа е Северна Америка, за Европа што е цела Европа, а за австралиските луѓе сето тоа е од AUZ / NZ. Покрај тоа, ќе треба тројно да ја проверите точната покриеност на регионот.

КАКО СОЛАРНИ РАБОТИ И РЕЖИМИ НА НАПОЈУВАЊЕ:

Јас го издвоив целиот овој дел од остатокот на прегледот – главно затоа што тоа е толку нов и интересен концепт што за овој преглед мислам дека има смисла да има посветено парче. Сончевата карактеристика е достапна само на Fenix ​​6X Solar, а не на сите други единици. Ова е во согласност со Garmin пилотирање на нови технологии на серијата Fenix ​​’X’ секоја година. Првата година (Феникс 5Х) додаде мапи кога остатокот од серијата го немаше. Минатата година (Fenix ​​5X Plus) го додаде PulseOX, прв на уредите со Garmin. И оваа година, тоа е сончево.

Сепак, новите режими на напојување и управувањето со енергијата се достапни на сите единици, да, сите единици на Феникс 6.

Ќе започнеме на Fenix ​​6X Solar иако. Па ајде да се нурнеме во тоа малку. На Fenix ​​6X Solar ќе забележите многу тенка лента со ширина од 1мм, што е само во внатрешноста на рамката. Ова е прво од двете соларни парчиња.

Оваа тенка лента има 100% фотоволтаично ниво, што значи дека прима 100% од сончевата добрина и ја претвора во соларна енергија. Исто така е јасно видливо и во светло светло, иако само би претпоставиле дека станува збор за елемент за дизајн на рамки. Внатре без светла светлина, оваа лента скоро исчезнува и се меша во рамки.

Сепак, има втор соларен панел што не можете да го видите – и покрај тоа што е целото дисплејско лице. Под дисплејот е уште еден соларен панел кој има 10% фотоволтаично ниво. Овој панел е, секако, далеку поголем од оној на тенка лента за рамки, но исто така добива и 10% од сончевите зраци, поради тоа што дисплејот блокира поголем дел од него. Уште поважно, двата панели се целосно под еден лист од Gorilla Glass (конкретно Corning Gorilla Glass 3 со DX облога). Значејќи, вие случајно нема да го изгребате сончевиот панел на bezel повеќе отколку што нормално би го изгребале лицето за часовници.

Зборувајќи за тоа часовник, ќе забележите дека има малку сонце крај стандардното лице за часовници. Тоа сонце всушност ви го покажува тековното ниво на интензитет. Околу работ на малото сонце има 10 парчиња, секоја означува 10% од целосен интензитет. Значи, ако ја погледнете подолу сликата, ќе видите дека сонцето заоѓа со 0% интензитет, бидејќи јас сум во сенка:

Следно, друг телефон во некои услови на скршени облаци и можете да видите дека е околу 70%

И еве уште еден со 100% интензитет, со осветлување на сите линии, како и самото сонце:

Целта на сончевиот овде не е целосно напојување на часовникот, под GPS или на друг начин. Наместо тоа, треба да се обезбеди дополнителен век на траење на батеријата. Гармин го забележува ова во нивната супер детална табела за траење на батеријата. Забележете ја конкретно претпоставката за 3 часа на ден сончева светлина со прилично висок интензитет (полно сонце во основа). Тоа сепак оди и на два начина. Ако сте во средината на летото и го поминувате денот на плажа (или тренинг-страна), тогаш овде ќе го надминете начинот на кој треба да се надминете. Наспроти ако е средината на зимата и сте во затворен простор … тогаш не толку многу.

Еве ги основните главни преземања, иако:

А) Ако поминувате 3+ часови на отворено, можеби ќе можете да извлечете нешто близу до неутралната батерија во разоткриена конфигурација (не многу известувања / итн.). 
Б) Додека сте на отворено подолги скокања, сончевата светлина дефинитивно ќе го продолжи вашиот батерија, потенцијално многу

Всушност, направив малку споредби на батеријата помеѓу Fenix ​​6X Solar и Fenix ​​6 рамо до рамо на моите подолги скокања, исцртувајќи го траењето на батеријата. Во најголем дел, овие часовници беа конфигурирани еднакви. Како и да е, зачудувачки се случаите кога јас сум под линијата на дрвјата во дрвјата, можете да забележите дека горивото на батеријата е приближно еднакво, но штом ќе ја исчистам линијата на дрвото (околу 1 ч. 30), и ќе се вратам на сонце, животниот век на батеријата се забавува на 6X Solar. Прилично кул.

Патем, тие табели со батерии се со DCR аналитичар . Ние закажуваме траење на батеријата за уреди што поддржуваат пишување на датотеките, вклучувајќи ги Garmin, Wahoo и наскоро Фази. Исто така, забележете дека во случајот со горенаведеното, јас фотографирав фотографии и користев мапи опширно (иако подеднакво) на двата уреди. Вашите реални стапки на горење веројатно ќе бидат подобри.

Секако, ова е само на Fenix ​​6X Solar, но не правете грешка – ова е тестирање на картата на Garmin. И, како и претходните години, не очекувам да потрае долго за оваа функција (додавање хардвер) да мигрира во други единици. На крајот на краиштата, Гармин денес објави набавка на технологии од француската компанија SunPartner Technologies . Гармин, всушност, тивко ја направи таа аквизиција пред многу време, кога се појави компанијата за несолвентност , а за ова може да се забележат некои француски вести (па дури и да ги видите пресудите во рамките на францускиот систем Сосиет). Гармин рече дека очекуваат оваа технологија да се прошири и на други уреди каде има смисла (значи, веројатно не и опсег Вивофит од 75 американски долари).

Во ред, ајде да се префрлиме на следниот бит на енергија и карактеристики на батеријата, а тоа се новите режими на напојување. Овие се слични на она што Суунто го претстави во рамките на Суунто 9 минатата година, и имаат претходно дефинирани поставки за батерии кои ви покажуваат колку часа ќе добиете во дадената конфигурација:

Овие можат да бидат изменети од надворешната страна на некоја активност, како и во средната активност.

Она што е навистина супер, сепак влегува во Power Manager и создавате свои сопствени конфигурации. Ова ви овозможува да tweak на профилот на согорување на батеријата врз основа на кои функции сакате да ги овозможите или оневозможите. И, всушност ќе ти кажам точно колку часа ќе заштеди (или ќе ве чини) за да се промени таа поставка:

Следно, следува новиот режим на батерија со ниска моќност, наречен Battery Saver. Ова следува по стапките на Casio, при што тие во основа ги затворија скоро сите функции на часовникот во замена за лицето што останува со времето – ви даваат месеци од батеријата. Истото важи и овде:

Откако ќе го вклучите режимот на батерија со ниска моќност, практично сè е оневозможено: Оптичко отчукување на срцето, поврзување со телефон со Bluetooth, надворешни сензори ANT +, па дури и самиот дисплеј преминува во режим со мала моќност каде користи прилагодено лице за часовници кое не покажува секунди . Кога ќе се запрашате дали нешто е оневозможено во овој режим – одговорот е „да“. Како и да е, потребно е само едно притискање на едно копче и подготвени сте да започнете да работи со GPS како што е нормално (или, со свој сопствен режим на батерија):

Конечно, иако не е директно функција за управување со електрична енергија, Гармин го пренесе спортскиот режим „Експедиција“ од сериите „Маркед експедиција“. Оваа функционалност ви овозможува да добиете нагоре од 56 дена GPS точки за песна на едно полнење на батеријата со 6X Solar. Во овој режим, таа ќе премине во состојба на пониска моќност, но потоа секој час ќе се разбуди и ќе земе GPS-фикс пред да се врати во состојба со мала моќност.

Тоа е интересен концепт, но се прашувам колку често (ако некогаш) некој би го искористил тоа во 2019 година. Мислам дека повеќето луѓе имаат пристап до акумулатори и таков што е малку веројатно дека навистина ви требаат 56 дена GPS-патеки без некои средства да се наполни единицата. Во секој случај – Garmin јасно инвестира во подолги опции за корисниците во рамките на сериите Fenix ​​6. Не е само една карактеристика, туку цел куп на измет во огнот на начини на кои можете да залудите долг животен век на батеријата, ако ви треба.

GPS ТОЧНОСТ:

Веројатно нема тема што поттикнува толку дискусија и страст колку и GPS точноста. Часовникот може да се распадне и да ви даде сериозни електрични шокови додека го сторите тоа, но ако ви покаже на погрешната страна на патот? О пекол не, донесе го бесот на Интернет!

Прецизноста на GPS може да се погледне на голем број на различни начини, но претпочитам да ја разгледувам користејќи голем број уреди во сценарија во реалниот свет преку огромен број активности. Јас користам 2-6 други уреди одеднаш, обидувајќи се да добијам јасна слика за тоа како даден сет на уреди управува со услови за одреден ден. Условите вклучуваат сè, од корица од дрво / зграда до времето.

Со текот на годините, продолжив да ја размамувам мојата методологија за тестирање GPS. На пример, се обидувам да не ставам две единици еден до друг на моите зглобови, бидејќи тоа може да влијае на сигналот. Ако го сторам тоа, меѓу нив ќе ставам тенок широк ткаенина од околу 1 “/ 3 см (не го сторив тоа на ниту едно од моите вежби на серијалот Феникс 6). Но, честопати едноставно ќе носам други единици покрај лентите, или ќе ги закачам на лентите на рамената на мојот ранец за хидратација (што го направив овде на Алпите). Плус, добро носење повеќе часовници на истиот зглоб е добро познато дека влијае на точката на оптички HR

Следно, како што е наведено, јас ги користам само моите дневни тренинзи. Користењето на една рута одново и одново не е индикативно за реалните услови, тоа е само индикативно за една трага. Вежбањата што ги гледате овде се само мои нормални дневни вежби. Имав доста разновидност на терен во временскиот период на тестирање на Игнит. Ова вклучува патеки, скокање, пливање и возења во: Амстердам (Холандија), Newујорк (САД) и околу Шамоникс на француските Алпи (граница Франција / Швајцарија). Веројатно заборавив и на некои други патувања, во последно време беше љубезно.

Прво, ќе започнеме со трчање околу Централниот парк на NewYork, ова е целосна јамка, и оној што го користев PacePro за. Тоа е споредено со Суунто 9 и Garmin Forerunner 935. Еве го целиот комплет податоци :

Очигледно, на високо ниво работите изгледаат чисти – нема пијани чичко моменти. Значи, да ископаме писта малку подлабоко, почнувајќи од почетокот. Знам дека е малку потешко да се видат линиите во сателитски режим, но вреди.

Јас сум на внатрешниот раб на автопатот, на вообичаената лента на тркачи од Централ Парк. Во овој случај, Fenix ​​6X го закова. Забележете дека сите единици имаа околу 5-7 минути за да се здобијат со GPS додека одев од хотел до почетна линија, вклучувајќи го и Суунто 9. Иако, Суунто 9 беше брзо исклучен во шумата. Сите единици беа конфигурирани исти во однос на стапките на снимање на GPS.

Сега малку зад следниот агол, Fenix ​​6X Pro Solar се чувствуваше малку изоставено од авантурите на дрвото, па така и сурфаше на дрво. Малку помалку отколку што направи Суунто 9, но сепак е надвор од патот. Можеби 3-4 метри неутрализира.

Всушност, тоа е тит за шемата на тетовите што ќе ја видиме да се повтори во текот на целиот период. Сончевиот Суунто 9 или Феникс 6Х би го намалил преокупацијата околу еден пресврт, а потоа следниот чекор ќе го направи другиот. Ниту тоа не го стори драстично, но само што би го забележале.

И горенаведените парчиња за назад и четврти докажуваат зошто обично не користам крајни растојанија, можете да ги поткопате, а потоа лесно да се надвиснувам – и сепак да завршите со слични растојанија. Ако претпоставиме дека FR935 беше најдобрата патека (и тоа беше), може да се види дека тој беше само 0,06KM различен на 10KM од Fenix ​​6X Solar. Суунто 9 значително се одвиваше на 10,22 км.

Во случај да сакате да ископате во друга работа во Cујорк, јас го добив овде на DCR Analyzer . Феникс 6 малку се бореше да остане на патот, но направи подобро од FR935 откако влегов во главниот градежен дел од градот.

Следно, ајде да ги префрлиме брзините кон француските Алпи за некое GPS следење на голема надморска височина. Јас направив три дена од овие, и генерално патеките беа фантастични преку уредите Феникс 6. На сите денови носев и Fenix ​​6 Pro и Fenix ​​6X Pro (еден по зглоб). Прво, ајде да погледнеме на патеката до ледник, почнувајќи со стрмно враќање во прилично тешка шума / шума. Еве го тој сет на податоци :

На високо ниво, работите изгледаат прилично добри. Нема масивни грешни проблеми. Но, ајде да зумираме длабоко во шумата и преносите:

На почетокот овде, ниту една од единиците не е баш совршена. Иако е интересно, кога гледам на патеката, додека одам, тие се многу блиски на самиот уред.

Откако ќе ги надминам првите неколку минути, работите се решаваат малку и тие следат прилично блиску едни до други:

Овој следен пакет на преклопници е исто така прилично добар, исто така. Разлики помеѓу уредите се разбира – но ништо не е чудно.

Addе додадам за неколку минути уште неколку патеки од Алпите за да ги избркате – иако како спојлер – сите тие се исти – зачудувачки добри.

Следно, ајде да одиме во Амстердам за некои возење велосипед. За ова возење бев надвор на патишта низ земја и на фарма, со некои почетни градски парчиња, а потоа претежно земјоделско земјиште. Навистина GPS, тоа не е тешка рута сама по себе, но гледам дека единиците повремено ја буткаат. Јас го споредувам против Edge 530 и Polar Vantage V. Еве го тој податок :

Со надеж дека ќе се вратат низ езерцето за уште еден велосипедизам, овој ќе биде брз и лесен. Тоа не е „вистинско возење“ сам, туку е само велосипед за споделување на велосипеди од NewYork. Но, сакав да го покажам затоа што е зачудувачки. Ова беше едноставно патување низ срцето на NewYork, и ГПС-патеката е зачудувачки добра. Работите се скараа за првиот блок или два, но потоа тој е заклучен на патот. Нема потреба од споредбени снимки овде, само можеме да ја погледнеме мапата и да видиме дека е заклучен совршен на патот на кој сум. Јас сум импресиониран:

Конечно, ќе ги заокружиме работите од пливање во отворена вода од вчера. Сега запомнете, јас бев хиперкритичен за функционалноста на пливање на отворено вода на Гармин во 2019 година (па дури и назад во 2018 година). Тоа е само цицано. Речиси сите понови уреди би пропаднале во одреден момент од пливањето, престанувајќи да следат – понекогаш дури и по само десетина дворови. Гармин започна да се копа во проблемот уште во јуни, формираше еден куп специјални комитети, и фрли безброј вработени во водата во текот на летото за да се обидат и да го поправат, заедно со нивните даватели на GPS чипсет Sony и MediaTek. Сепак, постигнат е напредок, како во јавните бета, така и во приватните.

Додека Гармин не вели дека е совршено, тие забележале на повик една недела или нешто пред тоа дека на последниот бета фирмвер што го тестирале успешно завршиле над 100 пливање на отворено вода без ниту една капка (ве предупредувам, јас едвај можев да одам 1-2 плива без неуспех порано ова лето).

Сепак, со тоа на ум и целото мое патување – јас само се качив во еден пливање во отворено вода. Статички гледано, тоа не е онолку колку што би сакал за оваа одлика. Па можеби само имав среќа. Во секој случај, моето пливање од вчера :

Но, повторно, прилично цврсти работи тука за пливање. Се надевам дека моите идни пливања продолжуваат на тој начин.

Значи, во целина во однос на точноста на GPS, тоа е претежно добро. Го најдов одлично во високите алпини и планини на француските Алпи – искрено, правејќи неверојатно добро во некои навистина тешки услови, особено против остри карпи или по густо дрво долу.

Од друга страна, видов некои борби во Централниот парк на Cујорк – каде што постариот претходник 935 нема значајни проблеми. Секако Гармин направи големи чекори со чипсетот Sony што го користеа на сите нови уреди за 2019 година, но сè уште не е совршено. Но, мислам дека за огромното мнозинство луѓе ќе биде прифатливо (или подобро).

(Забелешка: Сите графикони во овие делови за точност се креирани со помош на алатката DCR Analyzer.Таа ви овозможува да споредите мерачи на моќност / тренери, отчукувања на срцето, каданса, брзина / темпо, GPS патеки и многу повеќе.) Можете да ги користите, исто така за ваши сопствени споредби на gadget .)

ТОЧНОСТ НА СРЦЕВИОТ РИТАМ:

Пред да преминеме на резултатите од тестот, имајте во предвид дека точноста на оптичкиот HR сензор е прилично различна од индивидуа до друга. Аспекти како што се бојата на кожата, густината на косата и позицијата може да влијаат на точноста. Позиција и како се носи бендот, се * најважните * парчиња. Единица со оптички HR сензор треба да биде прицврстена. Не треба да оставате знаци, но не треба да можете да лизнете прст под опсегот (барем за време на вежбање). Може да го носите малку олабавен во остатокот од денот.

Ок, па затоа, при моето тестирање, едноставно го користам часовникот во текот на моето вообичаено вежбање. Овие вежби вклучуваат широк спектар на интензитети и услови, што ги прави одлични за тестирање на точност. Имам постојани работи, интервали за вежбање на велосипед и трчање, како и темпо трки и возења и сл.

За секој тест, јас носам дополнителни уреди, обично вкупно 3-4, кои фаќаат податоци од други сензори. Обично, би носел каиш за градите (обично Garmin HRM-DUAL или Wahoo TICKR X ), како и друг оптички часовник со сензор за HR на другиот зглоб (првенствено Polar OH1 + овие денови, но и повремено Wahoo TICKR FIT или Scosche 24 исто така). Забележете дека броевите што ги гледате во горниот десен агол не се * во просек, туку точно точната точка што глувчето ми седи. Забележете дека сите овие податоци се анализираат со помош на DCR анализаторот .

Прво, да започнеме и да видиме како се справува со стабилна состојба. Ова беше бегство од пред два дена – прилично лесно и директно напред околу Централ Парк, пред да брзаат кон аеродромот за да фатат лет. Споредено е со оптички HR сензор за Garmin HRM-DUAL и Fitbit Versa 2. Еве го тој сет .

Па, тоа беше досадно. Сите во основа се согласија. Неколку ситни бомби во кој момент околу 32-та минута во вторникот овде или таму со тоа што Сонцето Fenix ​​6X е неколку ритами овде, но беше прилично минливо. Повторно, kinda здодевен сет. Но еј, понекогаш досадно е добро!

Следно, имаме многу поинтензивно трчање, иако околу Централ Парк. Ова го користеше PacePro како моја база, така што беше повеќе или помалку полн со гас цело време.

Можете да видите како надвор од портата, Fenix ​​6X Solar има неколку проблеми со заклучувањето на HR. Веродостојно е што фотографирањето на раните фотографии не помогна, иако мислам дека може да биде дарежливо во најдобар случај.

Сепак, со 3-минутен маркер единиците главно се усогласуваат – и останете на тој начин за остатокот од трката. Тоа, рече, работите се малку разбудувачки од оваа единица од сите единици – можеби заради интензитетот, или можеби затоа што после полетувањето се чувствував како да умирам обидувајќи се да ги погодим целите на PacePro. Во секој случај, дури и OH1 Plus се чини малку повеќе магла отколку што сум навикнат (иако, очигледно е најдобар од групата):

Горенаведеното е еден од оние графикони што изгледа далеку од далеку, но зборуваме само за разлика од 1-3bpm помеѓу различните единици. Тоа е само зголемениот фактор што не помага многу.

Следно, ајде да се префрлиме на некое возење велосипед и да се упатиме на прошетка, ова на претежно добар коловоз на прилично топла ноќ. Во принцип, потопло е времето, толку подобро ќе направат подобри оптички HR сензори

Добро тогаш. Значи…

Намигнување насмевка

Да, јас не сум баш сигурен кој е точен таму. Но, можам да кажам дека тие не се совпаѓаат.Историски гледано, имав доста среќа со Поларниот OH1 / OH1Plus, па ако морав да прободам тука, претпоставувам дека ќе беше точно. Или, може да биде погрешно.

Сепак, тие се приближно тренд на повисоко, па има и тоа. На крајот на краиштата, никогаш не сум пронашол отчукувања на срцето додека пливаат супер корисни, делумно заради тоа колку заостанува во однос на трчање или возење велосипед. Сепак, барем тоа е опција што претпоставувам.

За пливање, би се согласил со Garmin / Suunto / Polar дека кога станува збор за оптички HR сензор, тој ќе биде „YMMV“ (Вашата километража може да вари). Сите три компании рекоа како такви во моите дискусии со нив и можат да зависат од бројни фактори од позиционирање до точниот мозочен удар што го користите. Затоа, дефинитивно направете малку од сопственото тестирање за да видите колку добро работите се задржуваат во водата во текот на повеќе сесии (и базен и отворена вода) пред да одлучите дали тоа работи за вас.

На крајот на краиштата, претставата што ја гледам и на Fenix ​​6X Solar и 6 е доста иста како и она што го видов на серијата MARQ пред неа – претежно во ред во многу сценарија, но сепак има некои празнини во одредени сценарија. Обично не е лесно како да се каже дека ќе пропадне во интервали или со голем интензитет, бидејќи имав многу случаи каде што работи таму добро. Понекогаш тоа е само случај на некоја непозната чудо што ги расејува работите.

АЛАТКА ЗА СПОРЕДБА НА ПРОИЗВОДИ:

Ја додадов серијата Garmin Fenix ​​6 во алатката за споредба на производот. Додека можев да додадам посебни елементи за линија за секој поединечен SKU / модел, тоа ќе се мешаше многу брзо. Па јас само забележав каде одредени спецификации беа различни за дадена метрика. За подолу графикот го споредив тоа против серијалот „Феникс 5 Плус“, како и „Поларниот Vantage V“ и „Суунто 9.“ Можев да го фрчам во „Forerunner 945“, иако искрено единствените разлики што ќе ги видите помеѓу Феникс 6 и Forerunner 945 откако ќе се завршат сите ажурирања на фирмверот, треба да бидат главно материјали (иако, точните нијанси може да се разликуваат во некои карактеристики на софтверот – тоа е малку TBD). Се разбира, можете да направите свои графикони овде во калкулаторот за споредба на производите .

ФУНКЦИЈА / КАРАКТЕРИСТИКАГАРМИН ФЕНИКС 6 СЕРИЈАGARMIN FENIX ​​5 PLUS (5 / 5S / 5X)GARMIN FORERUNNER 945ПОЛАРНОТО VANTAGE VСУНТО 9 БАРО
ЦЕНА599 – 1.149 ДОЛАРИ699 $ / 699EUR599 $ / 599EUR499 ДОЛАРИ599 $ (НЕ-БАРО Е 499 $)
ДАТУМ НА ОБЈАВУВАЊЕ НА ПРОИЗВОДОТ29 АВГУСТ 2019 ГОДИНА17-ТИ ЈУНИ 2018 ГОДИНА30 АПРИЛ 2019 ГОДИНА13 СЕПТЕМВРИ, 2018 ГОДИНА5 ЈУНИ 2018 ГОДИНА
ДАТУМ НА РЕАЛНА ДОСТАПНОСТ / ИСПОРАКА29 АВГУСТ 2019 ГОДИНА17-ТИ ЈУНИ 2018 ГОДИНАПОЧЕТОКОТ НА МАЈ 2019 ГОДИНАКОН КРАЈОТ НА ОКТОМВРИ 2018 ГОДИНА26-ТИ ЈУНИ 2018 ГОДИНА
ФУНКЦИОНАЛНОСТ ЗА СНИМАЊЕ НА GPSДА (И СО ГАЛИЛЕО)ДА (И СО ГАЛИЛЕО)ДА (И СО ГАЛИЛЕО)ДАДА
ТРАНСФЕР НА ПОДАТОЦИСАМО USB / BLUETOOTH ПАМЕТЕН / WIFI САМО НА PROUSB / BLUETOOTH ПАМЕТЕН / WIFIUSB / BLUETOOTH ПАМЕТЕН / WIFIUSB, BLUETOOTH SMARTУСБ И BLUETOOTH ПАМЕТЕН
ХИДРОИЗОЛАЦИЈАДА – 100МДА – 100МДА – 50МДА – 30МДА – 100М
ТРАЕЊЕ НА БАТЕРИЈАТА (GPS)25 ДО 148 Ч. (ЗАВИСИ ОД МОДЕЛОТ)ДО 32 ЧАСА ВО GPS-ВКЛУЧУВАЊЕ, ДО 85 ЧАСА ВО ULTRATRAC GPS (ВАРИРА ПО МОДЕЛ)36 Ч. GPS, 60 Ч. УЛТРАТРАЦДО 40 ЧАСАДО 120 ЧАСА
ИНТЕРВАЛ НА СНИМАЊЕ1С ИЛИ ПАМЕТНО1С ИЛИ ПАМЕТНО1С ИЛИ ПАМЕТНО1-ТИПРОМЕНЛИВА
САТЕЛИТСКО ПРЕД-ВЧИТУВАЊЕ ПРЕКУ КОМПЈУТЕРДАДАДАДАДА
БРЗ САТЕЛИТСКИ ПРИЕМОДЛИЧНООДЛИЧНООДЛИЧНООДЛИЧНООДЛИЧНО
СИГНАЛИВИБРИРА / ЗВУК / ВИЗУЕЛЕНВИБРИРА / ЗВУК / ВИЗУЕЛЕНВИБРИРА / ЗВУК / ВИЗУЕЛЕНВИБРИРА / ЗВУК / ВИЗУЕЛЕНЗВУК / ВИЗУЕЛЕН / ВИБРИРА
ВЕЛИЧИНА НА ЗАДНОТО ОСВЕТЛУВАЊЕОДЛИЧНООДЛИЧНООДЛИЧНООДЛИЧНООДЛИЧНО
СПОСОБНОСТ ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ НА КОРИСНИЧКИ АПЛИКАЦИИ НА ЕДИНИЦАТА / УРЕДОТДАДАДАНЕНЕ
ДЕЈСТВА КАКО МОНИТОРИНГ НА ДНЕВНА АКТИВНОСТ (ЧЕКОРИ, ИТН.)ДАДАДАДАДА
МУЗИКАГАРМИН ФЕНИКС 6 СЕРИЈАGARMIN FENIX ​​5 PLUS (5 / 5S / 5X)GARMIN FORERUNNER 945ПОЛАРНОТО VANTAGE VСУНТО 9 БАРО
МОЖЕ ДА КОНТРОЛИРА МУЗИКА ВО ТЕЛЕФОНОТДАДАДАНЕНЕ
ИМА МУЗИЧКО СКЛАДИРАЊЕ И РЕПРОДУКЦИЈАДА (САМО ЗА ПРО)ДАДАНЕНЕ
УСЛУГИ НА СТРИМИНГIHEARTRADIO, SPOTIFY, DEEZER, AMAZON (САМО ЗА PRO)SPOTIFY, AMAZON MUSIC, DEEZER, IHEARTRADIOSPOTIFY, AMAZON MUSIC, DEEZER, IHEARTRADIOНЕНЕ
ПЛАЌАЊАГАРМИН ФЕНИКС 6 СЕРИЈАGARMIN FENIX ​​5 PLUS (5 / 5S / 5X)GARMIN FORERUNNER 945ПОЛАРНОТО VANTAGE VСУНТО 9 БАРО
ПЛАЌАЊА БЕЗ КОНТАКТ-NFCДАДАДАНЕНЕ
ПОВРЗАНОСТГАРМИН ФЕНИКС 6 СЕРИЈАGARMIN FENIX ​​5 PLUS (5 / 5S / 5X)GARMIN FORERUNNER 945ПОЛАРНОТО VANTAGE VСУНТО 9 БАРО
BLUETOOTH LEGACY (ПРЕД 4,0) ДО ТЕЛЕФОННЕНЕНЕНЕНЕ
BLUETOOTH SMART (4.0+) ЗА ПОСТАВУВАЊЕ ТЕЛЕФОНИДАДАДАДАДА
ТЕЛЕФОНСКИ ИЗВЕСТУВАЊА ДО ЕДИНИЦАТА (Т.Е. ТЕКСТОВИ / ПОВИЦИ / ИТН …)ДАДАДАФЕВРУАРИ 2019 ГОДИНАДА
СЛЕДЕЊЕ ВО ЖИВО (ЛОКАЦИЈА ЗА ПРОСЛЕДУВАЊЕ ДО ВЕБ-СТРАНИЦА)ДАДАДАНЕНЕ
ГРУПНО СЛЕДЕЊЕДАДАДАНЕНЕ
ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ИТНИ СЛУЧАИ / СОС ПОРАКИ (ОД ГЛЕДАЊЕ ДО КОНТАКТИ)ДА (ПРЕКУ ТЕЛЕФОН)НЕДА (ПРЕКУ ТЕЛЕФОН)НЕНЕ
ВГРАДЕН МОБИЛЕН ЧИП (НЕ Е ПОТРЕБЕН ТЕЛЕФОН)НЕНЕНЕНЕНЕ
ВЕЛОСИПЕДИЗАМГАРМИН ФЕНИКС 6 СЕРИЈАGARMIN FENIX ​​5 PLUS (5 / 5S / 5X)GARMIN FORERUNNER 945ПОЛАРНОТО VANTAGE VСУНТО 9 БАРО
НАМЕНЕТО ЗА ВЕЛОСИПЕДИЗАМДАДАДАДАДА
МОЌЕН МЕРАЧ СПОСОБЕНДАДАДАДАДА
ОПЦИИ ЗА КОНФИГУРАЦИЈА / КАЛИБРАЦИЈА НА МЕРАЧОТ НА МОЌНОСТДАДАДАДАДА
МЕРАЧ НА МОЌНОСТ TSS / NP / IFДАДАДАНЕНЕ
СПОСОБЕН СЕНЗОР ЗА БРЗИНА / КАДЕНЦАДАДАДАДАДА
СЕГМЕНТИТЕ НА STRAVA ЖИВЕАТ НА УРЕДОТДАДАДАИДНО АЖУРИРАЊЕ НА TBDНЕ
ОТКРИВАЊЕ НА НЕСРЕЌИДАНЕДАНЕНЕ
ТРЧАЊЕГАРМИН ФЕНИКС 6 СЕРИЈАGARMIN FENIX ​​5 PLUS (5 / 5S / 5X)GARMIN FORERUNNER 945ПОЛАРНОТО VANTAGE VСУНТО 9 БАРО
НАМЕНЕТО ЗА ТРЧАЊЕДАДАДАДАДА
ПОДНОЖЈЕ ЗА НОКТИ (ЗА НЕБЛАГОДАРНИ РАБОТИ)ДАДАДАДАДА
ВКЛУЧУВАЊЕ НА ДИНАМИКА (ВЕРТИКАЛНА ОСЦИЛАЦИЈА, ВРЕМЕ НА КОНТАКТ НА ЗЕМЈА, ИТН.)СО РД ПОД, ХРМ-ТРИ ИЛИ ХРМ-РУН (НЕ ГО ОБОУВА ОПТИЧКИОТ ЧОВЕК)СО РД ПОД, ХРМ-ТРИ ИЛИ ХРМ-РУН (НЕ ГО ОБОУВА ОПТИЧКИОТ ЧОВЕК)СО РД ПОД, ХРМ-ТРИ ИЛИ ХРМ-РУН (НЕ ГО ОБОУВА ОПТИЧКИОТ ЧОВЕК)НЕНЕ
ВКЛУЧЕНА МОЌНОСТСО ДОПОЛНИТЕЛЕН СЕНЗОРСО ДОПОЛНИТЕЛЕН СЕНЗОРСО ДОПОЛНИТЕЛЕН СЕНЗОРДА (ВГРАДЕН)СО ДОПОЛНИТЕЛЕН СЕНЗОР
ПРОЦЕНКА НА VO2MAXДАДАДАДАДА
ПРЕДВИДУВАЧ НА ТРКАТАДА, ПЛУС PACEPROДАДАНЕНЕ
СОВЕТНИК ЗА НАПЛАТАДАДАДАДАДА
РЕЖИМ НА ТРЧАЊЕ / ПРОШЕТКАДАДАДАНЕНЕ
ПЛИВАЊЕГАРМИН ФЕНИКС 6 СЕРИЈАGARMIN FENIX ​​5 PLUS (5 / 5S / 5X)GARMIN FORERUNNER 945ПОЛАРНОТО VANTAGE VСУНТО 9 БАРО
НАМЕНЕТ ЗА ПЛИВАЊЕДАДАДАДАДА
РЕЖИМ ЗА ПЛИВАЊЕ ПОД ВОДАДАДАДАДАДА
СЛЕДЕЊЕ НА РАСТОЈАНИЕ / ЗАТВОРЕНО ВО ЗАТВОРЕНОДАДАДАДАДА
РЕКОРД ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ ПОД ВОДАДА (СО ОПТИЧКИ HR ИЛИ HRM-TRI / HRM-SWIM)СО HRM-TRI / HRM-SWIM (НЕ СО ОПТИЧКО HR)СО HRM-TRI / HRM-SWIM (НЕ СО ОПТИЧКО HR)ДАДА
МЕТРОВИ НА ОТВОРЕНО ВОДА (МОЗОЧЕН УДАР / ИТН.)ДАДАДАДАДА
ЗАТВОРЕНИ МЕТРИКА (МОЗОЧЕН УДАР / ИТН.)ДАДАДАДАДА
ВНАТРЕШЕН РЕЖИМ НА ВЕЖБАДАДАДАНЕНЕ
ФУНКЦИЈА ЗА АВТО-ПАУЗА ВО ЗАТВОРЕН ПРОСТОРНЕ (ТОА ЌЕ ПОКАЖЕ ВРЕМЕ ЗА ОДМОР ПОТОА)НЕ (ТОА ЌЕ ПОКАЖЕ ВРЕМЕ ЗА ОДМОР ПОТОА)НЕ (ТОА ЌЕ ПОКАЖЕ ВРЕМЕ ЗА ОДМОР ПОТОА)ДАНЕ
ПРОМЕНЕТЕ ЈА ГОЛЕМИНАТА НА БАЗЕНОТДАДАДАДАДА
ВНАТРЕШНИ МИКРО / МАКСИМАЛНИ ДОЛЖИНИ НА БАЗЕНОТ14M / 15Y ДО 150Y / M14M / 15Y ДО 150Y / M14M / 15Y ДО 150Y / M20M / Y ДО 250 M / Y15M / Y ДО 1.200M / Y
СПОСОБНОСТ ЗА ПРИЛАГОДУВАЊЕ НА ПОЛИЊАТА ЗА ПОДАТОЦИДАДАДАДАДА
МОЖЕ ДА ГИ МЕНУВА ДВОРОВИТЕ НА МЕТРИДАДАДАДАДА
СНИМАЊЕ НА ПОДАТОЦИ ПО ДОЛЖИНА – ВО ЗАТВОРЕН ПРОСТОРДАДАДАДАДА
ЗАТВОРЕНИ СИГНАЛИДАДАДАН / АНЕ
ТРИАТЛОНГАРМИН ФЕНИКС 6 СЕРИЈАGARMIN FENIX ​​5 PLUS (5 / 5S / 5X)GARMIN FORERUNNER 945ПОЛАРНОТО VANTAGE VСУНТО 9 БАРО
НАМЕНЕТ ЗА ТРИАТЛОНДАДАДАДАДА
РЕЖИМ ЗА ПОВЕЌЕПОРТИДАДАДАДАДА
ВЕЖБАЊЕГАРМИН ФЕНИКС 6 СЕРИЈАGARMIN FENIX ​​5 PLUS (5 / 5S / 5X)GARMIN FORERUNNER 945ПОЛАРНОТО VANTAGE VСУНТО 9 БАРО
КРЕИРАЈ / СЛЕДИ СОПСТВЕНИ ВЕЖБИДАДАДАДАНЕ
ИНТЕРВАЛ НА ЕДИНИЦАТА ФУНКЦИЈАДАДАДАНЕДА
ФУНКЦИОНАЛНОСТ НА КАЛЕНДАРОТ ЗА ОБУКАДАДАДАДАДА
ФУНКЦИИГАРМИН ФЕНИКС 6 СЕРИЈАGARMIN FENIX ​​5 PLUS (5 / 5S / 5X)GARMIN FORERUNNER 945ПОЛАРНОТО VANTAGE VСУНТО 9 БАРО
АВТОМАТСКО СТАРТУВАЊЕ / СТОПДАДАДАНЕ
ФУНКЦИЈА ЗА ВИРТУЕЛЕН ПАРТНЕРДАДАДАНЕ (НО МОЖЕ ДА ДАДЕ ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ОД ЗОНАТА)НЕ
ФУНКЦИЈА ЗА ВИРТУЕЛЕН ТРКАЧДАДАДАНЕНЕ
RECORDS PR’S – ЛИЧНИ ЗАПИСИ (РАЗЛИЧНО ОД ИСТОРИЈАТА)ДАДАДАНЕНЕ
СПОСОБНОСТ ЗА ГЛЕДАЊЕ ОД ДЕН НА ДЕНДАДАДАДАДА
ПОДАТОЦИ ЗА ЛОВ / РИБОЛОВ / ОКЕАНДАДАДАНЕНЕ
ТАБЕЛИ ЗА ПРИЛИКИ (ИНФОРМАЦИИ ЗА ПЛИМА)НЕНЕНЕНЕНЕ
РЕЖИМ НА СКОКАЊЕ (ПАДОБРАН)ДАДАДАНЕНЕ
ГЕО-НАСТАВАПРЕКУ GPS КООРДИНАТИПРЕКУ GPS КООРДИНАТИПРЕКУ GPS КООРДИНАТИНЕНЕ
ВРЕМЕ НА ПРИКАЖУВАЊЕ (ПОДАТОЦИ ВО ЖИВО)ДАДАДАНЕНЕ
ОТИДЕТЕГАРМИН ФЕНИКС 6 СЕРИЈАGARMIN FENIX ​​5 PLUS (5 / 5S / 5X)GARMIN FORERUNNER 945ПОЛАРНОТО VANTAGE VСУНТО 9 БАРО
СЛЕДЕТЕ ГПС ПЕСНА (КУРСЕВИ / НАСОКИ)ДАДАДАНЕДА
УПАТСТВА ЗА МАРКЕРИ / НАСОКАДАДАДАНЕДА
РУТИРАЊЕ / ВИЗУЕЛНИ МАПИ (КАКО GPS АВТОМОБИЛ)ДА (САМО ЗА ПРО)ДАДАНЕНЕ
НАЗАД ЗА ПОЧЕТОКДАДАДАФЕВРУАРИ 2019 ГОДИНАДА
СОЗДАВАЊЕ ПАТНА ТРАСА НА ИМПРОВИЗИРАН ПАТДА (САМО ЗА ПРО)ДАДАНЕНЕ
ПРЕЗЕМЕТЕ КУРСЕВИ / ПАТЕКИ ОД ТЕЛЕФОН ДО ЕДИНИЦАДАДАДАНЕДА
СЕНЗОРИГАРМИН ФЕНИКС 6 СЕРИЈАGARMIN FENIX ​​5 PLUS (5 / 5S / 5X)GARMIN FORERUNNER 945ПОЛАРНОТО VANTAGE VСУНТО 9 БАРО
ТИП НА АЛТИМЕТАРБАРОМЕТАРСКИБАРОМЕТАРСКИБАРОМЕТАРСКИБАРОМЕТАРСКИБАРОМЕТАРСКИ
ТИП НА КОМПАСМАГНЕТНИМАГНЕТНИМАГНЕТНИН / АМАГНЕТНИ
ВНАТРЕШЕН ОПТИЧКИ СЕНЗОР ЗА СРЦЕТОДАДАДАДАДА
ПУЛСНА ОКСИМЕТРИЈА (АКА ПУЛСЕН ВОЛ)ДАСАМО FENIX ​​5X PLUSДАНЕНЕ
КОМПИТАБИЛНА ЛЕНТА ЗА ОТЧУКУВАЊАТА НА СРЦЕТОДАДАДАДАДА
АНТ + МОЖНОСТ ЗА ОТЧУКУВАЊЕ НА СРЦЕТОДАДАДАНЕНЕ
ANT + БРЗИНА / МОЖНОСТ ЗА КАДЕНЦИЈАДАДАДАНЕНЕ
ANT + ПОДНОЖЈЕ ЗА НОКТИДАДАДАНЕНЕ
ANT + МОЌЕН МЕРАЧ СПОСОБЕНДАДАДАНЕНЕ
АНТ + СПОСОБЕН ЗА ОБЕМ НА ТЕЖИНАНЕНЕНЕНЕНЕ
ANT + ФИТНЕС ОПРЕМА (ФИТНЕС)НЕНЕНЕНЕНЕ
ANT + КОНТРОЛА НА ОСВЕТЛУВАЊЕДАДАДАНЕНЕ
ИНТЕГРАЦИЈА СО АНТ + ВЕЛОСИПЕД РАДАРДАДАДАНЕНЕ
КОНТРОЛА НА ОБУЧУВАЧИ ANT + (FE-C)НЕНЕНЕНЕНЕ
АНТ + ДАЛЕЧИНСКИ УПРАВУВАЧНЕ (ИАКО МОЖЕ ДА СЕ КОНТРОЛИРА VIRB)НЕ (ИАКО МОЖЕ ДА СЕ КОНТРОЛИРА VIRB)НЕ (ИАКО МОЖЕ ДА СЕ КОНТРОЛИРА VIRB)НЕНЕ
КОМПАТИБИЛНОСТ ANT + EBIKEНЕНЕНЕНЕНЕ
АНТ + МУСКУЛЕН КИСЛОРОД (Т.Е. МОКСИ / BSX)ДАДАДАНЕНЕ
ANT + МЕНУВАЊЕ НА МЕНУВАЧОТ (Т.Е. СРАМ ЕТАП)ДАДАДАНЕНЕ
SHIMANO DI2 МЕНУВАЊЕДАДАДАНЕНЕ
КАРАКТЕРИСТИЧНО Е МОЖНОСТ ЗА РЕМЕН ЗА СМАРТКА СО BLUETOOTH СО BLUETOOTHДАДАДАДАДА
СМАРТ БРЗИНА / МОЖНОСТ ЗА КАДРИ СО BLUETOOTHДАДАДАДАДА
СМАРТНО СТАКЛО ЗА ПОДНОЖЈЕ НА BLUETOOTHДАДАДАДАДА
СМАРТНОМЕТАР ЗА МОЌНОСТ НА BLUETOOTH BLUETOOTHДАДАДАДАДА
СНИМАЊЕ НА ВРЕМЕ (ВНАТРЕШЕН СЕНЗОР)ДАДАДАДАДА
СНИМАЊЕ НА ВРЕМЕ (НАДВОРЕШЕН СЕНЗОР)ДАДАДАНЕНЕ
КОМПАТИБИЛЕН СО АЛАТКИ ЗА ПРИМАЊЕ ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ FIRSTBEATДАДАДАН / А
СОФТВЕРГАРМИН ФЕНИКС 6 СЕРИЈАGARMIN FENIX ​​5 PLUS (5 / 5S / 5X)GARMIN FORERUNNER 945ПОЛАРНОТО VANTAGE VСУНТО 9 БАРО
АПЛИКАЦИЈА ЗА КОМПЈУТЕРГАРМИН ЕКСПРЕСГАРМИН ЕКСПРЕСГАРМИН ЕКСПРЕСПОЛАРЕН ПРОТОК – WINDOWS / MACКОМПЈУТЕР / MAC
ВЕБ-АПЛИКАЦИЈАGARMIN CONNECTGARMIN CONNECTGARMIN CONNECTПОЛАРЕН ТЕКSUUNTO MOVESCOUNT
ТЕЛЕФОНСКА АПЛИКАЦИЈАIOS / ANDROID / WINDOWS ТЕЛЕФОНIOS / ANDROID / WINDOWS ТЕЛЕФОНIOS / ANDROID / WINDOWS ТЕЛЕФОНIOS / ANDROIDIOS / ANDROID
СПОСОБНОСТ ЗА ИЗВОЗ НА ПОСТАВКИНЕНЕНЕНЕНЕ
НАБАВКАГАРМИН ФЕНИКС 6 СЕРИЈАGARMIN FENIX ​​5 PLUS (5 / 5S / 5X)GARMIN FORERUNNER 945ПОЛАРНОТО VANTAGE VСУНТО 9 БАРО
АМАЗОН ЛИНКЛИНКЛИНКЛИНКЛИНК
УМЕН ОБУКА – ЗАШТЕДЕТЕ СО ПРОГРАМАТА ЗА ВИПЛИНКЛИНКЛИНКЛИНКЛИНК
ПАМЕТНА ОБУКА ВО ЕВРОПА (ЗАШТЕДЕТЕ 10% СО DCR10BTF)ЛИНКЛИНКЛИНКН / А
DCRAINMAKERГАРМИН ФЕНИКС 6 СЕРИЈАGARMIN FENIX ​​5 PLUS (5 / 5S / 5X)GARMIN FORERUNNER 945ПОЛАРНОТО VANTAGE VСУНТО 9 БАРО
ВРСКА ЗА ПРЕГЛЕДЛИНК

И повторно, не заборавајте дека можете да направите ваши графикони за споредба на производи овде со сите производи во базата на податоци.

РЕЗИМЕ:

Феникс 6 е повеќе или помалку следната верзија на Феникс што ја очекувавме доаѓаше. Не, не заради сите протекувања – туку затоа што Гармин одби да ги додаде во новите одлики Forerunner 945 во Fenix ​​5 Plus назад оваа измината пролет. Од една страна, ниту една од овие карактеристики не ја уништува земјата – сепак, речиси сите од нив гел заедно добро. Како и претходникот 945 пред него, почнуваме да гледаме дека Гармин навистина се разликува од пакетот во однос на физички фокусираните карактеристики, но исто така и само попрактични работи како што се батеријата и леснотијата на користење (разбирање на влијанијата на изборот на батерии).

Друго нешто што го прави ова издание е близу до јазот помеѓу циклусите на ослободување на серијалот „Garmin Forerunner“ на високо ниво (FR945) и серијата „Феникс“ со висока крај. Претходно таа временска рамка беше нагоре за повеќе од една година или повеќе. Сега сме сведени на околу 4-5 месеци. Се приближува на Гармин да ги приближи овие што е можно поблиски, така што луѓето донесуваат одлуки не толку за карактеристиките (што претежно би биле исти), туку за материјални и стилски избори. Наместо некој да купи FR945, а потоа сфати дека би можеле да го добијат swankier Fenix ​​6 само неколку месеци подоцна.

Како и да е, производствените единици Феникс 6 што ги тестирав се во голема мерка добри, но не и совршени. Сè уште има повремени прагови кои или се минливи (како што се бавно синхронизирање на една единица, но не и на друга), и секако некои необичности на GPS специјално во Newујорк. Плус, се разбира, прашањата за креација на картата „Garmin Connect“ што ги видов, видов дека течеше надолу во моето искуство со PacePro. Но, во целина, работите се прилично добри за производ што денес започнува со испорака на глобално ниво. Несомнено, како што повеќе луѓе се качуваат на тоа и ќе најдат повеќе случаи на раб – ќе има грешки. И реално може да бидат потребни неколку месеци за тие грешки да се решат. Но, јас го користев како мој основен часовник последното малку, без проблем. Скоро, сите поставувања што ги гледате на мојата Страва се од тоа.

Конечно – супер сум заинтересиран да видам каде Гармин ја зема својата стекната соларна технологија. Не само во однос на другите уреди, туку и за тоа како да се прошири количината на сончева енергија што може да се врати во часовникот. Несомнено со Fenix ​​6X Solar тие започнаа прилично претпазливо на бројни фронтови, па очекувам додека ги стекнат искуствата на илјадници луѓе од реалниот живот, тие ќе имаат учења и измени што можат да ги применат напредува кон понови уреди.

Часовникот Garmin Fenix 6 може да го нарачате во пред продажба во garmingps.

Целиот текст и сликите  се превземени од 
dcrainmaker Претходно се извинуваме ако имаме некакви текстуални или граматички грешки во преводот.

Благодарам за читањето!

Must Read

loading...