Home Животен стил Кое е најдоброто време во денот за пиење кафе?

Кое е најдоброто време во денот за пиење кафе?

Како што секој што ја чита оваа статија знае, постојат значителни научни докази дека кафето е неверојатно добро за вашето здравје и го продолжува животот. Според мета-анализа на 127 студии , пиејќи кафе :

  • го намалува ризикот од рак до 20 проценти;
  • го намалува ризикот од срцеви заболувања за 5 проценти;
  • го намалува ризикот од дијабетес тип 2 за 30 проценти; и
  • го намалува ризикот од Паркинсонова болест за 30 проценти.

Кафето го постигнува ова со поплавување на вашето тело со природни антиоксиданти, поправка на вашата ДНК, смирување на воспалението поврзано со стрес и подобрување на ефикасноста на ензимите кои го регулираат инсулинот и гликозата. Не е изненадувачки, кафе зависниците, во просек, живеат подолго од оние кои не пијат кафе.

Според тоа, пиењето кафе во различни периоди од денот може да ги зголеми или намали своите придобивки – или дури и да го претвори во ризик по здравјето, според истражувањата во хронофармакологијата, гранката на невронски мрежи, која проучува како лековите работат со (или против) природни биолошки ритми.

Има дел од мозокот наречен супрахијазматско јадро (SCN) кое го контролира вашиот кортизол (ака стрес хормон), кој, кога е присутен, ве тера да се чувствувате будни и, кога отсуствувате, го прави да се чувствувате поспан. Исто како кофеин.

SCN ослободува кортизол според вашиот циркаден ритам, 24-часовен циклус кој е малку различен за секого. На пример, раните птици и ноќните бувови имаат циркадиски ритми кои се поместуваат еден со друг за околу 12 часа.

Според невронаучник Стивен Л. Милер , постдокторски истражувач од Медицинскиот факултет во Дартмут, пиење кафе кога вашиот SCN веќе ослободува многу кортизол ги ограничува неговите позитивни ефекти, бидејќи веќе сте “жичени”.

Со други зборови, кафе + кортизол = екстра стрес (што е лошо за вашето здравје).

Спротивно на тоа, ако пиете кафе кога нивоата на кортизол се ниски, го изедначува вашето ниво на расположение и енергија, така што ќе можете да направите повеќе без да ги измамите.

За просечниот човек (т.е. некој кој се издига во или околу 6:30 наутро), нивото на кортизол е највисоко:

  • 8 до 9 часот изутрина по,
  • пладне до 13:00, и
  • 5:30-6:30

За раните птици (како извршниот директор на Apple, Тим Кук, кој се издига во 3:45 часот), ги приспособувате тие броеви назад околу три часа. За ноќни бувови (како што е ко-основачот на Реддит, Алексис Оханиан, кој се крева во 10 часот), ги прилагодувате овие броеви напред за околу три часа.

Значи, со оглед на тој циклус (правилно неутрализиран за да одговара на вашиот ритам), кој е најдобриот момент за пиење на вашата прва чаша кафе?

Па, бидејќи нивоата на кортизол почнуваат да се зголемуваат во моментот кога ќе излезете од кревет, ако ја пиете првата шолја кафе за време на појадокот или додека патувате, не добивате целосна корист и може да создадете непотребен стрес. 

Слично на тоа, ако протресувате до ручек за прва чаша, ќе ја пиете кога нивоата на кортизол се високи, со што ќе ја ограничите неговата ефикасност.

Иако вашиот кортизол се намалува во попладневните часови, пиењето кафе не е одлична идеја бидејќи,  според WebMD , кофеинот останува во вашиот систем до 12 часа и може да помогне да се создаде несоница, огромен извор на стрес и голема опасност по здравјето. Истото за пиење кафе во вечерните часови (иако тоа е веројатно во ред).

Така, со процесот на елиминација, најдобро време за просечниот човек (т.е. ниту рана птица ниту ноќна був) за пиење кофеин кафе е помеѓу 9:30 и 11:30 часот

Освен тоа, како што веќе објаснував, за да добиете целосна корист од кафе, треба да пиете помеѓу четири и шест чаши кафе во текот на тој двочасовен временски интервал.

Must Read

6 совети за да го одржувате слабеењето на вистинскиот пат

Неуспехот има толку многу негативни конотации - особено во контекст на губење на  тежината. Ако вашата цел е да фрлите килограмите, секој резултат што не вклучува...

Како да дишете додека трчате

Многу почетници брзо остануваат без здив. Ова обично значи дека нивното темпо е пребрзо. Но, тоа може да се должи и на неефикасно дишење при...

Вежби за циркулација на вратот

Вежби за циркулација на вратот се всушност сите вежби кои вклучуваат движења на вратот и активирање на мускулите на вратот.Мускулите...

Дали има рај? Да, и јас ви нудим клуч за влез.

Грегор Акерман е страствен за потрагата по среќа и медитација. Во серија колумни, тој ќе претстави некои од неговите искуства и мисли.

Закрепнување и спречување на срцев удар

Сцев удар или акутен миокарден инфаркт е смрт на дел од срцевиот мускул заради недоволно снабдување со крв . Најчесто е предизвикано од блокада на една или повеќе коронарни артерии...
loading...