HomeЗдравјеЛупус: Сè што треба да знаете за болеста, причината за тоа и...

Лупус: Сè што треба да знаете за болеста, причината за тоа и како да ја третирате

Лупус е автоимуна болест – што значи дека имуниот систем на телото не функционира правилно и напаѓа по грешка – и влијае на повеќе органи низ телото. Кај здрави поединци, телото произведува протеини наречени антитела за борба против странските освојувачи, како што се вирусите, бактериите и габите.

Но, кај луѓе со лупус, антителата не можат да разликуваат странски напаѓачи и сопствените клетки и ткива на телото. Овие автоантитела напаѓаат клетки и ткива, предизвикувајќи воспаление, што може да доведе до артритис, лупус осип, оштетување на бубрезите и други симптоми и здравствени проблеми.

Лупус е “олицетворение на автоимуна болест”, вели д-р Стјуарт Д. Каплан, шеф на ревматологија во болницата во заедниците во Јужна Насоу во Оуансдејд, Њујорк. “Тоа е телото што се бори и прави антитела против сопствените клетки”.

Оваа доживотна, хронична болест има потенцијал да влијае на речиси секој органски систем во телото, иако не сите системи се засегнати кај ниедно лице. Првото нешто што пациентите треба да знаат е дека лупус варира во симптомите и сериозноста од личност до личност, додава д-р Каплан. Некои луѓе имаат активна болест, додека други имаат лесна болест.

Еве некои други важни факти кои треба да знаат:

 • Лупус е дијагностициран кај околу 16.000 луѓе секоја година. Севкупно, околу 322.000 до 1.5 милиони Американци ја имаат оваа болест.
 • Лупус НЕ е заразен.
 • Лупус не е секогаш опасен по живот кога се третира соодветно. До 90 проценти од пациентите ќе имаат нормален животен век, ако бидат внимателно следени од нивниот лекар и ќе добијат соодветен третман. Лупус може, сепак, да ги зголеми стапките на смртност, бидејќи пациентите имаат поголем ризик од срцеви заболувања , инфекции или компликации како што се воспаление на бубрегот или нефритис, вели Френсис Лук,  доцент на ревматологија и имунологија, Вејк Форест Баптистички медицински центар.

Најчестиот тип на лупус е системски лупус еритематодес (СЛЕ)

Постојат неколку видови на лупус:

 • Системски лупус еритематозус (СЛЕ)  Околу 70 проценти од луѓето дијагностицирани со лупус ја имаат оваа форма, што ја прави најчеста. Кај некои луѓе, болеста е блага и може да предизвика само осип и некоја болка во зглобовите, вели Каплан. Во други, воспалението може да доведе до воспаление на бубрегот (познат и како лупус нефритис) или други компликации, вели тој.
 • Кожен лупус еритематозус  Оваа форма на лупус се развива во кожата како осип. Најчеста форма на кожен еритематозен лупус е дискоиден – кој се однесува на појава на кружен, подигнат, црвен и лушпест осип што не ја чеша. Околу 10 проценти од дискоидните лупусни пациенти може да продолжат да развиваат СЛЕ.
 • Лекот-индуциран лупус еритематозус (DIL)  Некои лекови може да предизвикаат лупус, што резултира со симптоми како што се осип, артритис , губење на косата и треска. “Откако ќе се прекинат лековите, симптомите исчезнуваат”, вели  д-р Роберто Карикио, привремениот шеф за ревматологија во Универзитетската болница “Темпл” во Филаделфија и директорот на Клиниката “Temple Lupus” на Медицинскиот факултет “Луис Кац”.
 • N eonatal lupus  Технички неонаталниот лупус не е форма на лупус. Состојбата е резултат на автоантитела кои поминуваат од бремена жена со лупус (или поврзана состојба) преку плацентата и до бебето кое се развива во матката, предизвикувајќи главно привремени симптоми, објаснува  Вирџинија Паскуал, MD , директор на Гале и Ира Друкиер Институт за детско здравје во Weill Cornell медицина во Њујорк. Некои доенчиња се раѓаат со симптоми, како што се осип на кожата, проблеми со црниот дроб или бели крвни клетки. Но, овие симптоми исчезнуваат за неколку месеци и не оставаат трајни ефекти.

Симптоми на лупус: Сите за испуштање, распуштање и компликации

“Огромното мнозинство на лупусни пациенти во одреден момент ќе има болки во зглобовите со воспаление, некоја форма на осип на кожата и замор”, вели д-р Карикио. Другите чести симптоми може да вклучуваат:

 • Треска
 • Главоболки
 • Сонливост на сонце
 • Ниски црвени крвни клетки ( анемија )
 • Отекување на рацете, рацете, нозете, нозете и околу очите ( едем )
 • Рани на уста или нос
 • Губење на косата
 • Засирување на крвта, коагулација 
 • Феномен на R ayud  , во кој малите крвни садови во прстите и прстите на грлото, ограничувајќи ја циркулацијата, особено во студеното време

Важно е да се напомене дека случаи на лупус, симптоми и сериозност на симптомите се разликуваат од личност до личност, а во секое време можат да се појават нови симптоми.

Повеќето луѓе не доживуваат симптоми постојано. Наместо тоа, постојат различни времиња кога се појавуваат симптоми, познати како лупусни ракети. Колку долго трае раката, варира од пациент до пациент, но симптомите обично може да траат од неколку дена до недели поединечно. “Не постои начин да се предвиди кога ќе се појави блик”, вели д-р Лук.

Симптомите на одблесокот, исто така, можат да бидат широкораспространети. Некои луѓе може да доживеат релативно благи ракети кои вклучуваат осип и артритис, додека други имаат сериозни ракети како воспаление на бубрезите, додава Лук.

Стресот може да придонесе за имунолошкиот систем да не функционира правилно, објаснува Каплан. И емоционалниот и физичкиот стрес, како што е операцијата, е познат да го влоши лупусот.

Must Read

loading...