HomeЗдравјеМарихуана е лек или дрога? Или можеби и двете?

Марихуана е лек или дрога? Или можеби и двете?

Службеното нејзиното име на марихуаната, е добиени од индискиот под-видови на канабис растенијата, исто така познат како коноп. Индустриски подвид на ова растение се користи многу повеќе и за изработка на јажиња, облека, па дури и еден автомобилски модел на почетокот на овој век е направен од него. Денес квалитетот својства на ова растение падна во сенките, а некои од другите својства се дојдени до израз.

Марихуаната, во сленг исто така познат како трева, плевел , џокаskunk (иако skunk всушност е сосема поинаков вид на канабис), денес е тема на многу дебати за тоа е многу се зборува – без разлика дали се штетни или не, дали тие ќе ви овозможи или дури посилен за забрана?

Авторот на овој текст е дека оние кои најмногу зборуваат за тревата всушност знаат за неа. На марихуана денес политичарите собираат поени пред изборите, наместо да се едуцираат и да го разбере она што марихуаната е, како тоа функционира, како што се опасностите и дека никаква корист.

THC и други активни состојки

Марихуаната содржи околу 426 хемиски супстанции , од кои некои се антибактериски, некои релаксираат, некои може да предизвикаат халуцинации. Главната компонента на канабисот е тетрахидроканабинолот ( THC)Скенк, исто така, содржи до 3 пати повеќе ТХЦ од обичната суви марихуана.

Дејството на марихуаната

Канабисот најмногу се користи поради неговата релаксирачка активност. Најчесто се консумира за да се меша со тутун , да се стави во ориз и што е заедничко. Исто така, може да се пуши во волна, се користи во чај или се меша со храна (познати канабиски колачи).

Канабисот делува како благ седатив , го релаксира потрошувачот, го смирува или го прави да потоне. 

Канабисот исто така:

 • има благ халуциноген ефект и може да предизвика изобличување на реалноста;
 • стимулира некои луѓе , ја стимулира креативноста;
 • влијае врз инхибиторите на расположението, го прави потрошувачот полезен и весел;
 • го стимулира апетитот, и по јадење храна често јаде храна.
Марихуана како лек?

Многу ја испитуваа дали употребата на марихуана за медицински цели. Најголем проблем е тоа што има многу состојки е тешко да и јасно да се утврди како и неговата употреба ефикасно и безбедно .

Не постои силна научна основа, но истражувањата и искуството наведуваат одредени придобивки од канабисот. На пример, канабисот може да ги намали негативните ефекти на хемотерапијата. Лековите употребени во ракот се меѓу најсилните и често предизвикуваат повторено повраќање. Марихуаната ги ублажува овие негативни ефекти и го олеснува животот на пациентите. Мултиплекс склерозата е уште една болест во која екстрактот од канабис може да биде корисен, иако истражувањата не го потврдија ова.

Списокот на болести кои позитивно влијаат на марихуаната се базира главно врз наводите.

Овие болести или симптоми се како што следува :

 • хронична болка,
 • недостаток на апетит кај луѓе со ХИВ / СИДА ,
 • депресија ,
 • анксиозност ,
 • психоза ,
 • несоница,
 • глауком (очен притисок),
 • епилепсија ,
 • Паркинсонова болка ,
 • болка Алцхајмерова болест ,
 • Туретеов синдром .

Марихуаната и потрошувачки ризици

Постои друга страна на медалот, таа е негативна. Додека позитивните акции немаат солидна научна основа, ова негативно за жал има.

Потрошувачката на марихуана ја намалува можноста за концентрација , ја намалува мотивацијата и честата употреба кај младите може да го забави нивниот психолошки развој. Совет може да стане вознемирен, напнат и сомнителен, а во екстремни случаи параноичен. Покрај тоа, оние кои консумираат изигравам (поголема количина на активни состојки) имаат можност да развијат дополнителни проблеми, дури и шизофренија. Канабисот лошо работи на координација и може да предизвика проблеми при возење или пешачење.

Честите несакани ефекти, предизвикани главно од некои од 400 хемиски состојки во марихуаната, се:

 • проблеми со дишењето,
 • забрзување на срцето,
 • ненадејни промени во крвниот притисок,
 • гадење и повраќање ,
 • проблеми во развојот на детето за време и по бременоста.
Зависност од марихуана

За марихуаната е можно да се развие блага зависност, симптомите се:

 • желбата за “нова доза”,
 • анксиозност,
 • параноја,
 • проблеми со спиењето,
 • недостаток на апетит и други.

Силата на оваа зависност се чини дека е помала од зависноста од цигари или дури и од кафето. Сепак, марихуаната предизвикува голема контроверзност.

Заклучоците од една страна нагласуваат корисни ефекти врз здравјето и бараат декриминализација или легализација. Од друга страна, оние што се противат на ова се поради тоа што марихуаната предизвикува зависност, или поради некои традиционалистички ставови, или поради фактот што марихуаната може да доведе до запознавање со некои од посериозните дроги, а со тоа и со нова зависност.

Се чини дека денес најчесто користен аргумент против марихуаната е тоа што води до потешки лекови. Тоа е точно, но не затоа што е “само малку помала” отколку, да речеме, хероинот. Ако е така, прво треба да престанете да пиете алкохол.

Марихуаната може да доведе до тешки лекови само затоа што е нелегално. За да се здобие, потрошувачот мора да се движи во “нелегална милја”. Како што се движи во такво опкружување, веројатно е дека ќе се зафати и со некој друг лек (кокаин, хероин, итн.), Бидејќи тие се тргуваат на ист начин, незаконски. Ако марихуаната може да биде законски набавена, потрошувачите повеќе нема да треба да имаат нелегални канали и на тој начин да се оддалечат од потенцијалната опасност од премин на тешки дроги.

Марихуана, алкохол, политика и легализација

Политичарите се многу гласни во врска со марихуаната кај нас, што е логично бидејќи можат да соберат многу гласови пред изборите. Сепак, хипокритично е што оние политичари кои ја ставаат марихуаната во истиот контекст на тешки дроги нема да кажат ништо за алкохолот што, за разлика од марихуаната, е легално и спротивно. Во нашиот закон, марихуаната се третира подеднакво како хероин.

Бројот на зависници од алкохол е значително повисок од бројот на зависници во тревата, зависниците од алкохол имаат поголема веројатност да предизвикаат штета за себе и за другите преку насилство или со предизвикување сообраќајни несреќи. Сепак, ниту еден политичар не заклучи дека алкохолот треба да биде нелегален, а многумина мислат дека марихуаната треба да биде. Сигурно е време да побараме нашите закони и да направиме одредени промени.

Растот на марихуаната

Денес, во ерата на интернетот, тоа е многу лесно да се добие информации. Постојат веб-сајтови посветени на темата на одгледување индиски коноп. Канабисот е многу благодарен за фабриката, може да прерасне во различни клими и не бараат премногу грижа. Сепак, она што одгледувачот највознемирувачките не е тоа што треба да биде основа за садење или на која температура да се задржи растенија, но ова е можност да ги вратата затропа полицајци кои ќе ги отстрани нивните централи, а веројатно и ќе биде затворен за некое време.

Што мислите, треба да ја легализирате рекреативната употреба на марихуаната?

Must Read

loading...