Home Здравје Лошата диета е повеќе смртоносна од пушењето или висок крвен притисок

Лошата диета е повеќе смртоносна од пушењето или висок крвен притисок

Истражувачите утврдиле кои навики во исхраната се најпроблематични.

  • Една нова студија објавена во Лансет откри дека, лошата исхрана е одговорна за повеќе од 1 од 5 смртни случаи на глобално ниво, што го прави повеќе смртоносен од тутунот и висок крвен притисок.
  • Потрошувачката на ниски количини на здрава храна и високи количини на нездрава храна се клучни за овие наоди.
  • Диети со висок натриум и ниско ниво на цели зрна и плодови имале најсилна врска со светските причини за смрт.

Она што го ставате во чинјата може да игра сериозна улога за предвремена смрт: Според една нова студија во Лансетлошата исхрана е всушност водечка причина за смрт во светот, придонесувајќи за повеќе од нив отколку конвенционалните фактори на ризик како употреба на тутун и висок крвен притисок.

Во студијата, истражувачите анализирале навики за исхрана на возрасни на возраст од 25 години и постари од 1990 до 2017 година во 195 земји и споредиле како тоа влијаело на нивните шанси за предвремена смрт.

Тие откриле дека во 2017 година, 11 милиони смртни случаи – или 22 проценти во светот биле предизвикани од слаба исхрана. Поконкретно? Од овие смртни случаи, 9.5 милиони се должат на кардиоваскуларни заболувања, над 900.000 на рак, поврзан со исхраната, над 330.000 на дијабетес и над 136.000 на заболувања на бубрезите.

Од друга страна, попознати фактори на ризик, како што се високиот крвен притисок и употребата на тутун, биле поврзани со 10,4 милиони и 8 милиони смртни случаи. Истражувачите исто така откриле дека лошата исхрана е скоро иста како повеќе години да живеете со хендикеп.

“Лошата исхрана е еднаква на убиец”, водство Ashkan Afshin авторот на студијата, д-р, асистент професор на Институтот за здравствена метрика и евалуација на Универзитетот во Вашингтон.

Што се однесува до она што ја направи диетата толку сиромашна? Имаше три главни нешта кои најмногу влијаат на ризикот од рана смрт: висок внес на натриум (повеќе од 3 грама на ден), низок внес на цели зрна (помалку од 125 грама на ден) и низок внес на овошје (помалку од 250 грама на ден). Дополнително, диети со ниски ореви и семиња и низок зеленчук исто така беа врвни соработници.

Всушност, потрошувачката на орев имаше најголем јаз помеѓу оптималната потрошувачка и актуелните луѓе само јаделе 12 проценти од препорачаниот доза од 20,5 грама. На спротивниот крај, потрошувачката на преработено месо е 90 проценти повисока од препорачаната доза од 2 грама.

Must Read

Како да дишете додека трчате

Многу почетници брзо остануваат без здив. Ова обично значи дека нивното темпо е пребрзо. Но, тоа може да се должи и на неефикасно дишење при...

Вежби за циркулација на вратот

Вежби за циркулација на вратот се всушност сите вежби кои вклучуваат движења на вратот и активирање на мускулите на вратот.Мускулите...

Дали има рај? Да, и јас ви нудим клуч за влез.

Грегор Акерман е страствен за потрагата по среќа и медитација. Во серија колумни, тој ќе претстави некои од неговите искуства и мисли.

Закрепнување и спречување на срцев удар

Сцев удар или акутен миокарден инфаркт е смрт на дел од срцевиот мускул заради недоволно снабдување со крв . Најчесто е предизвикано од блокада на една или повеќе коронарни артерии...

Вежби Мекензи за ишијас

Ишијас значи болка што се шири по ишијасниот нерв. Најмногу се должи на компресија на првиот сакрален и задниот лумбален корен на 'рбетниот нерв, обично со дископатија,...
loading...