HomeЖивотен стилКако да се биде позитивен?

Како да се биде позитивен?

Начинот на кој лицето го доживува светот околу него е од големо значење за неа. Она што човек е посреќно со животот е тоа што нејзиниот живот е попозитивен, побогат и исполнет со блиски пријатели .

Позитивните луѓе често доживуваат позитивни емоции, како што се љубовта, радоста и благодарноста, и тие имаат значително влијание врз нашите животи и тие нè поттикнуваат да се вклучиме во нови и креативни активности, идеи и социјални врски.

Подолу, дознајте зошто позитивните емоции се важни и како да ги охрабрат и да станат попозитивни.

nasmeani devojki

Позитивна психологија и позитивни емоции

Позитивната психологија првично беше спомната во неговата работа од Авраам Маслоу во педесеттите години од дваесеттиот век. Тој го искористи концептот на позитивна психологија за да укаже на важноста на рамнотежата во смисла на човечката природа или да привлече внимание кон човечките потенцијали и сили покрај бројните психолошки тешкотии и проблеми.

По него доаѓа Мартин Селигман кој во 2002 година популаризираше позитивна психологија во неговата работа и го дефинираше како студија за позитивни емоции и сили кои им овозможуваат на поединците и заедниците да напредуваат и да се развиваат.

Барбара Фредриксон, познат американски професор на Одделот за психологија на Универзитетот во Северна Каролина, со години проучува позитивни емоции и нивната важност во животот на поединецот. Работата на Барбара Фредриксон и нејзините колеги имаше големо влијание врз науката за среќата .

Нивната студија за позитивни емоции презентираше “големи 10” емоции, вклучувајќи љубов, радост, благодарност, мир, ведрина, надежи, гордост, забава, инспирација и страв. Со нив можеме да создадеме разновидни среќни навики кои имаат значително влијание врз развојот на нашата позитивност.

pozitivni emozii

Важноста на позитивните емоции

Многумина се прашуваат каква е користа од позитивните емоции, покрај моменталното чувство на задоволство кое не трае долго и не остава никаков специфичен ефект врз нашето функционирање.

Одредени моменти во човечкиот живот се карактеризираат како позитивни искуства честопати се придружени со позитивни емоции како радост, љубов или забава и се моменти во кои нема негативни емоции. Сепак, многумина не знаат дека позитивните емоции играат важна улога во нашите животи и значително го подобруваат нашето ментално здравје.

Кога ќе доживееме некое позитивно искуство , во тој момент нема простор за непријатни емоции. Меѓутоа, кога се соочува со негативно искуство, можат да се појават позитивни емоции и на тој начин да се отстранат ефектите од тие негативни емоции и индиректно да влијаат на нашето тело, вклучувајќи го и физичкиот и психолошкиот систем.

Важно е да се нагласи дека позитивните емоции сами по себе даваат многу придобивки за нашиот организам. Доживувањето на позитивни емоции го стимулира лачењето на невротрансмитери кои го подобруваат расположението и општата физичка состојба на поединецот.

На пример, радост е еден од позитивни емоции кои им дава на луѓето потребата за пријатен активност, како што се креативност и дружење. Радоста беше толку силна емоција која, кога луѓето интензивно искуство, дава чувство на менувањето на границите и да ги надминат пречките кои некогаш се чинеше невозможно.

roditeli so bebe

Влијанието на позитивните емоции врз секојдневниот живот

Луѓе кои се свесни за придобивките од позитивни емоции, повеќе и почесто да ги користат и да известуваат за подобро и побрзо прилагодување на условите на стрес и непријатни ситуации се сретнал на патот на негативните емоции помалку влијаат на нивните кардиоваскуларниот систем како позитивни емоции кои ефект поништени.

Освен тоа, доживувајќи позитивни емоции, стануваме покреативни во размислување, попрецизни во проценката и поефикасни во справувањето со проблемите, фокусирајќи се на нивно решавање на различни начини со долгорочна иднина. Во контекст на негативни емоции, позитивните емоции го забрзуваат обновувањето или откажувањето на главната кардиоваскуларна активност со враќање на телото до ниво на оптимална возбуда.

Накратко, со градење на репертоар на позитивни емоции за иднината, ние го туркаме нашиот организам на психолошка пластичност, односно на побрзо приспособување кон тешкотии, поквалитетен живот и постојан раст и развој.

devojka se smee

Како да се биде позитивен?

Благодарение на развојот на позитивната психологија, беа спроведени голем број студии за потврдување на придобивките од позитивните емоции во животот на поединецот. Како резултат на тоа, се појавија голем број теории кои се обиделе да дадат брзи и ефикасни методи за попозитивен и посреќен живот. Но, за да бидете попозитивни, треба секој ден да учиш и да работиш на себе, бидејќи нема брз рецепт за среќа.

За да станеш попозитивен , мора прво да знаеш како да бидете благодарни и да најдете нешто позитивно секој ден толку тешко колку и понекогаш. Поттикнувањето позитивни емоции зависи од личноста, бидејќи никој нема да може да ги стимулира позитивните емоции со водење или читање на книгата.

Активностите кои предизвикуваат позитивни емоции се различни, и само треба да бидете свесни за тоа колку вакви активности ви помагаат да најдете нешто убаво и позитивно понекогаш во тежок секојдневен живот .

Следниве неколку совети може да ви помогнат да ги стимулирате позитивните емоции:

  • Држи дневник на благодарноста – Денот на благодарноста е поврзан со општото добро и задоволство од животот, и секојдневното пишување на работите за кои сте благодарни може да помогне да се стимулираат позитивните емоции,
  • поттикнување на општествените односи – социјалната интеракција и дружењето со нас им дава на важни поединци чувството на припадност и поврзаност со другите, што е една од основните потреби на секое човечко суштество – потребата за припадност; без чувство на припадност, луѓето имаат бројни негативни последици врз физичкото и менталното здравје,
  • Слушајте ја омилената музика – Бројни студии покажаа дека слушањето на вашата омилена музика ги активира регионите на мозокот кои го ослободуваат невротрансмитерот допамин и серотонин, што е улога на подобрување на расположението и релаксација на телото,
  • бидете љубезни – споделете ја вашата позитивност и љубезност со луѓето околу вас, бидејќи делата на љубезност ја поттикнуваат среќата, ја намалуваат депресијата, па дури и го продолжуваат животот, а кога среќата се дели – се удвојува,
  • Поттикнување на оптимистичко размислување – фати песимистички мисли кои доаѓаат до вас кога сте загрижени и кога размислувате негативно и запрашајте се што е позитивно за она што се случува со вас; способноста за оптимистичко размислување е добра за здравјето и благосостојбата,
  • работа со физичка активност – редовно вежбање и здрава исхрана се поврзани со подобрување на менталното здравје и намалената фреквенција на депресија, а многу студии ја потврдија древната вера “здраво тело – здрав дух”
  • да ги откријат своите предности и сила – најсреќните се оние луѓе кои ги откриле своите уникатни предности и доблести и кои ги користат истите сили и доблести за цели кои се поголеми од нивните лични цели (на пример, волонтерство )
  • насмевка – иако звучи поедноставно, смеата ги стимулира позитивните емоции и ви помага да се чувствувате подобро и да размислувате позитивно; повратните информации испратени до мозокот од страна на лицата на лица кои се активираат кога се смеат можат да влијаат на појавата на позитивни емоции, а ефектот е уште посилен ако ги вклучите во него 
  • позитивни активности што ве исполнуваат – направете нешто што предизвикува позитивни емоции и што сакате (на пр. волонтирање, танцување, пеење, свирење на инструмент, пешачење, читање книга); Ваквите активности често се враќаат во смисла и задоволство на животот и се специфични за фактот што луѓето ги уживаат без никакви надворешни поттици, но поради нивното чисто внатрешно задоволство,
  • да научат техники за релаксација – Автогената обука , внимателноста или која било друга техника за релаксација може да го подобрат вашето расположение и по неколку минути, додека ве ослободува од стрес и зголемувајќи ја вашата продуктивност.

Лоши мисли и негативни емоции можат да се појават секој ден, но тоа не значи дека треба да им дозволите да ви расипат радост и да ја уништат вашата позитивност. Треба да бидете реалистични, но секогаш пробајте оптимизам.

постојат проблеми и секогаш ќе постои, но квалитетот на негување на позитивни емоции и активности кои го прават посреќни да ни помогнат во тешки ситуации најдете нешто позитивно и да биде благодарен за тоа, и благодарение на тоа лице ќе бидат посреќни и повеќе сакаат да се подобри состојбата и да го реши проблемот.

Градењето позитивна средина не може да се случи преку ноќ. Таа се базира богат социјален живот и топло социјалните односи и активностите кои ќе се сретнеме и да бидете среќни. Сето ова придонесува за подобро физичко и ментално здравје на поединецот.

Обидете се да најдете нешто добро и позитивно секој ден, да одржувате дневник на благодарност за вакви работи и да знаете колку сте посреќни кога ќе им помогнете на другите и ќе ја споделите вашата среќа.

Must Read

loading...