HomeТренингДали кафето ја подобрува атлетската издживост?

Дали кафето ја подобрува атлетската издживост?

Еспресо, кафе лате или капучино: анкетата од 2017 повеќе од 62% од светската популација конзумираат едно или повеќе кафиња на секој 2-3 дена. Многу луѓе пијат кафе пред да трчаат, тие велат дека е акт на природни перформанси, помагаат да трчате побрзо и да ја зголемете издржливоста. Но дали е тоа вистина?

Како кафеино работи

Кофеинот е она што му дава на кафето удар. Супстанцијата го стимулира нервниот систем: го зголемува производството на норадреналин во мозокот и на тој начин има засилување, поттикнувачки ефект. Ова е честопати она што ви треба после краткото ноќно спиење или да се победи попладневниот пад. Кафето го достигнува својот максимален ефект околу 30 минути по консумирањето.

kafe
сликата е од pixapay.com

КАФЕ ПОДНЕСУВА НА ТЕЛОТО НА БЕЗБЕДНИ НАЧИНИ:

  • Кафето е богато со антиоксиданти и со тоа го зајакнува вашиот имунолошки систем.
  • Температурата на вашето тело се зголемува за кратко време по пиењето кафе бидејќи кофеинот ја промовира термогенезата. И ова, пак, го зголемува вашиот метаболизам, така да согорувате повеќе калории.
  • Кафето привремено го зголемува вашиот крвен притисок. Ова е лошо за луѓето кои страдаат од висок крвен притисок затоа што кофеинот предизвикува вашето срце да тепа побрзо и да ги проширува крвните садови.
  • Понекогаш, луѓето се чувствуваат како да имаат срцеви палпитации ако кафето е премногу силно. Но, ако вашиот крвен притисок е нормален, пијалокот може да има позитивен ефект врз срцето.
  • Кофеинот ги разредува бронхиолите на белите дробови. Ова значи дека ги релаксира мускулите на бронхијалните цевки и со тоа го олеснува дишењето.
  • Дали често треба да одите во тоалетот после шолја кафе? Кофеинот привремено ја стимулира функцијата на бубрезите. Зголемено филтрирање значи дека бубрезите произведуваат повеќе урина.
  • Кофеинот, киселините, танините и горчињата во кафето ја стимулираат перисталтиката (мускулни контракции слични на бранови на цревните мускули кои предизвикуваат движења на дебелото црево). Ако се конзумира на празен стомак, на тој начин кафето може повторно да стапи слаби црева.
  • Исто така, се вели дека кофеинот има ефект на убивање болка. Се користи во некои лекови како помошен аналгетик (на пример, против главоболки).

Дали кафето ја подобрува издржливоста

Црното кафе е популарно природно засилување кај ентузијастите во фитнесот. Студијата објавена во Меѓународниот весник на спортска исхрана и вежбање метаболизам го испита ефектот на потрошувачката на кафе пред тренинг за издржливост (трчање и велосипедизам). Спортистите беа во можност да ја подобрат издржливоста и перформансите во пет од девет студии. Плус, се вели дека кофеинот го намалува перцепираниот напор и го олеснува дишењето, за да можете да трчате побрзо. Затоа, црното кафе може да ги подобри вашите перформанси пред да вежбате. Сепак, не постојат јасни докази дека кофеинот има позитивен ефект врз јачината на мускулите.

Па, колку чаши кафе треба да пиете пред да трчате или да вежбате надвор? Еспресото или шолјата црно кафе пред да вежбате надвор е многу за да ги подобрите вашите перформанси. Севкупно, не треба да пиете повеќе од три еспреса на ден. Големите количини можат да имаат негативни ефекти врз телото.

Исто така, треба да видите дали кафето се согласува со вас: луѓето со проблеми со стомакот честопати мора да бидат внимателни во консумирањето кафе.

Must Read

loading...