HomeЗдравје4 Навики кои водат до подобра храна

4 Навики кои водат до подобра храна

На пример, дали земате кафе и крофна за појадок или се одлучите за јогурт со свежо овошје?

Разбирањето зошто ги правиш изборите и како да ги подобрите тие избори се важни чекори .

Започнете со тоа полесно да изберете здрава храна. Опсегот на достапни закуски и десерти е огромен, во споредба со хранливи избори. Но, студиите покажуваат дека луѓето ќе се префрлат на поздрава храна ако е подостапна отколку нездрава.

Затоа, не ја чувајте тортата во куќата и секогаш нека има свежо овошје на рафтовите. Исечете зеленчук однапред за да бидат подготвени кога ќе имате чувство за глад.

Исто така, ограничете го изборот. Бифето може да биде опасно, бидејќи луѓето имаат тенденција да земаат примероци … и постојано се враќаат за повеќе! Но, во секој амбиент, колку повеќе има, толку повеќе ќе јадете.

Направете ги вашите менија од внимателно осмислена листа на избор со користење на најразлични сорти на нискомасни зрна и зеленчук, како и најмалиот избор на високо-масни, високо калорична- храна.

Донесување на одлуки ги користите истите ресурси на мозокот што ги подготвувате за самоконтрола. Пред секој оброк направете план, така да се намали износот на искушението со кои се соочуваат и не мора постојано да се направи избор на храна.Но, тука е изненадувањето: Не ги елиминирајте сите омилени јадења.

Тоа е затоа што секогаш чувството на лишување може да ја нахрани својата желба за нездрава храна. Само купи еден единствен дел од омилената храна, така што не можете да проголтате огромна вреќа чипсови во една седница.

Конечно, немојте да се наградувате со храна. За луѓето, јадењето е често омилено поминување на времето, а храната е мотиватор. Ослабете ја врската со давање на не-храна награди без разлика дали прославувате промоција на работа или уште 5 килограми изгубени.

Must Read

loading...