HomeХранаСтевиа природен засладувач

Стевиа природен засладувач

Stevia е природен, нула калоричен засладувач, пронајден во 14.500 прехранбени продукти и пијалаци низ целиот свет.

Стевиа е има интензивно сладок вкус, нула калоричен растителен екстракт кој се се повеќе се користи како замена за шеќер. Зголемена популарност во последниве години, благодарение на нејзината репутација како поприроден засладувач во споредба со вообичаените лабораториски вештачки засладувачи. (Потекнува од екстракт од лист.) Стевиа сега е составен дел од 14.500 прехранбени производи и пијалоци ширум светот, според PureCircle Stevia Institute. Ќе го најдете засладувачот кој е широко достапен под многубројни имиња во продавницата за употреба дома, вклучувајќи ги и Стевиа во Raw, PureVia, SweetLeaf, Pyure, Wholesome !, и Splenda Naturals, која сега ја прави својата сопствена верзија на Stevia .

Што точно е Стевиа, и како е направен засладувачот?

Стевиа, или Stevia rebaudiana , е фабрика основана во Јужна Америка. Луѓето таму ги трошат лисјата како извор на сладост стотици години, според написот објавен во мај 2015 година во списанието Исхрана денес . Стана популарна како засладувач во Јапонија во 1970-тите. Денес, екстрактот е широко популарен како нула калорична шеќерна алтернатива. Најзначајно, Стевиа е многу блага, таа е 200-350 пати послатка од шеќерот.

Бидејќи стевиата се додава на илјадници производи. Сепак, одат со многу имиња. Еве оние кои треба да ги барате, според PureCircle:

  • Стевиа
  • Висока чиста stevia
  • Екстракт од Stevia
  • Екстракт од лист Стевиа
  • Стевиол гликозиди
  • Стевиол гликозиди (Е960)
  • Rebiana
  • Ребаудиозид А (Реб А)
  • Стевиозид

Погледнете како е направена Стевиајата

За разлика од вештачките засладувачи, кои се направени во лабораторија, Стевиата доаѓа од растенијата на лисјата. Но, треба да се обработи пред да дојде до вашата маса или во вашата храна. Според Труваја, марката на стевиа која управува со веб-страницата Stevia.com, лисјата најпрво се собираат, се исушат и се топат во топла вода. Течноста потоа се филтрира и се откачува за да се направи екстракт од интензивно слатките компоненти на листот наречени стевиол гликозиди. Потоа се помеша со било кој број адитиви, како декстроза или малтодекстрин, за да се намали интензивната сладост, така што лесно може да ја вметнете во исхраната.

Must Read

loading...