HomeМотивацијаСпортски психолог - улога во успехот на спортистите

Спортски психолог – улога во успехот на спортистите

Спортски психолог е човек кој игра важна улога во успехот на спортистите, помагајќи им да ги надминат психолошките пречки(особено подобрување на мотивацијата и фокусот), но исто така и со носење притисок кој е често присутен поради бројни натпревари. Тие исто така им помагаат на спортистите да ги подобрат своите перформанси и да се прилагодат на повредите кои често се случуваат.

Но, многу луѓе мислат дека спортски психолози им помагаат само на врвните спортисти. Она што не го знаат е дека спортски психолози им помагаат на сите луѓе кои се вклучени во некој спорт да научат како да уживаат и да продолжат со вистинската програма за тренинзи.

Развој на спортска психологија

Спортската психологија е гранка на психологијата која го проучува влијанието на психолошките процеси врз спортот, спортските перформанси, вежбањето и физичката активност воопшто. Повеќето спортски психолози работат со професионални спортисти и тренери за да ги подобрат своите перформанси и да ја зголемат мотивацијата за понатамошно напредување. Сепак, многу спортски психолози користат спорт и вежбање за да го подобрат менталното здравје и психолошката благосостојба на луѓето во текот на целиот живот.

Спортската психологија е релативно млада дисциплина во рамките на психологијата. Првите основи за истражување во оваа област беа поставени само во 1920-тите, кога почнаа да се формираат лаборатории за спортска психологија, овозможувајќи научни истражувања за влијанието на психологијата врз спортот.

Доаѓајќи до нови сознанија во оваа област, почнаа да се отпочуваат книги, да се спроведуваат работилници и да се објавуваат статииво научни списанија кои го доближија концептот на спортската психологија до пошироката јавност. Не беше до крајот на 1960-тите дека оваа гранка на психологијата ја виде светлината на денот кога беше основано Меѓународното друштво за спортска психологија и кога предметот на спортски психологија беше воведен на многу универзитети низ целиот свет.

Спортската психологија денес веќе има многу интересни факти со кои се обидува да ги приближи луѓето до важноста на физичката активност за менталното здравје. Како што добро позната поговорка вели: “Во здраво тело, здрав дух!”, Па спортски психолози бараат да најдат начини да им помогнат на спортистите, но исто така и сите други вежбаат вежба и физичка активност за подобрување на менталното здравје.

Што прават спортските психолози?

Благодарение на широк опсег на теми за спортската психологија, психолозите кои работат во оваа област навистина имаат работа со полно работно време, од консултации со спортисти и тренери за истражување на нови сознанија и интервенции во спортската психологија. Само некои од темите со кои се занимаваат се:

  • мотивација – главна тема на спортската психологија е проучувањето на мотивацијата и влијанието на внатрешната и надворешната мотивација врз спортските перформанси,
  • Одржување на фокусот – способност да се движи непречено кон целта и да се фокусира вниманието на задачата што треба да се изврши,
  • визуелизација на перформансите – замислување на сопствени перформанси, учество во спортски настан или успешна изведба на одредени спортски вештини им помага на спортистите полесно да ја задржат мотивацијата и фокусот.

Покрај наведените теми од спортската психологија, важно е да се нагласи дека имплементацијата на овие не е толку едноставна. Секој спортист е уникатен човек кој доаѓа во вашиот спортски тим со многу проблеми на приватниот живот, кој може значително да влијае на односите со спортисти во свој сопствен тим и на атлетските перформанси.

Покрај тоа, спортистите исто така имаат тренери кои играат важна улога во нивниот спортски развој, но исто така и во животот воопшто. Многу светски познати спортисти истакнуваат колку е важна поддршката на тренерот на тренерот што го имале. Затоа, ментална стабилност на тренерот, со сите свои спортски наслови, особено важно, со цел на своите спортисти во клучни моменти може да има позитивно влијание и да помогне во одржување тренер ментална стабилност е исто така во описот на работното место на спортски психолог.

Спортски психолог – комплексност на работа

Спортскиот свет е сложен, особено кога станува збор за спортисти кои постигнале одредена светска слава и се соочуваат со силен притисок од медиумите за приватниот и професионалниот живот. Како резултат на тоа, спортски психолог е исто така соочен со бројни отежнувачки околности во животот на спортистите, па затоа не е толку лесно многу атлетичари да ја одржуваат психолошката стабилност за време на целата спортска кариера.

Освен тоа, покрај професионалните спортисти, спортски психолози работат напорно за да ги запознаат другите луѓе за важноста на физичката активност преку бројни едукации и работилници за ефектите од физичката активност врз менталното здравје на една личност. Со оглед на фактот дека денес се повеќе и повеќе од населението, кои своето слободно време доброволно одлучуба да биде пред малите екрани, наместо во физичка активност, психолози во сите психолошки области обично имаат многу повеќе работа, пред се, поради зголемување на бројот на психолошко пореметување(депресија на нарушувања во исхраната ).

Се должи на фактот дека самата физичка активност предизвикува лачење на хормони кои се подигне нивото на задоволство и задоволството и да се релаксираат на лицето, може да биде многу лесно да се заклучи дека спортски психолози при вршењето на неговата работа може да се дејствува превентивно во поголемиот дел од населението, со тоа што, нагласувајќи ја важноста на физичката активност во исто време ги охрабри луѓе во спортот и да се спречи појавата на одредени физички и ментални нарушувања предизвикани од страна на модерна седентарен начин на живот.

Следејќи ги сите овие задачи на спортски психолози, важно е да се нагласи дека овој бизнис, како и секој друг, има свои добри и лоши страни. Иако самата професија се чини дека е прилично примамлива, спортски психолози имаат многу повеќе работа отколку да ги следат славните спортисти во нивните натпревари, бидејќи има многу повеќе работа и напор во позадина отколку што се гледа во јавноста.

Кој може да биде спортски психолог?

Спортски психолог може да стане секое лице кое има завршено студии по психологија. Многу од студентите на психологијата на оваа професија се чини како многу возбудлива кариера, особено ако тие самите се вклучени во спортот и имаат голем интерес за физичка активност. Во Америка ова професија е високо ценета, особено поради тоа што ја препознава важноста на спортски психолог за успехот на спортистите што се повеќе и повеќе инвестираат во оваа окупација на поголем број на психолози одлучија за оваа гранка на психологијата.

Меѓутоа, овде ситуацијата е поинаква, имајќи предвид дека многу спортски тимови и клубови често немаат толку финансиски ресурси за да им овозможат на психолозите кои редовно ќе ги следат на сите обуки и спортски натпревари. Но, од моментот на изгледите се чини дека иднината е светла и со текот на времето ќе ги препознае предностите на спортските психолози за успехот на спортистите.

Must Read

loading...