HomeЗдравјеПроширени вени - причини, симптоми, лечење, опоравување

Проширени вени – причини, симптоми, лечење, опоравување

Зголемените вени се заболени крвни садови, обично на долните екстремитети. Ова се вени со дисфункционални вени. Поради оштетување на вентилите, постои венски рефлукс. Ова доведува до проширување на венските ѕидови и создавање на змија на змија, или проширени вени. Таквиот крвен сад веќе не е во можност да ја извршува својата вообичаена функција на пумпање на крв во срцето. Ако не се третираат зголемените вени, тие можат да создадат големи компликации.

Причини за продолжено венско формирање


Главната причина за формирање на зголемени вени е исправена положба на еден човек. Стоечката позиција создава тежок товар на крвните садови на долните екстремитети кои директно предизвикуваат зголемени вени. Оштетените вени исто така се една од клучните причини. Проширените вени исто така се предизвикани од генетски предиспозиции. Недоволна физичка активност, бременост и дебелина се некои од факторите кои придонесуваат за развој на зголемени вени.

Оштетените васкуларни отоци се истакнати венцеа

Главната функција на венските валвули е да се спречи венски рефлукс. Венските валвули кај луѓето не се доволно развиени за да ја задржат и пренесат целата крв на патот кон срцето. Дел од крвта има реверзибилен проток, што резултира со задржување на големи количини на крв во вените на долните екстремитети и нивното ширење. Сите фактори кои придонесуваат за слабеење на венските валвули се индиректни причини за зголемени вени.


Недоволна физичка активност придонесува за формирање на здебелени вени

Кога крвта се движи кон срцето, само превезот не е доволен за надминување на гравитационата сила. Кај луѓето кои се физички активни мускулите на нозете помагаат со пумпање на крв, додека кај луѓето кои поминуваат долго време во седечка или стоечка положба, мускулите стануваат слаби и не обезбедуваат доволно потпора на вените што лесно може да се појават проширени вени. 

Генетски предиспозиции за зголемени вени

Проширените вени, исто така, предизвикуваат наследен фактор. Оваа болест често се јавува во неколку генерации во исто семејство. Лицата кои имаат генетски предиспозиции за зголемени вени се препорачуваат превентивни активности со цел да се одложи нивното појавување. Одржувањето на физичката кондиција и исхраната што ја подобрува структурата на крвните садови се најдобриот превенција на зголемените вени.


Појавата на продолжени вени во бременоста

Echinoderms почесто влијаат на жените отколку на мажите. Причината за тоа е бременоста. Зголемените вени во бременоста се должат на хормонални промени или зголемена секреција на прогестерон, што доведува до слабеење на ѕидовите на крвните садови, а со тоа и на лесен развој на зголемени вени. Притисокот на фетусот за време на бременоста создава притисок на долните екстремитети, што доедува до развојот на проширените вени. Статистичките податоци покажуваат дека проширени вени добиваат дури 40% од бремените жени.

Симптоми на проширени вени


Тензија и тежина во нозете се првите симптоми на проширените вени. Покрај овие проблеми, во повеќето случаи има пукнатини и постојан оток на нозете, особено околу зглобовите. Прво, капиларите се шират, а потоа излегуваат поткожни вени. Зголемените вени може да имаат дијаметар до еден сантиметар. Во тешки случаи, може да се развијат рани на зголемени вени, венски улцери.

Методи за ширење на проширените вени


Зголемените вени не можат да ја извршат својата вообичаена функција и на тој начин ја нарушуваат работата на сите други крвни садови и затоа мора да се третираат навремено. Дијагнозата се базира на доплер на боја во вената. Во случај на дијагноза на длабока венска тромбоза, итна терапија со антикоагулантна терапија е потребна со хепарин.


На почетокот на болеста, проширените вени може да се третираат со не-оперативни методи. Конзервативната, склерозирачката терапија и употребата на лекови може да ги ублажат проблемите на проширените вени. Ако зголемените вени веќе влегле во втората фаза на болеста и стануваат нефункционални, тие мора да се отстранат. Проширените вени се отстранети со класична хирургија, со ласерска или радиотерапија или со операција со вода-пареа. 

Класичен метод за лекување на зголемени вени

Третманот на зголемени вени со класичен метод вклучува врзување на вената во препоните и хируршка отстранување на зголемената вена. Оштетените вени се извлекуваат со кабел. Овој метод е исто така наречен Striping VSM мртов. Класичната хирургија на зголемени вени е многу инвазивна. Поради ова, полека ги заменуваат современите методи за лекување на зголемени вени. 

Радиотерален третман на зголемени вени

Овој метод се базира на искористување на радио-бранова енергија, која обезбедува топлина за покачување на температурата во внатрешноста на проширените вени, што резултира со дегенерација на протеините во венските ѕидови и вената е затворена. Ефектот е ист како и кај класичниот метод за третирање на проширените вени, но оваа постапка е далеку помалку инвазивна.


Ласерско затварање на продолжени вени

Проширените вени, исто така, може да се отстранат со ласерски третман користејќи ја енергијата произведена од ласерска светлина. Принципот е сличен на радиоактивниот метод за третман на зголемени вени. Ласерски и радио-бран третман на зголемени вени и се изведува со локална анестезија.


Проширени вени – работа со водена пареа


Најсовршен и ефикасен начин за лекување на зголемени вени е операција на вена со пареа. Во повеќето европски земји овој метод стана примарен во лекувањето на проширените вени. Постапката ќе се изведува со користење на SVS-уред кој има перфорација на катетер микрон преку која прегреената водена пареа се инјектира во вената. Под влијание на топлина, ѕидовите на вените денатуризираат, вената се собира и запечатува. Најголемата предност на овој метод е тоа што користи сосема природна супстанција, вода. Не вклучува хемикалии, радио бранови или ласерско светло, така што нема несакани ефекти.


Проширени вени – постоперативен проток


Должината на опоравување по операцијата на зголемени вени зависи од кој метод на третман е применет. По класична операција, постоперативниот период е многу долг. Потребно е долго време за заздравување на раните. Бол и островот се присутни во првите недели на заздравување по класичната операција. Долг и тежок постоперативен период е една од главните причини зошто класичните методи на лекување на проширени вени заменува помалку инвазивни методи. Методот на вода-пареа за третирање на проширените вени дава најдобри естетски резултати. Методот е минимално инвазивен. Обновувањето по операцијата на зголемени вени е речиси моментално. Пациентот се враќа во својот нормален живот веќе следниот ден.

Must Read

loading...