HomeUncategorizedНовиот коронавирус не е направен во лабораторија, покажаа геномските студи.

Новиот коронавирус не е направен во лабораторија, покажаа геномските студи.

И покрај спротивните гласини на Интернет, новиот коронавирус произлезе од природни причини и не беше зафатен во лабораторија, според научниците кои спровеле детален геномски преглед на вирусот.

SARS-CoV-2, вирусот што предизвикува болест COVID-19, покажува нула докази дека се вештачки дизајнирани, извести тим кој ги објави своите наоди на 17 март во Природата медицина .

„Со споредување на достапните податоци за секвенци на геноми за познати видови на коронавирус, можеме цврсто да утврдиме дека SARS-CoV-2 потекнува од природни процеси“, рече коавторот на студијата, Кристијан Андерсен, вонреден професор по имунологија и микробиологија во „Скрипс истражувања“.

Истражувањето беше соработка, меѓународен напор: На Андерсен им се придружија научници од универзитетот Колумбија во NewYork, Универзитетот во Сиднеј во Австралија и универзитетот Тулан во Орлеанс.

Од вторникот, Светската здравствена организација објави скоро 185.000 познати случаи на COVID-19 ширум светот, вклучувајќи и 7.529 смртни случаи.

Како што се шири пандемијата, се ширеле гласини за невообичаени заговори на научници кои создаваат SARS-CoV-2 во лабораторија.

Но, тимот на Андерсен верува дека нивната истрага докажува поинаку. Тие истакнаа дека коронавирусите веќе долго време постои, предизвикувајќи болести со различна тежина.

Првата тешка болест поврзана со коронавирус – тежок акутен респираторен синдром ( SARS) се појави во Кина во 2003 година, додека друга – Синдром на Блискиот исток респираторна болест ( MERS) – се појави во Саудиска Арабија во 2012 година.

Додека и двете од овие епидемии изумреа, COVID-19 продолжува да се шири низ целиот свет. Рано во пандемијата, кинеските научници го мапираа геномот на SARS-CoV-2 и ги направија тие податоци слободно достапни за научниците ширум светот.

Користејќи ја таа мапа за геноми, Андерсен и колегите го испитувале генетскиот образец за протеини од надворешната страна на вирусот, наречен шилести протеини.  SARS-CoV-2 ги користи овие протеини за да се заклучи на клетката домаќин.

Копајќи подлабоко, истражувачите ја разгледувале еволуцијата на клучните компоненти на протеинот на шила.

Една компонента, наречена домен за врзување на рецепторот (RBD), е еден вид „кука за сечење“ што SARS-CoV-2 ја користи за да ги зафати човечките клетки. RBD на новиот вирус е неверојатно ефикасен во врзувањето за клетката – толку ефикасен, всушност, што научниците веруваат дека може да се развива само преку природна селекција.

Друг доказ што поддржува природно потекло за вирусот произлегува од она што истражувачите го нарекоа „рбет“ на SARS-CoV-2 – неговата основна молекуларна структура.

Тимот образложи дека ако научниците ќе направат синтетички создавање на нов вирус во лабораторија, ќе треба да ги позајмат неговите молекуларни подножје од вирусот веќе познат за да ги направи луѓето болни.

Но, молекуларниот ‘рбет на SARS-CoV-2 не носи никаква сличност со некој познат коронавирус кој веќе ги заразува луѓето. Наместо тоа, таа наликува на коронавируси кои се наоѓаат кај лилјаци и цицачи слични на армадило, наречени панголини – додавајќи тежина на теоријата дека новиот вирус неодамна скокнал во Кина од животни на луѓе.

„Овие две карактеристики на вирусот, мутациите во делот RBD на протекот на шилестиот и неговиот посебен ‘рбет, ја исклучуваат лабораториската манипулација како потенцијално потекло за SARS-CoV-2 “, рече Андерсен.

Џоси Голдинг го насочува истражувањето на епидемијата во Велика Британија со седиште во Велика Британија Коментирајќи ги новите откритија, таа рече дека тие се „клучно значајни за да се донесе преглед на база на докази за гласините што кружат за потеклото на вирусот ( SARS-CoV-2 ) што предизвикува COVID-19“.

Истражувачите „заклучуваат дека вирусот е производ на природна еволуција, ставајќи крај на сите шпекулации за намерно генетско инженерство“, додаде Голдинг во соопштението.

Па, како се појави вирусот што сега го зафати глобусот?

Според екипата на Андерсен, како SARS и MARC, SARS-CoV-2 веројатно еволуирала во друго животно и мутирало на патот за да го направи скокот кај луѓето.

Вирусот е исклучително сличен на коронавирусите забележани кај лилјаците, но веројатно се пресели во друг домаќин на цицачи (на пример, панголини), пред да се пресели кај луѓето.

Генетскиот клуч, според научниците, би бил еволутивна модификација во мобилната „кука“ на RBD, додека вирусот сè уште беше во друг вид. Штом се случи тоа, SARS-CoV-2 стана веднаш заразна, откако скокна за да зарази луѓе.

Како и да е, во друго сценарио, еволуцијата на механизмот за РБД предизвикувачки болести може да се случи дури откако луѓето заразени со SARS-CoV-2 .

Овие први инфекции – можеби скокање од панголин кај луѓето – би поминале неоткриени бидејќи во оваа фаза вирусот не предизвикал болест. Дури подоцна, вирусот се развил да стане способен да предизвика COVID-19, теоретизираа истражувачите.

Во моментов, тешко е да се потврди кое од двете сценарија е правилно, изјавија од тимот на Андерсен. Но, ако првиот пример е вистинит – вирус кој е подготвен да предизвика болест што го прави скокот од животни на луѓето – тогаш е можно идните појава, вклучително нови видови на коронавирус, да се уште напред, предупредуваат научниците.

Must Read

loading...