HomeЖивотен стилЗошто вие се коцкате?

Зошто вие се коцкате?

Во овие три декади го проучував коцкањето, и прашањето што најчесто беше поставувано “Зошто луѓето се коцкаат“?, и варијанта за тоа “Зошто луѓето што се коцкаат, кога повеќето луѓе постојано губат“? Сите истражувања на коцкањето покажаа дека постојат мотивирани фактори кои се од суштинско значење за центарот за коцкање, и дека ставовите кон коцкањето се позитивно поврзани со достапноста и културната прифатливост.

Сепак, оваа перспектива не ги зема предвид многуте клучни наоди и забелешки во истражувањата за коцкањето.
Истражувањата, исто така, покажаа дека не сите се коцкаат, а некои луѓе се коцкаат повеќе од другите (на пример, професионални коцкари, проблематични коцкари). Истражувањата доследно покажаа дека луѓето често се коцкаат од други причини, а не од широки социјални и економски причини. Овие други мотивации може да се разликуваат во зависност од личните карактеристики на коцкарот и видот на активност на коцкањето.

Дополнително, широките општествени и економски теории не успеваат да објаснат зошто одредени коцкарски активности се попопуларни или “зависни” од другите. Се смета дека варијациите во коцкањето се резултат на двете разлики во пристапноста и мотивацијата. Постарите луѓе имаат тенденција да избираат активности кои ја минимизираат потребата за сложено донесување одлуки или концентрации (на пример, бинго, слот-машини), додека разликите меѓу половите се припишуваат на бројни фактори, вклучувајќи варијации во сексот-социјализација, културни разлики и теории за мотивација.

Стереотипично, жените имаат тенденција да претпочитаат игри базирани на среќа, а мажите имаат тенденција да претпочитаат игри базирани на вештини. Дури и некои игри кои се претежно базирани на шанса, мажите се обидуваат да наметнат одредено ниво на вештина. На пример, покер – што луѓето го сметаат за вештина – има голем број на шанси.


Слично на тоа, мажите често, во свои сопствени мисли, го менуваат играњето на автомат за игри на среќа од случајно заснован настан во повеќе вештина активност преку когнитивни процеси како што е илузијата на контрола. Друг фактор што треба да се разгледа е дека (воопшто) жените не им се допаѓаат кога другите луѓе ги гледаат како губат.

На автомат за играње, никој не гледа дека играчот губи, па честопати е многу вина- слободно, приватно искуство. Мажите, од друга страна, дури и кога ќе изгубат големи, има мачоз приложен кон него, кој вели: “Да, изгубив 5000 денари, но можам да си го дозволам тоа.”
Варијации во мотивацијата често се забележуваат кај луѓето кои учествуваат во истата активност на коцкање. На пример, автоматите може да коцкаат за да добијат пари, за уживање и возбуда, да се дружат и да избегаат од негативни чувства. Некои луѓе се коцкаат само за една причина, додека други се коцкаат од различни причини.

Друга сложеност е дека мотивите на луѓето за коцкање имаат силна временска димензија е, тие не остануваат стабилни со текот на времето. Како што луѓето напредуваат од општествено кон редовно и конечно до прекумерно коцкање, често има значителни промени во нивните причини за коцкање. Со оглед на тоа што едно лице можеби првично се коцкаше за да ужива, возбудува и социјализира, прогресијата на проблемот со коцкањето е скоро секогаш придружено со зголемена преокупација со освојување на пари и бркање на загубите. Коцкањето е очигледно повеќеслојна отколку унитарна појава.

Како резултат на тоа, многу фактори може да станат играни на различни начини и на различни нивоа на анализа (на пример, биолошки, социјални или психолошки). Теориите може да бидат комплементарни, а не меѓусебно исклучиви, што укажува на тоа дека ограничувањата на индивидуалните теории може да се надминат преку комбинација на идеи од различни перспективи. Ова често се дискутираше порано во смисла на препораки за еклектичен пристап кон коцкање или разлика помеѓу проксималните и дисталните влијанија врз коцкањето. Меѓутоа, во најголем дел, таквите дискусии се повеќе описни отколку аналитички, а досега се направени неколку обиди за објаснување зошто придржувањето кон единствени перспективи е неодржливо.

Коцкањето е една од оние активности каде што луѓето можат да добијат нешто за ништо, и затоа некои луѓе ризикуваат. На привлечност на лотарија на пример е тоа што, за многу мал удел, поединецот може да има менување на животот на искуство (и работите се дополнително комплицирана од фактот дека повеќето лотарија играчи не гледаат на активност како коцкање). Луѓето кои уживаат да играат рулет или да се обложуваат на фудбалски натпревар уживаат во обложување или игри. На кратко, секоја активност на коцкање има своја уникатна психологија (иако постојат неспорни преклопувања).

Повеќето економисти тврдат дека коцкарите првенствено се водени од мотивот на профит. Сепак, психолошкиот доказ е огромно што другите желби влијаат врз активностите за коцкање. Едноставно кажувај, за повеќето коцкари, нашите акции се контрадикторни со желбата да се зголеми профитот. Додека јас не сум Фројд , се чини дека има цела палета на несвеснофактори кои се играат во коцкање.

На пример, ако играчите прават успешен блеф за време на картична игра, човековата природа е да сакаш да им дозволи на луѓето да знаат колку се паметни. Златното правило во покер никогаш нема да даде ништо, но човечката психа функционира на таков начин што обично сакаме да покажеме некое време. Нашата психолошка шминка, исто така, значи дека ние ќе дозволиме гордоста да стигне до минимизирање на загубите. Секогаш има игри што треба да се избегнуваат, но играчите завршуваат престојуваат во нив долго откако ќе знаат дека е грешка.

Никој од нас не сака да изгуби, за кого мислиме дека се послаби играчи, или да признаеме дека играта е премногу тешка. Колку пати играчот продолжува да игра, бидејќи тие сакаат да се обидат да го подобрат одличниот играч или да покажат, бидејќи има некој што се обидува да импресионира? Иако е клише, гордоста пред пад е вообичаена. Овие краткорочни психолошки задоволства речиси секогаш ќе имаат негативно влијание врз долгорочната добивка.Бидејќи постојат многу нефинансиски видови награди од многу различни извори додека се коцка, некои луѓе гледаат загуби како цена на влезот. На овие играчи (и јас се вклучуваат како еден од нив), освојувањето може да биде бонус.

Сепак, повеќето од нас не сакаат да губат – и ние особено не сакаме постојано губење, без разлика дали постојат други видови засилување. Во студената светлина на денот, сите ние сме рационални човечки суштества. Во висина на акција, рационалноста често излегува од прозорецот. Го сторив тоа на масата за рулет и стоев пред машина за игри. Додека се коцкав се чувствував семоќен. Само откако ќе си одам без пари, нефинансиските награди се краткорочни и не вредат.

Разбирањето на сопствените психолошки мотиви е јасно важно при коцкање. Повеќето играчи ги знаат стратегиите што треба да ги усвојат, но не ги применуваат во реални услови за коцкање. Играчите не ги немаат информациите. Многу е попрофитабилно да дознаеме зошто не ги применуваме лекциите што ги научивме, а потоа да се осигураме дека ги применуваме. Додека ние не ги разбереме и не ги контролираме сопствените мотиви – вклучувајќи ги и несвесните – не можеме најдобро да ги играме.

Затоа е најдобро во општо да не играме затоа што знаеме сите “Куќата секогаш добива“. 

Must Read

loading...