HomeЗдравјеИзмени на нокти - причини и третман

Измени на нокти – причини и третман

Функцијата на ноктите е да се заштити крајот дел на прст од повреда, помага во подигање на мали предмети и го подобрува чувството на лесен допир, и произлегува од ќелиите на матрицата на ноктите, што понекогаш може да се види како бел младата месечина (lunula) во подлогата на ноктот.

Дистрофија на ноктите укажува на нарушување на растот на ноктите што може да биде предизвикано од различни состојби како што се:

 • траума,
 • инфекција
 • воспаление,
 • тумори,
 • наследни нарушувања на кожата и
 • ноктите и системските болести, а најчесто и најважно, ќе бидат дискутирани подолу.

onychomycosis

Онјомикозата е габична инфекција на ноктите и предизвикува 50 до 60% деформација на ноктите. Фрекфенцијата на популацијата во развиените земји е до 8%. До 10 пати повеќе од ноктите се почести на нозете, отколку на рацете.

Најчестите причини за инфекција на ноктите на нозете се дерматофитите (на пр. Trichophyton rubrum), а таквата инфекција се нарекува лак за нокти.

Најчеста причина за инфекција на ноктите на рацете е Кандида албиканс. Инфекцијата, исто така, може да биде предизвикана од не-mermoidal калапи како што се Aspergillus и Fusarium, и најчесто предизвикуваат инфекција на ноктите на нозете.

Факторите на ризик се:

 • време,
 • пливање,
 • tinea pedis (инфекција на нозе со дерматофити),
 • псоријаза ,
 • дијабетес,
 • имунодефициенција,
 • генетска предиспозиција,
 • ономикозата е присутна кај домородното население.

На заразените нокти постојат бели или жолти дамки и деформации. Најчестите промени се случуваат на работ на ноктот, често палецот на ногата, и од таму се шири. Ноктите често се згуснуваат и се одделени од лежиштата.

Дијагнозата се базира на појава на промени, микроскопско испитување на примерокот и култура на чип култура.

Се третира со орален антифунгален тербинафин или итраконазол.

stapala

Хроничен параноичен

Паронил е инфекција на кожата и ноктите . Често се случува кај луѓе кои постојано се изложени на надразнувачи и алергени и на луѓе чии раце се често влажни како што се бармени, миење садови и домаќинки. Таа, исто така може да биде поврзана со псоријаза и атопичен дерматитис.

Промените честопати се колонизираат со габи и бактерии. На работ на ноктите е болно, црвени и набабрени , и на крајот води до губење на кожата и изложеност на надразнувачи матрица што резултира со нарушувања на ноктите раст , и се формираат попречни и надолжни жлебови на ноктите.

Дијагнозата се базира на појавата на промените, а третманот се состои од чување на раката сува колку што е можно и со користење на ракавици. Кортикостероидите, исто така, може да се администрираат локално, а опцијата за болест која не реагира на конзервативен третман исто така е хируршки третман.

Псоријаза

Псоријазата е честа, хронична, воспалителна болест која предизвикува кожа, ноктите и системските симптоми. Псоријазата се јавува кај 55% од пациентите со псоријаза и често се поврзува со псоријаза на кожата. Исто така, постојат и до 90% од псоријатичниот артритис, и ова се верува дека се должи на фактот дека зглобовите најблиски до ноктите често се засегнати.

Може да се појават различни промени на ноктите:

 • несоодветни вдлабнувања,
 • бели дамки,
 • црвени точки во лунули,
 • нафтени дамки,
 • колапс на ноктите,
 • одвојувајќи го ноктот од основата,
 • задебелување на ноктите и крварење под ноктите.

Дијагнозата се базира на симптоми, и бидејќи симптомите може да личат на оние на никотин -тип на никотин , потребно е да се исклучи.

Полесни случаи се третираат со топични кортикостероиди и аналози на витамин Д , и тежината на системска администрација на биолошки лекови.

race

Планоцелуларен карцином на ноктите

Сквамозен карцином е најчест малиген тумор на ноктите и најчесто се јавува кај постарите луѓе, претежно мажи.

Факторите на ризик се:

 • траума,
 • изложеност на радијација,
 • пушење
 • инфекција со HPV16 и 18.

Симптомите се претежно неспецифични , што доведува до подоцнежна дијагноза. Можните симптоми се:

 • задебелување на ноктот,
 • одвојувајќи го ноктот од основата,
 • надолжни црвени линии на ноктите,
 • брадавици,
 • paronihija
 • и масата под ноктите.

Дијагнозата е направена со биопсија и се третира хируршки, и ако се инфилтрира во коската со ампутација на прстот.

Меланома Точка

Ноктите на меланом се ретки, со 1 до 3% бели меланоми и 15 до 30% меланом кај потемни популации на кожата.

Во две третини од случаите присутни со темно, надолжни линии на ноктите, а третата третина како безбоен маса или деформација на ноктите.

Знаци кои укажуваат на темни линии поширок од 3 мм кои се формираат или се менуваат во зрелата возраст, се наоѓа на една шајка, и релативно брз пораст, поврзани со деформација на ноктите, или заврши околу кутикулите.

Дијагнозата често се занемарува и затоа прогнозата е лоша. Дијагностициран со биопсија на ноктот матрица, и се третира хируршки и, доколку е потребно, со системска терапија.

ostoporoza

Симптоми на системски болести на ноктите

Попречни жлебови (линија на Beau, onomassage)

Линиите на Beau се предизвикани од привремено запирање на формирањето на супстанцата од која се прави ноктот, што се манифестира како жлеб кој се движи по должината на ноктите додека растат ноктите.

Причините се:

 • локална траума (на пример, маникир, несоодветна обувка),
 • локална болест (дерматитис, параххима – воспаление на границата на кожата и ноктите),
 • лекови (ретиноиди, хемотерапија),
 • вирусни заболувања (рак на нога и болест на устата),
 • пемфигус (автоимуна болест која предизвикува рани на кожата и мукозните мембрани),
 • Кавасаки-ова болест (воспаление на крвните садови во телото).

Синдром на жолтелен нокти

Жолтиот нокен синдром се карактеризира со пулмонална болест, лимфедема и жолти нокти кои растат бавно. Ноктите стануваат подебели и ја губат кожата и долго.

Клуббинг

Клубувањето е задебелување на прстите и искривување на ноктите што најчесто се поврзува со белодробни и срцеви заболувања.

Тироидна акропатија

Тироидната жлезда Acropahy е ретка манифестација на Грејвс-овата болест, која се карактеризира со прстенести прсти, отекување на раката и ногата и формирање на коските на екстремитетите.

Речиси секогаш е поврзан со оток како восок и сува кожа на предниот дел на бутот (прелилиум микс) и проекција на окципитал (egzoftalmus).

Линдзи нокти (полу-полу)

Тие се во хронична бубрежна инсуфициенција. Половината на ноктите е бела, а половината е розова, црвена или кафеава.

Koilonihija

Коилонихија или ноктите кои носат нокти, е асоцирана со анемија предизвикана од дефицит на железо, а деформацијата може да биде професионална.

Тери ноктите

Бели нокти со розева лента на врвот. Причината може да биде возраста, но исто така и цироза на црниот дроб, откажување на бубрезите , срцеви заболувања или дијабетес.

Must Read

loading...