HomeЗдравјеДали има секс после рак?

Дали има секс после рак?

Кога една жена дознава дека има рак, нејзиното прво прашање најверојатно нема да биде: “Значи, што значи ова за мојот сексуален живот?” Сепак, кога жените одат на третман за гинеколошки или репродуктивен рак (кои влијаат на грлото на матката, ендометриумот, јајниците, вулвата или градите), физичкиот и психолошкиот пад може да доведе до разурнувачки проблеми во нивните интимни односи .

Многу двојки се борат.

А 2015 студија на пациентите со рак гинеколошки на Универзитетот во Колорадо Факултетот за медицина , презентирани на годишната средба на Американското друштво за клиничка онкологија , покажа дека субјекти имале еден во шест шанси да бараат паровите терапија, еден од шест шанси за одвојување , и една од шесте шанси да се разведат. Всушност, пациентите со помала веројатност да го видат својот рак се враќаат отколку да ги видат нивните романтични врски.

Водечкиот истражувач во таа студија за УЗ,  Сакех Р. Гунтупали, доктор на науки , споделува повеќе наоди и сознанија во неговата книга ” Сексот и ракот: интимност, романса и љубов по дијагностицирање и лекување” во книгата ” Сексот и ракот” од 2017 година . Неговиот ко-автор е Мериан Каринч, пациент на неговото кое пропишувало плодно за здравјето и човечкото однесување.

Во телефонско интервју со секојдневното здравство, двајцата разговараа за ефектот од лекувањето на ракот врз сексуалната функција; паровите кои се распаѓаат и оние што стануваат посилни; и работите што секој пациент и нејзиниот партнер можат да направат за да најдат емоционална блискост и физичко задоволство.

Секојдневието Здравство: докторите обично кажуваат на жените пациенти како третмани со рак може да влијаат врз нивниот сексуален живот?

Сахет Гунтупали: Не. Имаме разумно добри податоци што излегоа од Харвард пред неколку години и го поставивме прашањето: “Колкав процент од лекарите го издигнаа интимниот живот на жената по дијагноза на рак?” Она што го откривме беше само за 10 до 14 проценти од докторите го донесоа. Многу малку пациенти го раѓаат, исто така. Мислам дека една од причините што не им е дека тие се срамат. Исто така, пациентите со рак имаат тенденција да бидат навистина фокусирани на лекување, лекување, лекување и лекување, лекување, лекување. Тој вид ги превзема нивните животи. Значи, тие не прашуваат за [секс и интимност] дури и ако мислат дека тоа би можело да биде важно, дури и ако нивниот партнер мисли дека тоа би можело да биде важно.

Maryann Karinch: Треба да споменам дека постои еден вид третман кој бара разговор за вашиот интимен живот барем малку со вашиот лекар. Тоа е брахитерапија. [Кога се користи за лекување на рак на грлото на матката, брахитерапијата вклучува вметнување метален цилиндар исполнет со озрачен материјал во вагината]. Ако влезете во таква терапија, неопходно е да разговарате за тоа како ќе ги решавате проблемите што доаѓаат заедно со неа. [Вагиналното отворање може да стане тесно и нефлексибилно како резултат на третманот; за да се спречи ова, пациентите треба да имаат секс неколку пати неделно или да користат уред наречен вагинален дилататор.] Инаку, тие ќе се затвори засекогаш.

ЕХ: Што е со другите физички промени што влијаат на сексуалноста?Некои од жените што ги интервјуиравте за вашата книга беа трауматизирани од губењето на косата од хемо, на пример.

Г.С .: За многу жени, косата е многу очигледен знак за нивната женственост и сексуалност. Многу жени ни рекоа дека кога ја изгубиле косата, чувствувале дека изгубиле дел од нивната женственост. Истото важи и за градите. Кога имате рак на дојка и ја отстранувате градите, или ќе ја измешате градата од операцијата, тоа може да биде многу, многу катастрофално.

МК: Оние надворешни знаци на женственост – кога ги нема, ги нема. Вие се чувствувате етикетирани. Се чувствувате, дури и со перика на кога шетате низ продавница за храна, луѓето те гледаат. Вие сте само свесни за фактот дека овој дел од вас го нема.

Г.Г .: Една од потажните работи што ги гледам во нашиот здравствен систем е кога јајниците се отстрануваат од вид на непријателство. Јајниците се мозокот зад целата сексуална операција. Тие прават естроген. Тие прават сите работи што ви се потребни за циклусот на сексуален одговор. Ги отстрануваме, очигледно, ако се заболени, но за тоа треба да бидеме навистина внимателни. Треба да имаме многу долга дискусија со нашите пациенти за тоа какви се ефектите.

ЕХ: Дали јајниците се важни дури и по менопаузата?

Г.Г .: Секако. Сметаме дека јајниците всушност прават некои естрогени додека жената не е помеѓу 60 и 65 години. Друга работа е тоа што, се повеќе и повеќе, ние учиме дека она што се чини дека е рак на јајници е, всушност, фалопски рак на цевка. И фалопиевите цевки имаат апсолутно никаква функција освен да носат јајце од јајниците до матката. Така можеме да ги поштедиме јајниците и да ги земеме фалопиевите цевки ако треба.

ЕХ: Во вашата книга ги опишувате пациентите со рак кои ги истераа своите партнери емотивно, како и партнерите кои се дистанцираа себеси. Зошто се случи ова?

МК: Постојат неколку различни перспективи. Жената која има отстранувани гради или која има некоја друга значајна операција може да се почувствува грда. Значи, партнерот можеби не знае како да одговори на тоа. Во текот на интервјуата со некои парови, сфатив дека во еден случај, барем еден од членовите на двојката бил физички отфрлен од она што се случило со партнерот. Таа не можеше да стане интимно, бидејќи – тоа беше лезбејска двојка – таа само го најде својот партнер грдо, искрено.

Другата работа е во текот на лекувањето да станеш вид на деликатна. Може да биде повраќање. Може да бидете многу слаби и бледи поради хемотерапија. Значи, партнерот не сака да те оштети. Има чувство на “О, ти си деликатна работа. Не можам да бидам интимен со тебе затоа што не можеш да се справиш со тоа. “Но, не сакаш да го изгубиш допирот само затоа што има моменти кога не можеш да имаш целосен сексуален однос. Во ред е. Чувајте ја интимата.

Постојат многу различни работи што можете да ги направите за да станете блиски и да допрете и да почувствувате љубов и топлина од друга личност. Сакате да бидете способни да се чувствувате емотивно исполнети, како и физички исполнети.

Г.Г.: Во книгата ние профилираме двојка, Алис и Крег. Таа имаше рак на јајниците, кој се врати, и единствениот начин да се отстрани сето тоа беше да се отстрани нејзиниот мочен меур, нејзиниот ректум и нејзината вагина. Значи таа не можеше да има функционален секс на нормален начин на кој размислуваме за тоа. Таа, исто така, заврши со колостома торба и уростомија торба [да се соберат урина и измет].

Кога била дијагностицирана Алис, таа и Крег биле неколку во четириесеттите години, кои имале многу здрав сексуален живот и брак. Во книгата Алис отворено се зборува за секс по операција. Таа се уште е во состојба да постигне оргазам – тоа е само поинаква. Таа, исто така, зборува за тоа како таа и Крег ги обновиле своите интимни животи. Една од работите што ги направи Крег беше тој купи Харли. Тој става кожна јакна и заедно одат на коњи низ планините во Колорадо. Таа вели дека ги донела толку многу поблиску отколку што порано.

Мислам дека [хирургијата на ракот] може да влијае на сексуалната желба и сликата на телото, но постојат начини да се изгради од тоа.

ЕХ: Можете ли да зборувате за некои едноставни работи што пациентот за рак и нејзиниот партнер можат да направат за да постигнат повеќе сексуално задоволство?

Г.Г .: Мислам дека е навистина важно пациентите да користат многу добар лубрикант. Без подмачкување сексот може да биде доста болен за жена која има направено зрачна терапија или значајна операција на вагината. Имав двојки ми кажуваа дека наоѓањето добар лубрикант всушност го спаси нивниот брак. Тоа беше инвестиција од 20 долари што тие сакаа да знаат за порано.

МК: Постојат многу разлики меѓу маслата за подмачкување, па затоа е важно да бидете сигурни дека ќе го добиете оној кој ќе работи за вас. [ Сексот и ракот препорачуваат да бараат подмачкувачки гел кој обезбедува релативно долготраен лизгање и не е воден или леплив. Водо-базирани, растворливи во вода, без мирис и не-боење мази за подмачкување имаат тенденција да работат најдобро.]

ЕХ: Ги интервјуиравте паровите кои ви кажаа дека ракот ги раздвоил, но исто така и паровите кои ви кажувале дека ракот ги приближил заедно.

МК: Тоа е повик за будење. За неколку тоа е како, го имаме овој однос и има многу димензии. Дали ја заборавивме димензијата? Дали го заборавивме емоционалното? Дали го заборавивме сексуалното? Понекогаш ракот всушност може да направи пресврт за двојката. Во повеќе од една прилика во интервјуата со пациенти, откривме дека ракот има нето позитивен ефект врз врската.

Г.С .: Тоа е многу интересно, бидејќи јас не мислам дека Мериан или јас навистина тоа го очекував. Кога ја направивме студијата, еден од коментарите на истражувањето беше “Д-р. Значи и така го спасив мојот брак и мојот живот. Мојот сопруг и јас се упативме кон развод; тогаш ми се дијагностицира рак и се согласивме дека ќе остане со мене низ процесот. Повторно се вљубивме, само затоа што тој беше толку емотивно и емотивно достапен “.

Сега тие се заедно и нивниот брак е посилен.

Must Read

loading...