HomeЗдравјеШто прави витаминот Д на вашето тело

Што прави витаминот Д на вашето тело

Витаминот Д привлече големо внимание во последниве години. Тоа е затоа што многумина од нас не добиваат доволно од „витаминот за сончање“, така наречен затоа што нашите тела го произведуваат природно како одговор на сончевата светлина (поради што многумина од нас имаат недостаток). Дополнително, истражувањето покажа дека соодветните нивоа на витамин Д може да имаат широки здравствени придобивки, од тоа колку добро функционираат основните системи на нашето тело до колку долго живееме. Еве што прави витаминот Д за вашето тело, според експертите. Прочитајте за да дознаете повеќе – и за да го осигурате вашето здравје и здравјето на другите, не пропуштајте ги овие сигурни знаци дека КОВИД ве повредува — дури и по негативен тест 

Витаминот Д може да ви помогне да живеете подолго

Витаминот Д

Според една студија објавена во Journal of Nutrition , витаминот Д може да ги издолжи вашите теломери, деловите од клетките кои содржат информации за ДНК и служат како биолошки маркери на стареењето. (Теломерите се скратуваат како што старееме, а кога тие стануваат прекратки, клетката умира.) Истражувачите откриле дека средовечните возрасни кои имале повисоки концентрации на витамин Д во крвта имале подолги теломери. Прегледот на студиите од 2021 година го донесе истиот заклучок, велејќи дека суплементацијата на витамин Д може да има „потенцијално корисни ефекти врз стареењето и болестите поврзани со стареењето“.

Може да го намали ризикот од рак

istrazuvanje

Некои студии покажаа дека недостатокот на витамин Д е поврзан со зголемен ризик од неколку видови на рак, вклучително дојка, дебело црево, простата, леукемија, лимфом и меланом. Сепак, податоците се измешани. Еден преглед на студии покажа дека повисоките нивоа на витамин Д не го намалуваат ризикот од рак на желудникот, простатата или хранопроводникот, но може да го намалат ризикот од рак на дебелото црево, додека прегледот на студии од 2021 година покажа дека „нема статистички значајно ефикасно дејство на витаминот Д врз рак на дојка.”

Витаминот Д може да заштити од КОВИД-19

maska

На почетокот на пандемијата, веѓите се подигнаа кога една шпанска студија покажа дека 82% од хоспитализираните пациенти со ХОВИД имале недостаток на витамин Д, што укажува на тоа дека витаминот може да биде заштитен од коронавирусот. Тие наоди се одржаа, а други студии покажаа дека витаминот Д може дури и да ве заштити од заразување со КОВИД: Според мета-анализата од 54 студии од декември 2021 година објавени во Frontiers in Public Health , недостатокот и недостатокот на витамин Д се поврзани со поголем ризик на инфекција со КОВИД, хоспитализација, прием во ИЦУ и смрт.  

Го подобрува здравјето на коските

 здравјето на коските

Малку познат факт: нашите коски постојано се распаѓаат и се обновуваат. Тоа го прави витаминот Д витална хранлива материја. Му помага на телото да го апсорбира калциумот, кој е неопходен за формирање на коските. „Внесувањето доволно калциум и витамин Д во вашата исхрана може да помогне да се одржи јачината на коските и да се намали ризикот од развој на остеопороза“, велат од Националниот институт за здравје.

Помага во регулирање на вашиот имунолошки систем

имунолошки систем

Витаминот Д го поддржува имунолошкиот систем помагајќи да функционираат белите крвни зрнца. Исто така, помага да се регулира одговорот на имунолошкиот систем за да не стане премногу активен. Витаминот Д исто така може да игра улога во намалувањето на ризикот од автоимуни состојби како мултиплекс склероза, дијабетес тип 2 и лупус. 

Колку витамин Д ви е потребен? 

vitamini penje

Околу 40% од Американците имаат недостаток на витамин Д. Канцеларијата за додатоци во исхраната им препорачува на возрасните да консумираат 600 IU витамин Д дневно помеѓу храната и додатоците. (Сепак, оваа препорака е контроверзна и многу експерти велат дека треба да биде повисока.)

Витаминот Д се наоѓа во храна како лосос, жолчки од јајце, печурки и збогатено млеко, сок и житарки. Сепак, може да биде тешко до тешко да се добие целиот витамин Д што ви е потребен од храната, па затоа може да биде потребно дополнување. Збор на претпазливост: Витаминот Д е витамин растворлив во масти, што значи дека вишокот на количини се складира во телото. Земањето премногу може да биде токсично (иако тоа е ретка појава). Добра идеја е да добиете совет од вашиот лекар пред да започнете каков било додаток. И за да го живеете својот најздрав живот, не пропуштајте го овој совет кој спасува животи.

Must Read

loading...