HomeЗдравјеПијте кафе и можеби ќе живеете подолго

Пијте кафе и можеби ќе живеете подолго

Ако сте љбител на кафе, новите истражувања може да ви го одземат денот. Во најголемата студија од ваков вид, научниците од Националниот институт за рак и националниот институт за здравство откриле дека колку повеќе пијат поединци кафе , толку подолго ќе живеат.

„Забележавме инверзна асоцијација за пиење кафе со морталитет, вклучувајќи ги и оние што пијат филтрирано, инстантно и без кофеинско кафе.

Врз основа на податоците за скоро половина милион британски народ, студијата, објавена во изданието на „ ЈАМА интерна медицина“ на 2 јули , објави дека оние кои уживале по една шолја кафе на ден, имаат 8 проценти помал ризик од рана смрт, додека оние кои пиеле осум или повеќе чаши на ден го намалуваат ризикот за 14 проценти, во споредба со оние кои не пиеле кафе.

Покажувајќи доказ дека кафето може да биде здраво

Додека студијата е ограничена со строго набудување, а не клиничко испитување засновано на случајно избрани учесници, д-р Лоффилд вели дека истражувањето придонесува за поголем број научни истражувања кои покажуваат дека кафето може да има корисни здравствени ефекти.  

„Истражувањата во изминатите 10 години откриле добри докази дека пиењето кафе во умерени количини го намалува ризикот од срцеви заболувања , дијабетес [тип 2] , мозочен удар и Паркинсоновата болест , меѓу другите состојби“, вели Сара Самаан, д-р, кардиолог во центарот на срцето „Baylor Scott & White Legacy Heart“ во Плано, Тексас и автор на најдобри практики за здраво срце . „Оваа студија е особено силна затоа што вклучува над 500.000 учесници“.

Самаан, кој не бил вклучен во студијата, забележува дека едно изненадувачко откритие е дека дури и тешките пијалаци кафе се чини дека имаат помал ризик од смрт од срцеви заболувања и карцином, додека некои помали студии сугерираат дека пиење повеќе од три чаши на ден. може да биде контрапродуктивно за здравјето на срцето.

Предметите во тековната набудувачка истрага имале просечна возраст од 57 години и биле следени во текот на 10 години. За тоа време, 14.255 умреле. Лоффилд и нејзините колеги ги засновале своите наоди на демографски, начин на живот и генетските податоци. Тие ги проценија потенцијалните збунувачки фактори, вклучително и пушење, употреба на алкохол, консумирање чај, раса, ниво на образование, физичка активност и индекс на телесна маса (БМИ).

Како кофеинот се вметнува во наодите?

Лоффилд вели дека била неверојатно изненадена кога открила дека генетските разлики кои влијаат на кофеинскиот метаболизам не ги менуваат резултатите.

Некои луѓе го обработуваат кофеинот во нивните тела побавно или побрзо во зависност од нивните гени.

Авторите забележаа дека неколку претходни студии сугерираат дека алкохоличари со гени кои влијаат на метаболизмот на кофеинот може да бидат под зголемен ризик од кардиоваскуларни заболувања. Меѓутоа, ова ново истражување открило дека генетските варијанти за кофеин метаболизам не прават разлика во однос на долговечноста.

Самаан истакна дека не е кофеинот што се чини дека го намалува ризикот од смртност. „Тука нема докази дека излегувањето и купувањето енергетски пијалоци или апчиња кофеин е безбедно или корисно“, вели таа.

Самаан исто така одржува загриженост за ефектите од пиење осум или повеќе чаши на ден.

„Повеќето луѓе не би се чувствувале добро да пијат толку многу, и јас дефинитивно не би го препорачала“, вели таа. „Зачуденоста, вознемиреноста , несоницата и ГЕРД (гастроезофагеална рефлуксна болест) може да не те убијат, но може да има значителен ефект врз квалитетот на животот“.

Што е со кафето што се појавува за да се зголеми долговечноста?

Авторите на студијата посочуваат дека не-кофеинските компоненти можат да стојат позади инверзната поврзаност помеѓу кафето и морталитетот.

„Постојат повеќе од илјада хемиски соединенија во кафето, вклучително и разни антиоксиданти, како и супстанции што можат да влијаат на воспалението и метаболизмот на енергијата“, вели Лофтфилд.

Антиоксидансите во кафето не само што можат да го намалат воспалението, според „Самаан“, туку и да ја подобрат чувствителноста на инсулин и да помогнат во нормализирање на функцијата на крвните садови во срцето и другите органи.

Авторите на студијата заклучиле дека нивните наоди овозможуваат дополнително уверување дека пиењето кафе може да биде дел од здравата исхрана. „За луѓето кои уживаат во добра шолја кафе и немаат никакви несакани ефекти како што се кисело рефлукс, брз отчук на срцето или вознемиреност со кафе, можете да уживате во утринското joо со чиста совест“, вели Самаан.

Must Read

loading...