HomeЗдравјеНапади на паника - значење, симптоми и како да ги контролираат

Напади на паника – значење, симптоми и како да ги контролираат

Паничен напад е ненадејно чувство на многу силен страв и уплашеност, или чувство на непријатност што носи серија на психосоматски симптоми.

Обично нападите на паника се манифестираат слично на физичките реакции на реалната опасност, иако во такви случаи тоа не постои. Тие понекогаш се појавуваат во ситуации кога едно лице се плаши од минатото, но исто така може да појави без видлива причина.

Нападот на паника во сон или непосредно пред да потонете во сон е исто така честа појава и може да личи на познат грч или празнина е предизвикана од чувството на паѓање што сите го искусивме во првата фаза на спиење.

Откако ќе се случи паничен напад, може да се развијат ирационални стравови или фобии за ситуациите што доведоа до нападот.

Таквите стравови и фобии во голема мера можат да влијаат врз начинот на живот, со кој луѓето имаат тенденција да ги избегнуваат сите такви ситуации и места, што во голема мера ги попречува нивните животи.

Паничен напади кај повеќето луѓе се случуваат само еднаш во нивниот живот, но во некои случаи тие можат да влезат во панични нарушувања .

Анксиозност напади

Анксиозноста или анксиозноста понекогаш се користат во ист контекст како паника, иако концептот на анксиозност подразбира пошироко значење. Во психијатриската пракса, постојат три типа на анксиозност:

 • фобии,
 • општа вознемиреност,
 • панично растројство.

Паничното нарушување, кое припаѓа на поширока група анксиозни нарушувања , најчесто се дијагностицира кај луѓе кои страдаат од чести панични напади. 

Кои се паничните нарушувања?

Панични нарушувања вклучуваат присуство на повторени напади, кои се случуваат најмалку еднаш месечно, како и загриженост за можните последици од нападите на паника или значително изменето однесување поврзано со нападите.

Тие се најчести кај мажи на возраст меѓу 20 и 40 години, а кај жени на возраст од 30 до 50 години .

Жените се два пати поверојатно да страдаат од напади на паника, каде што обично се јавуваат во одредени фази на хормоналниот циклус, поточно – една недела пред вашиот период, како и за време на бременоста, и кратко по раѓањето.

Се претпоставува дека со тенденција да се развие оваа болест е наследна. Слично на тоа, паничните напади можат да бидат поврзани со одредени респираторни заболувања.

Научната студија објавена во списанието InPsych: Билтенот на австралиското општество Ltd Психолошки укажува дека повеќето пациенти кои страдаат од хронична опструктивна белодробна болест, исто така, имаат десет пати повеќе проблеми со напади на паника и анксиозност симптоми во споредба со општата популација.

Паника напади – Симптоми

Паничниот напад се карактеризира со акутна реакција на стравот што е исклучително интензивна и има бројни несакани ефекти.

Овој тип напад може, но нема, да има надворешна причина или провокативна стимулација.

Вообичаените симптоми кои ги придружуваат паничните напади се:

 • забрзан пулс, мачнина или прескокнување на срцето ,
 • силно вознемирување,
 • потење или треперење,
 • нарушен баланс,
 • навила топлина,
 • просперитетот, понекогаш со чувство на гушење,
 • болка во градите,
 • мускул треперење на целото тело,
 • гадење или слабост,
 • вртоглавица или несвестица,
 • нарушен или заматен вид,
 • малаксаност или трпнење,
 • чувството на “губење на разумот”,
 • страв од смрт.

Стравот од необјаснети физички симптоми  кои ги придружуваат паничните напади, исто така, е симптом на паничен напад.

Луѓето не можат да предвидат кога ќе се случи следниот напад и помеѓу епизодите се многу загрижени и живеат во страв од следната таква ситуација. 

Имајте на ум дека вие не мора да ги доживеете сите симптоми на панични напади. Исто така, со оглед на индивидуалноста на секој паничен напад, можно е да имате некои симптоми кои не се наведени погоре.

depresija

Панични напади – форум

Кога страдате од панични напади или вознемирувања, понекогаш не е толку важно да го слушате објективното мислење на експертот за да ги слушате искуствата на оние кои се соочуваат со исти искушенија.

И кај нашите читатели, има голем број на оние кои веќе се обиделе да го третираат овој проблем традиционално, но исто така и на алтернативни начини. Но, понекогаш ги разбирате само оние кои навистина знаат како сте, а нивните искуства ве потсетуваат дека не сте сами. 

Панични напади и како да се ослободат од нив

Читајќи ги искуствата од луѓето, забележавме дека многумина тврдат дека употребата на таблети, првенствено алпразолам (Xanax), е еден од најчесто препишаните начини за сузбивање на нападите. Сепак, во многу случаи, дејството на овие таблети е само привремено и има потенцијални несакани ефекти.

Покрај тоа, таблетите треба да се земаат редовно, бидејќи нивното делување е превентивно. Но, како да се ослободат од паничните напади и што да направат кога се случува нападот?

Нападот од паника се случува одеднаш, и може да трае само неколку секунди или повеќе од неколку часа. Ова се некои од начините за олеснување на паничките напади:

Вежби за дишење

Во голем број случаи, паничниот напад е придружен со хипервентилација. Правилното дишење (дијафрагмата) го обновува балансот на кислородот и јаглерод диоксидот во крвта и помага при симптоми.

Затегнување на мускулите во телото

Некои терапевти препорачуваат да се напрегаат секој мускул во телото меѓу три и пет пати во текот на напад на паника. Се препорачува да се седне, затегнете мускулите на сето ова да биде толку затегнати колку што е можно додека го држите вашиот здив.

Потоа се релаксирајте, длабоко вдишувајте и повторувајте додека не се повлече паничниот напад. Смисла на физичка подготвеност и свест за сопственото тело потиснува огромна смисла на губење на контрола и недостаток на поврзаност помеѓу умот и телото, особено кога френетично се обидува да дишат и немаат чувство дека го дишете додека воздух влегува во белите дробови, како вашето тело не е вашето тело. 

Промена на животната средина

Промената на околината често е најбрз начин за ублажување на паничниот напад. Ако сте во куќата, излезете. Ако сте во автомобил, застанете и одете. Промената на животната средина е доволна за многумина да го потиснат нападот.

Фокусна свест

Фокусираната свест е терминот на современата варијација на античкиот индиски период на часови, прифатен на овој начин во современата психологија во однесувањето.

Станува збор за свесност за тековното искуство и совладување на ова искуство преку свесност. Станува збор за тоа да се биде во моментов, наместо да биде зафатен со мисли и обврски, што е најчестата ситуација во денешниот зафатен животен стил.

Состојбата на фокусирана свест може да се постигне со концентрација и размислување на секој, па дури и на најмалиот дел од телото .

Процедура која им помага на голем број луѓе

Вежбата која им помага на голем број луѓе се состои од 7 чекори .  

 1. Ставете ја раката на нешто цврсто.
 2. Наведете ги петте работи што ги гледате.
 3. Наведете ги четирите работи што ги слушате.
 4. Наведете три работи што можете да ги мирисате.
 5. Наведете две работи што можете да ги почувствувате со допирање.
 6. Се фокусира на вкусот во устата.
 7. Повторете ги истите чекори во друга соба.

Доверба на другите

Ако сте во општеството, тоа ви помага кога им верувате на другите и им кажете како се чувствувате. Нивната поддршка може да го олесни вашиот паничен напад со додадена корист што ќе разберете дека луѓето околу вас разбираат и сакаат да ви помогнат.

Чувството на непријатност и срам поради нападите на паника е уште една димензија на овој напад. Срамоте и се плашам дека понекогаш ќе бидете срамни и ќе доведат до напад. 

Како да ги контролирате нападите на паника?

Секој кој се соочил со нив најмногу е заинтересиран да спречи напади на паника. Паничните напади можат да бидат многу непријатни, и често предизвикуваат страв и мисла да им се повторат.

Сепак, важно е да се знае дека тие се физички безопасни и може да се контролираат со помош на лекови, но исто така и со помош на неколку методи за релаксација.

Дури и кога често страдате од напади на паника,  лековите не треба секогаш да бидат прв избор.

Ако се најдете во ситуација на паника, важно е да се запамети дека ништо нема да се случи ужасно. На овој начин, можете да ги ублажите последиците од таканаречениот “друг страв”, кој е страв од панични напади, и често тоа може да доведе до тоа.

Различни стравови, без разлика дали се вистински или ирационални , се јавуваат кај повеќето луѓе. Сепак, проблемите се јавуваат кога тие се проследени со симптоми кои стравуваат да се претворат во паничен напад.

Поради оваа причина, мораме да го почитуваме стравот и реакцијата на нашето тело да се плашиме.

Кога напади на паника, страв е на некој начин својата кауза и сите реакции кои го придружуваат последици. Успешно да се надминат напади на паника, за почеток треба да се соочат со стравот, а потоа да се запознаете со сите симптоми кои ги придружуваат, и да научат да го контролираат.

Како да се контролира стравот?

Како што претходно рековме, напади на паника може да се случи без очигледна причина, но тие најчесто се резултат на некои реални стравувања дека ги носиме во себе, иако често тие самите не можат да се идентификуваат – дали тоа да биде страв од отфрлање, несигурност и недостаток на доверба или Нешто слично.

Визуелизирање на твојот страв

Обидете се да го разберете и визуелизирате вашиот страв и настаните што предизвикуваат паника. Ако ги препознаете причините за паничните напади, ќе бидете во можност да ги контролирате полесно и лесно.

Тогаш, кога не знаеме зошто се случуваат панични напади, тие може да изгледаат посериозни и потешки за надминување.

Но, ако ги сфатиме нашите стравови, во времето на паничниот напад ќе можеме да дознаеме што води кон тоа, и бидејќи во основа се ирационални стравови, полесно е да се справат со нив.

На пример, ако паничните напади се случуваат пред да се појават пред голем број луѓе, постои можност тие да бидат поради несигурност или страв да се каже нешто погрешно.

Во такви ситуации, знаејќи ја причината за паничните напади, ќе можеме да дејствуваме на него со помош на следните два чекора.

1. Замислете ја најлошата можна ситуација

Често нашите стравови се многу поголеми од самата сериозност на ситуацијата. Иако во повеќето случаи ќе добиете совет да размислувате позитивно и нема причина да се плашите, факт е дека постои.

Ако сте “треснати под килимот” и молеше да размислите така, веројатно ќе биде уште поголем. Обидете се да ја визуелизирате најлошата можна ситуација за да видите дека сама по себе не е толку страшно.

Во претходниот пример, размислете за што навистина би се случило да се каже нешто погрешно и какви би биле последиците. Веројатно не, но ако дозволите стравот од контрола на резултатот што можеше да го предизвикате.

2. Соочите се 

Лице со ситуации кои предизвикуваат панични напади. Најлошото што може да направите е да ги избегнете сите ситуации и места што можат да доведат до напади на паника. Во овој случај, свесно ќе им дозволите на т.н. “уште еден страв” за да те надминат.

Бегањето и стравот од панични напади честопати може да бидат причина, но ако сте соочени со вакви ситуации, порано и подоцна ќе разберете дека не постои вистинска причина за нив .

Во овој пример, наместо да избегнувате настапи пред голем број луѓе, обидете се да учествувате што е можно повеќе во нив. Иако во почетокот може да изгледа тешко, по некое време ќе научите да се однесувате во такви ситуации и да ги контролирате симптомите што ги придружуваат паничните напади.

Исто така, изложеноста на такви ситуации ќе помогне да се надмине паниката и да се испрати порака до вашите стравови дека имате контрола над нив.

Кога го препознавате и контролирате самиот страв, може да биде многу корисно да разговарате со психотерапевт  кој може да ви помогне да ги идентификувате и да ги соочите вашите стравови .

Сепак, дури и без стручна помош, можно е да се направат претходните чекори, и барем делумно да влијаат на контролата на паничните напади.

Како да ги контролирате реакциите на телото на страв?

Ние претходно разговаравме за контрола на самата причина за панични напади. Сепак, дури и кога ја знаеме причината и сме свесни дека не е рационално, паничните напади сеуште можат да се појават.

Во овие случаи, неопходно е да се научи да се контролираат симптомите кои го придружуваат паничниот напад, бидејќи стравот од нив е така наречен. “друг страв”.

Општо земено, нападите на паника најчесто се третираат со техники на релаксација. Медитација и релаксација во природата може да биде одличен начин за постигнување внатрешна рамнотежа која исто така ќе помогне во нападите на паника.

Бидејќи супстанциите како што се кофеин, цигари и алкохол можат да ги влошат нападите на паника, што треба да се избегнува. 

Дури и студијата објавена во добро познат научен весник The Journal of Clinical Psychiatry, потврди дека пушењето е поврзано со зголемен ризик од напади на паника, но престанок со пушење значително го намалил ризикот од нови панични напади.

Утврдено е дека физичката активност, како што е редовната вежба, помага во намалување на паничните напади. 

meditacija

Студијата објавена во научното списание ” Модификација на однесување”нагласува дека паничните напади може лесно да се контролираат со користење на различни психотерапевтски техники на постепена експозиција и соочување со стравови и фобии.

На овој начин, успешни стратегии ќе бидат во можност да развијат корисни стратегии за справување со ситуации кои претставуваат опасност за лицето и паника.

Дополнително, ако паничните напади се придружени со други нарушувања, како што се депресија, алкохолизам или злоупотреба на дрога, ваквите нарушувања треба да се третираат одделно.

Ако дојде паничен напад, обидете се да ги следите следниве совети:

 • Диши длабоко и полека. Управувањето со промените во дишењето може да биде клуч за намалување на симптомите на паничните напади, а длабокото и бавно дишење ќе го доведе телото и духот во промена.
 • Опуштете се во мускулите. Во случај на паничен напад може да забележите болка, вкочанетост и напнатост на телото. Затегнете и релаксирајте го секој мускулен сет. Се фокусира на одделни мускулни групи, вклучувајќи ги рацете и нозете, рамената и грбот, и мускулите на лицето. Обидете се да се фокусирате на релаксација на телото, бидејќи тоа може да ја олесни непријатноста и да ја намали анксиозноста.
 • Обрнете внимание на нешто друго. Ова е одличен метод за избегнување на симптомите на панични напади. Ако размислувате за самиот напад, веројатно ќе го зголемите стравот и неговите последици уште повеќе . Наместо тоа, пејте ја омилената песна, ако може, да играте гласна музика, да гледате хумористично шоу или да решавате некои математички задачи. Направете нешто за да ви го одвлекува вниманието од паничните напади.
 • Контактирајте со вашиот лекар. Во случај на исклучително тешко контролирани напади на паника, разговарајте со вашиот лекар, кој може да се утврди терапија која ви помага да и полесно да се контролираат напади на паника. Во тешки случаи на напади на паника и ако имате напади на паника почести, лекови може да биде ефикасно решение. Сепак, важно е дека сте свесни за тоа како дрога ублажување на последиците, но не е причина за напади на паника. Со лекови, психотерапијата игра подеднакво важна улога. Едновремена работа на причина и последица, е полесно да се надминат напади на паника.

На пример, валеријана може да се ублажат симптомите на стрес и анксиозност, Б витамини помагаат во одржувањето на нормален физиолошки функции, масло од лаванда  има смирувачки ефект и го олеснува анксиозност и стрес, страст цвет е природен антидепресив, и слични ефекти, исто така, Тасев биле, етерично масло од грејпфрут итн.

Со трпеливост, упорност и конзистентност, нападите со паника можат да се управуваат. Со текот на времето ќе можете да ги идентификувате првичните симптоми и да ги совладате нападите на паника.

Must Read

loading...