HomeТренингHIIT-тренинг: зошто треба да почнете веднаш

HIIT-тренинг: зошто треба да почнете веднаш

Велиме зошто тренингот со висок интензитет е една од најпопуларните насоки за фитнесот. 

HIIT (висок интензитет интервал на тренинг), или HIIT (интервал на тренингсо висок интензитет) – ова тренингот, назначена со тоа, наизменични периоди на висок и среден интензитет. “Во текот на класа има промена на брзина и сложеноста на вежбите во низа”, – вели Виталиј Semyonov. На пример, тренинг може да се гради како што следува: забрзување на неблагодарна работа замени моќ работа за 2-3 минути во мирна темпо – работа со сопствената тежина или со дополнителна опрема (TRX, гира, чекор платформа, итн …), – и така неколку кругови.

Зошто да пробате тренинг со висок интензитет?

1. Ќе заштедите време.

Редовната HIIT-тренинг ви овозможува да одржите физичка форма со минимално време, што е особено точно за современите луѓе кои сакаат да имаат време насекаде. Витали појаснува дека времетраењето на тренингот е прилагодено на ритамот на животот без губење на ефективноста. Обуката може да трае од 4 минути до еден час.

2.  Загрејте повеќе калории за време на вежбање.

HIIT бара висок излез на енергија. Дури и за кратко вежбање, лицето може да согорува повеќе калории од еден час и половина поминато во салата.

3.  Продолжете интензивно да трошите енергија за време на обновувањето. 

За време на интензивниот трнинг, телото прима помалку кислород отколку што е потребно. Овој ефект се нарекува долг на кислород, или EPOC (Вишок за пост-вежбање кислород потрошувачка). По класа, за време на одмор, потрошувачката на кислород се зголемува – помага да се врати: кога ќе го добиете вистинскиот износ на кислород, се создава дополнителна енергија за да се оживее телото (враќање на мускулното ткиво, телесна температура и така натаму).

4. Помогнете на телото да го следи нивото на шеќер во крвта.

За време и по тренингот, ние активно трошиме однапред складирана како гликоген во мускулите или јаглехидратите кои доаѓаат од храна. Со редовен тренинг, телото разбира дека ќе биде потребна енергија, и нема смисла да се спаси, како што е потребно тука и сега. Како резултат на тоа,чувствителноста кон инсулинот на хормонот се зголемува , и колку е повисока, толку поефикасно телото користи јаглени хидрати како извор на енергија и помалку енергија што го складира во форма на маснотии.

5. Подобрување на потрошувачката на кислород и сварливост.

HIIT го промовира развојот на аеробни способности на телото поради фактот што новиот кислород се користи поефикасно. Како резултат на тоа, издржливоста се зголемува – полесно е да се дише, замор станува побавно и чувството на горење во мускулите за време на вежбањето е намалено, што значи дека можете да работите во целост за тренингот.

6. Не плашете се.

Главниот принцип е да се менуваат интервали со висок и среден интензитет на товарот. И понатаму, во зависност од имагинацијата на тренерот, вашите цели, место и опрема, тренингот се гради секој пат на нов начин. Овој формат никогаш нема да ве роди.

7. Можеш да проучиш каде и кога ти е пријатно.

Можете да студирате било каде, бидејќи тренингот не бара дополнителна опрема: дома, во салата, на улица или во специјални студија кои се специјализирани во HIIT.

Кој може да го направи тоа?

Како и секоја друга физичка активност, HIIT бара претпазливост и внимание на сопственото здравје. Луѓето со мускулно-скелетни нарушувања или висок крвен притисок, бремени жени и доилки треба да се консултираат со лекар пред да започнат со вежбање.

Што да направите ако сте нови

“За да го обучите вашето тело да работи, можете да трчате, возете велосипед или пливаат. За почеток – за мали растојанија и со умерено темпо. Потоа можете непречено да се движите на средните растојанија и постепено да го зголемувате темпото. Цикличните спортови совршено развиваат издржливост, што е неопходно за поинтензивни, но помалку долги класи “.

Must Read

loading...