HomeМотивација8 Начини да останете мотивирани

8 Начини да останете мотивирани

Лесно е да се каже ние се обидуваме да ја намалиме тежината, но толку е тешко да останете мотивирани. Ако сакате резултат, ви треба мотивирачки пораки за да продолжите со истиот континуитет, да го достигнете тоа што го сакате. Еве ги најдобрите начини за да останете мотивирани.

Посатвете реални цели и очекувања

Планирате да изгубите 30 килограми за еден месец? Притоа вие станувате најголемиот губитник, ако навистина се надевате на тоа. Не реалните цели преставуваат вие да се откажете, ќе престанете да бидете мотивирани.

Ако сте читале за ветувачки план за супер брзи резултати, потцетете се на тоа што се слушнале милион пати досега: “Ако звучи доволно добро, значи има добри резултати”. Губењето на тежина е како маратон а не трчање спринт, со што му треба време затоа соочете се со тоа.

Зачувајте ја вашата слика за успех

Имате колекција на слики за напредок, тоа е неверојатен начин да одржите вашиот дух на високо ниво. Една студија покажа дека собирањето слики од прогресот ги задржале мотивирани оние што држат диета, чуствувајки се посигурно при постигнување на саканата цел. Ако има смисла, гледајке се во огледало секој ден неможете да забележите некој резултат, но имајки секојдневни слики ке забележате значителни промени пред и после. За поголема мотивација споделувајте ја вашата слика на социјалните мрежи или на вашите подржувачи.

Уживајте во тоа што сакате да го вежбате

Ако трчате да лента за трчање најверојатно е дека нема да успејам. Тешко е да се остане мотивирани ако личи на тортура. Но овде се добрите новости: Вежбањето ги има на многу начини, треба само да го пронајдете вистинскиот за вас. 

Сакате да танцувате? Побарајте зумба часови онлајн. Пробавте да поминете квалитетно време со вашите пријатели? Загрејте го вашиот задник со дневно одење и муабет. Земете некој час во вашата локална теретана за да видете дали ќе ви се допадне. Пнекогаш инструкурот ке ве мотивира да влезете на вежбање. Најдете вежбање што навистина ќе го сакате, подоцна мотивацијата нема да биде проблем.

Земете добро ноќно одмарање

Ова звучи како тип кој не се мотивира, но сепак успева. Зошто? Кога ќе пробате, нашите можности да помислиме чудно, или нашите емоции ќе не совладат. Кој нема да земе парче сладолед за да се чуствува добро? Сериозноста, може да биде клучен фактор за губење на тежината.

Излезете надвор

Најдете некој пријател за губење на тежината, тоа ќе направи голема разлика во вашата мотивација. Ако сакате да го прескокнете утрешниот ден, вашиот пријател ќе ве натера на тоа, така?

Наградувајте се себеси

Кој нема да биде мотивиран ако си вети некоја награда за себе? Одберете нешто што ќе ве мотивира за вашиот напредок во губењето на тежината. Намалете број на фармерките? Купете си нов пар на фармерки. Наградете се бидејќи сте работеле напорно. Звучи како вие да примате порака. Дури има апликации и групни предизвици за губење на тежина

Не живеј според скалата

Да скалата е нај матрејалниот начин за следење на губење на тежината, како и да е ние вметнавме повеќе килограми во бројки. Многу фактори влијаат на вашата тежина, како колку вода ќе испиете дневно, и колку натриум сте внесле претходниот ден.

Ако ја следете вашата тежина дневно ќе ја изгубете мотивацијата. Се препорачува да се проверува тежината еднаш неделно. Носете лесна облека кога ќе се мерете. Ако сакате навистина да имате напредок користете ги и другите методи како пробување на фармерките или вадење нови слики секој ден, тетодот кој го спомнавме претходно.

Не бидете перфекционист

Окажете се од тоа целосно, или од вашиот став. Тоа е страшно за вашата мотивација. Кога целите стануваат недостижни, ние се откажуваме. Едно неизбежно лизгање, и веќе ќе сакате да се предадете.

Немора да биде на тој начин. Бидете нежни кон себе, вие сте човек пред се. Тешките моменти се нормални, не мора да се откажете од омилената храна додека сте на диета, тоа е тотално губење на тежината со умот. Запомнете го тоа, и губењето на тежината ќе се случи побрзо.

Must Read

loading...