HomeХрана5 работи што треба да знаете за „чиста исхрана“

5 работи што треба да знаете за „чиста исхрана“

Пред десет години, „чистата исхрана“ едноставно значеше да се почитува правилото од пет секунди. Сега терминот се однесува на еден од најголемите трендови во храната и исхраната.

Ми се допаѓа општото чувство зад тоа: барај свежа, здрава храна и обрнувајќи внимание на состојките. Но, мислам дека терминот има и сериозни недостатоци – да не спомнувам многу заблуди и недоразбирања околу него.

Еве неколку работи што треба да ги знаете за чистата исхрана:

  • „Чиста исхрана“ нема една дефиниција. За разлика од “органски” или “малку маснотии”, терминот “чист” нема официјална дефиниција од ФДА или друга група. Тоа е нејасен термин за чадори што се чини дека значи нешто поразлично во зависност од кого прашувате. За едно лице, тоа би можело да значи веган. За друга, резервирана е за производи со неколку состојки. Некој друг може да мисли дека само рецептите без глутен и млечни производи се навистина „чисти“.
  • „Чистата исхрана“ не е еднаква на „здраво“. Го гледам терминот кој се користи наизменично со здрави и хранливи, но тоа не е така. Дали е „чиста“ серија кафеави што содржи половина чаша јаворов сируп во нив здрава? Дали „чистите“ чипсови од компири, локално изработени со кокосово масло и морска сол, закуска добро за вас? „Чиста“ е лесен начин за пазарот (и развивачите на рецепти преку Интернет) да ја подготват својата храна како хранлива. Тоа може да предизвика луѓето да трошат повеќе пари отколку што треба – или да бидат измамени да размислуваат дека нешто е повеќе хранливо виртуозно отколку што навистина е.
  • Сè е хемикалија. Понекогаш гледам „чиста“ храна објаснета како „без хемикалии“. Но, сè е хемикалија, вклучително и водата. Ако она што навистина сакате да го избегнете е синтетички пестициди или хербициди, изберете овластена органска храна (само запомнете дека органското земјоделство користи пестициди и хербициди).
  • Не сите состојки што се изговараат тешко за вас. Додека секогаш е смирувачко да се гледаат едноставни, познати состојки на етикетата, имајте на ум дека некои основи на оставата, чајната кујна имаат имиња што заплашуваат звук, исто така – како натриум бикарбонат (сода бикарбона) и оцетна киселина (оцет).
  • Чистата исхрана не е морално супериорна. Едно од најголемите проблеми што го имам со чистото движење во исхраната е импликацијата дека јадењето на одреден начин (често строго дефинирано и тешко или скапо за управување) ве прави чисти, подобри и чисти – и дека оние што не имаат средства или не сакаат да јадат на тој начин се некако помалку. Храната никогаш не треба да се изедначува со моралот. Вие не сте добри или лоши во зависност од тоа што сте јаделе, а ниту храната не е добра или лоша ниту.

Значи, следниот пат кога ќе видите производ или рецепт со ознака „чиста“, искористете еден момент да откриете зошто го прават тоа тврдење и дали разликата е навистина значајна пред да потрошите време и пари на тоа.

Must Read

loading...