HomeТренингШто е подобро за вашето здравје: одењето или трчањето

Што е подобро за вашето здравје: одењето или трчањето

Одењето и трчањето се исклучително добри вежби за кардиоваскуларниот систем. Секако едно од нив е секогаш подобар избор. Подобриот зависи од вашата цел и физичка подготвеност. Ако сакате да согорите повеќе мрснотии и ослабете некое кило, трчањето е подобар избор, но одењето носи исто така многу здравствени придобивки, вклучувајки одржување на вашата телесна тежина.

Бенифиции од кардио

Одењето и трчањето се две кардиоваскуларни или кардио вежби

Еве некој здравствени придобивки од кардио вежбите:

  • Помага да намлите вишок на килограми или да имате здрава тежина
  • Ја зголемува издржливоста
  • Го подигнува имонолошкиот систем
  • Помага и превентира од хронични заболувања
  • Го зајакнува срцето
  • Може да го продолжи вашиот живот

Кардиоваскуларните вежби се добри за вашето ментално здравје. Нашите истражувања покажаа дека со само 30 минути интезивни вежбања три пати во неделата ја намалува анксиозноста и депресијата. Исто така може да ја подигне вашата самодоверба.

Испитаниците од нашите студии велат дека немора 30 минути вежабње за потребните резултати, одењето по 10 минути три пати во денот го даваат здрав ментален напредок.

Дали одењето е подобро од трчањето?

Одењето најверојатно може да ја има истата улога како и трчањето, но трчањето согорува двапати повеке калории за разлика од одењето.

За пример, некој кој има 72 кг.  И истрчал 8 километри за еден час согорил 606 калории. За разлика од одоењето со поминати иста должина согориле само 314 калории.

За да изгубите еден килограм приближно треба да согорите 3.500 калории. Ако вашата цел е да изгубите на тежина трчањето е подобар избор од одењето.

Ако сте почетник и не трчате, одењето може да ви помогне да дојдете во форма. Одењето е добро за секој вид на фитнес вежбање. Може да го подобрите срцето и да додадете повеќе енергија.

Одење или трчање за губење на вишок килограми?

Забрзување и сила одење или трчање?

Брзото одење со брзо темпо се двжи некаде 3 километри на час. Вашиот срцев пулс се зголемува за време на брзото одење. Со ова можете да согорите повеќе калори од вообичајното одење.

Брзо одење е помеѓу 3 до 5 километри на час, но некој што навистина одат брзо брзината им е помеѓу 7 до 10 км/час. Брзото одење исто согорува калори како и трчањето.  На пример брзо одење од 4.5 км/час еден час одење ќе согори исто калории со трчање еден час и брзина од 4.5 км/час. За подобри резултати пробајте тренинг со забрзување. Подигнете ја вашата брзина за две минути, потоа намалете го темпото. Забрзаното одење не согорува исто калории како трчањето, но е добра физичка активност за подобрување на вашето срце, зголемување на расположението, и подобрување на вашиот аеробичен фитнес напредог.

Одење со тежок елек на вас

Одењето со дополнителен товар на вас може да согорите повеке калории. За да останете безбедни не носите тежок товар од 5 до 10 проценти од вашата тежина.

Ако барате алтернативен начин за губење на тежината или зајакнување на мускулите, пробајте интервано одење. Одберете време за вашата брзина пред да го намалите вашето темпо. Или пробајте да одете со тегови во двете раце.

Наклонето одење наспроти трчање

Наклонето одење помага во искачување на угорнини, и може да согорува ист број на калории како и трчањето. Вие согорувате повеќе калории кога одите на угорнинни, за разлика од одење на рамни површини.

Побарајте угорнини за одење или накосете ја вашата лента за одење. Закосете ја лентата за одење за 5,10 или 15 проценти во зависност колку сакате да имате напор при одењето.

Беифиции и ризици

Трчањето е добар начин да влезете во форма и да изгубите вишок калории. Но е висока влиателна вежба. Ваквите вежби може да бидат тешки за вашето тело за разлика од ниско влиателните вежби како што е одењето.

Прекуперно трчање може да доведе до повреди како што се:

  • Стрес на телото
  • Повреда на зглобовите
  • Триење на коските и зглобовите

Во факти оние што трчат имаат повеке шанси за повреда за разлика од оние што одат. Оние што одат имаат ризик на повреда од 1 до 5 проценти, за разлика од оние што трчат шансите за повреда се од 20 до 70 проценти.

Ако трчате земете превенции од повреди. Не започнувајте премногу брзо и пробајте да вежбате во фитнес центар неколку пати во неделата. Или пробајте брзо одење. Одењето носи многу здравствени придобивки како и трчањето но со помал ризик на повреди.

Заклучок

И одењето и трчањето се кардиоваскуларни вежби. Со што треба да добиете најмалку 150 минути или да додадете умерени кардио вежби за подобрување на вашето здравје.

Одењето е паметен избор ако сте нови во вежбањето и сакате да добите на форма. Ако сакате да согувате калории и да изгубите некој вишок килограми пробајте со трчање.

Ако сте нови во трчањето побарајте некоја програма, алтернатива помегу одење и трчање, на пример може да ја користите Couch to 5K. Секогаш советувајте се со вашиот лекар пред да почнете со била каква активност.

 

Must Read

loading...