HomeЗдравјеФактите што не ги знаете за кариесот

Фактите што не ги знаете за кариесот

Шуплини ( кариес dentium) е болест на тврди ткива, кои напредува centripetally, што значи од врвот кон внатрешноста на забот каде што забот резултира во деградација. Тоа е бактериска инфекција која води до деминерализација и деградација на тврда паста за заби. Денес, кариесот е чест кај современиот човек, а потеклото на болеста има многу причини. Распаѓање се случува на површината на забите, обично на површината на incising, со деградирани емајл и постепено продира во длабочина и ширина на забот, ткивото ангажирање на целата структура.                   

Постојат неколку видови на кариес:

  1. Според локализацијата на кариозниот процес, таа е поделена на  кариес на бунари и фисури  и  кариес на мазни површини;
  2. Врз основа на стапката на прогресија на кариесниот процес, таа е поделена на  акутна и хронична;
  3. Според режимот на размножување, кариесот може да биде субминимум  (напредувајќи по ширина) и  продорен  (кој напредува во длабочина);
  4. Во зависност од близината на кариес во близина на каша, различни  распаѓање superficijalis  или  површината кариес  ( лат кариес superficialis.) ,  Кариес медиуми  ( лат кариес медиуми. ) И  кариес profunda или длабок кариес  ( лат кариес profunda. );
  5. Во зависност од тоа дали кариесот се појавува за прв пат на одредена површина на забот или се појавува повторно, се препознаваат  примарни, секундарни и повторливи кариеси.
  6. Според локализацијата на забната супстанција, постои разлика во  кариесот на дентин, дентински кариес и кариес од цемент ;
zabolekar

Како се формира кариесот и како да се спречи болеста?

За време на секојдневниот внес на храна, бактериите заедно со плунката акумулираат честички на храната на површината на забите во вид на талог наречен плака (безбоен биофилм на забите). Формирањето на кариес предизвикува слатка и леплива храна, која реагира во интеракција со бактериите во устата со производство на киселини кои ја напаѓаат површината на забите. Киселината која се допира со забот постепено ја уништува плаката и забната површина, создавајќи долгорочни кариеси кои предизвикуваат расипување на забите.

Кариес ја напаѓа површината на забот и ако не се отстрани на самиот почеток, почнува да ја уништува внатрешноста на забот и доаѓа до дентинот кој постепено оштетува, по што продолжува.

Навременото отстранување на кариесот од забите е многу важно. Сериозно оштетување на забите предизвикано од кариес може да се спречи, како што се: прекин на нервот и коренот на забите. Веднаш штом ќе се отстрани, неговото ширење до подлабоките слоеви на забот ќе престане.

Како се случуваат кариесот кај децата?

Често се случува, дека кариесот предизвикува значителни компликации кај децата како воспаление на носот на зората, па дури и некроза и гангрена . Тогаш таквиот млечен заб, ако не постои друго решение, за жал мора да се извади за да не го загрози растот на трајниот заб.

Бонбоните се најчестите виновници за кариес, па ние честопати рековме дека бевме помалку навикнати на нив, но не и единствените. Некои јаглехидрати се распаѓаат кога се консумираат во едноставни шеќери во устата кои се вклучени во формирањето на штетни токсини. Исто така, постојат слатки јадења како што се колачи и сокови, како и закрпи, крекери, чипс, житарици и банани.

Од големо значење е да се насочи детето кон консумирање храна богата со витамини и да избегне големи количини на бонбони. Родителите се должни да вршат редовни контроли за откривање на промени во млечните заби во исто време и навремено да известуваат до забар.

cetka za zabi

Третман на кариес кај деца и возрасни

Третманот на кариес, како кај децата, така и кај возрасните, зависи од степенот на оштетување на забот. За оние заби каде што не е оштетена забната маса, заразеното ткиво на забот е отстрането , а дефектот создаден од кариес се дезинфицира со стоматолошки материјали . Композитите го исполнуваат денешниот стандард затоа што ги имаат сите потребни механички и биолошки карактеристики кои се потребни, и тие се естетски префинети. Во прилог на композитни материјали, ние понекогаш одлучуваме за керамички влошки или за оние кои се одредуваат според степенот на оштетување на забите.

Третманот на коренот на коренот на забот со е се изведува во случаи на воспаление или инфекција на забната пулпа, кои се многу често причина за болка кај пациентите. Покрај тоа, тие се вршат и во случаи на оштетување на забите со оштетување на капсулата и во некои конкретни случаи на предвремено породување и слично. Механичкиот третман на внатрешноста на каналот и соодветните медицински средства резултираат со добри и перзистентни резултати. Пациентите често забораваат дека коренот на забот се третира затоа што чувството на таков заб во устата не се разликува од чувството на нетретирани заби.

За да не се развие кариесна болест, треба да се преземат одредени превентивни чекори , и ова во голема мера е поврзано со децата. Редовни четкички за заби, здрава исхрана, избегнување производи кои содржат големи количества шеќер и редовна орална нега се најдобрите превентивни мерки!

Must Read

loading...