HomeХранаПристапи кон диети со псоријатичен артритис

Пристапи кон диети со псоријатичен артритис

Да почнеме со крајна линија: Промената на вашата исхрана нема да го излечи вашиот псоријатичен артритис . Според Фондацијата Национална псоријаза, истражувачите заклучиле дека има малку докази што сугерираат дека промените во исхраната ќе направат голема разлика за вашата псоријатична болест. Тоа, има некои анегдотски докази од луѓе со псоријатичен артритис кои тврдат дека промените во исхраната ја подобрија нивната состојба.

Ние знаеме дека диетата е меѓу првите работи на кои луѓето гледаат кога се дијагностицира било каква состојба. Тоа е најосновниот начин да се бориме со она што се случува во вашето тело, или така ќе изгледа. Предвидливо, луѓето се чувствуваат како да можат да ја повратат контролата со јадење или избегнување на одредени видови храна.

Додека не постои исхрана за псоријатичен артритис, одредени пристапи може да се усогласат со подобро целокупно здравје и може малку да помогнат при псоријатичен артритис. Ајде да го разгледаме она што експертите го откриле и сугерирале.

Диета за губење на тежината

Дебелината е поврзана со про-воспалителни ефекти (т.е. го зголемува воспалението во телото). Исто така, постои врска помеѓу индексот на телесна маса и сериозноста на псоријазата . Во една студија на над 75.000 луѓе со псоријаза, беше откриено дека дебелината е фактор на ризик за развој на псоријатичен артритис. Некои студии заклучија дека дебелината потенцијално може да влијае на одговорот на третманот кај луѓето со псоријатичен артритис. Други студии го предизвикаа тој заклучок.

Додека се потребни повеќе студии, доволно е познато дека безбедно може да сугерира дека диетите за губење на тежината може да бидат корисни како превентивен или дополнителен третман за псоријаза или псоријатичен артритис. Губењето на телесната тежина, кога е во комбинација со лекови на рецепт, може да биде ефикасно адјувантна терапија за псоријатичен артритис кај некои луѓе. Очигледно, не секој човек кој има псоријатичен артритис е прекумерна тежина или дебели. Но, за оние кои се, интервенции за губење на тежината може да помогнат.      

Анти-воспалителна диета

Псоријатичен артритис е воспалителен тип на артритис . Општо е познато дека луѓето со воспалителни состојби може да имаат корист од анти-воспалителна диета. За да повториме, не постои исхрана за псоријатичен артритис, но одредени видови храна се сметаат за про-воспалителни и треба да се избегнуваат, додека друга храна го намалува воспалението и треба да бидат вклучени во вашата исхрана. 

Примери на про-инфламаторна храна се маснотиите, млечните производи, зеленчукот од носат , храна со многу масти, едноставни рафинирани јагленохидрати и преработена храна. Примери за храна кои помагаат да се намали воспалението се рибите (лосос, харинга, сардини и црни треска), семиња, ореви и шарени овошја и зеленчук. Пирамидата за анти-воспалителна храна на д-р Вел обезбедува повеќе детали и предлози за дневен дел.

Диета без глутен

Луѓето со псоријаза имаат поголема веројатност да имаат една или повеќе автоимуни болести во споредба со општата популација. Пациентите со псоријаза имаат 2,2 пати поголема веројатност да имаат целијачна болест отколку оние без псоријаза. Студиите сугерираат дека псоријазата и целијачната болест имаат заеднички генетски и воспалителни патишта. Целијачната болест е болест на тенкото црево. Бидејќи е познато дека луѓето со целијачна болест мора да се придржуваат на исхраната без глутен , дедуктивната логика нè води до можноста дека исхраната без глутен може да им користи на луѓето со псоријаза или псоријатичен артритис. Повеќе студии се потребни пред да може да се извлече дефинитивен заклучок.

Ако имате симптоми поврзани со целијачна болест, како што се дијареа, надуеност, замор и анемија со дефицит на железо, вашиот лекар најверојатно ќе ве тестира за целијачни антитела (IgA EMA или IGA tTG). Резултатите од позитивните антитела ќе го направат случајот за можна корист од диета без глутен. Меѓутоа, за да се потврди целијачната болест, потребна е биопсија. Исто така, можно е да се има чувствителност на глутен без глутенска ентеропатија (болест на тенкото црево). 

Палео Исхрана

Пребарувањето на Pubmed.gov вклучува нула статии за “Paleo диета и псоријаза” или “Paleo диета и псоријатичен артритис”. Но, постои интернет- препорака која прокламира дека исхраната на Палео исцелила нивниот псоријатичен артритис.

Според thepaleodiet.com, храна која може да ја јадете, вклучува храна од трева, риба / морски плодови, свежо овошје и зеленчук, јајца, ореви и семиња, одредени масла (маслиново, орев, ленено семе, макадамија, авокадо, кокос). Храната што треба да ја избегнете вклучува житни зрна, мешунки, млечни производи, рафиниран шеќер, компири, преработена храна, сол и рафинирани растителни масла.

Ако одлучите да ја следите исхраната Paleo, имајте на ум недостатокот на истражувања што го поддржуваат за псоријатичен артритис. Како и со сите овие начини на исхрана, ако го направите тоа, работењето со диететичар или друг здравствен работник може да биде корисно во донесувањето на најдобрите одлуки за храна за вас.

Медитеранска диета

Медитеранската диета се фокусира на висок внес на овошје и зеленчук, мешунки, зрна и житни култури, риба и морски плодови и ореви. Нискиот внес на млечни производи, месо и месни производи се дел од медитеранската исхрана. Прифатливо е умерено внесување на вино за време на оброците. ЕВОО (екстра девствено маслиново масло) е главната додадена маст.

Медитеранската исхрана е наменета за намалување на ризикот од метаболни, кардиоваскуларни и неопластични болести, како и заштита од хронични дегенеративни заболувања. Резултатите од студијата, исто така, ја поврзаа исхраната со намалената сериозност на псоријазата.

Must Read

loading...